Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πού το πάνε με τα Πανεπιστήμια;

Σαν μια εναρμονισμένη ορχήστρα, κυβέρνηση και συγκροτήματα του Τύπου, το τελευταίο διάστημα, ανεβάζουν σκόπιμα τους τόνους για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας έκανε ένα κάλεσμα συστράτευσης στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των ΑΕΙ προκειμένου να αναλάβουν δράση υπεράσπισης και εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, διάφορες αστικές φυλλάδες δίνουν «γραμμή» για ιδιότυπες «μάχες» φοιτητών - πανεπιστημιακών μπροστά στις πρυτανικές εκλογές, για «σπασίματα», «καψίματα» και γενικότερα ...ξεσπάσματα, που δήθεν θα στρέφονται κατά της εφαρμογής του νόμου - πλαισίο. Φαίνεται να τις προκαλούν. Και δεν αποκλείεται αφού στην πραγματικότητα θα αποτελέσουν «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης προκειμένου να χτυπήσει και να αποπροσανατολίσει το κίνημα.

Πριν ακόμα μπουν σε κίνηση οι φοιτητές μετά τις διακοπές του Πάσχα, πριν υπάρξουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων των φοιτητών και πριν καλά καλά κατασταλάξουν οι παρατάξεις στις προτάσεις τους και στην τακτική τους, εμφανίστηκαν σε εφημερίδες τίτλοι του τύπου «πόλεμος στα ΑΕΙ», «καθηγητές σε ομηρία», «τεστ δημοκρατίας οι πρυτανικές εκλογές», κ.ά. Τα σχετικά «ρεπορτάζ» και άρθρα υπερτονίζουν βερμπαλισμούς συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων που δρουν στο χώρο των φοιτητών, αξιοποιούν ακόμα και προβοκατόρικες ενέργειες, τα βαφτίζουν όλα αυτά «φοιτητικό κίνημα» και «προβλέπουν» (διάβαζε υπαγορεύουν) νέο γύρο κινητοποιήσεων (με αυτούς τους όρους όμως, με όρους ξεσπάσματος).

Τι στόχο έχουν άραγε όλα αυτά, αν όχι να χτυπήσουν το κίνημα πριν καν ακόμα εκφραστεί, να το αφοπλίσουν, να το καθοδηγήσουν σε ανώδυνα κανάλια και να στρέψουν την πλειοψηφία του κόσμου ενάντια στους «βάνδαλους φοιτητές»... Απευθύνονται στον εργαζόμενο, λέγοντάς του ότι οι φοιτητές καταστρέφουν τα πανεπιστήμια που τα πληρώνει από το δικό του μόχθο. Απευθύνονται στους πανεπιστημιακούς, λέγοντάς τους ότι η ευθύνη τους είναι να γίνουν χωροφύλακες των φοιτητών και «μάνατζερ» του νόμου - πλαίσιο μέσα στα ιδρύματα ή να φέρουν χωροφύλακες στα Πανεπιστήμια. Απευθύνονται στους ίδιους τους φοιτητές, υποδεικνύοντάς τους ως κορυφαία έκφραση του νόμου - πλαισίο το νέο τρόπο εκλογής των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ.

Ο νέος νόμος - πλαίσιο κι όλοι οι προηγούμενοι νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε τα ιδρύματα να υπηρετούν καλύτερα την κερδοφορία του κεφαλαίου και τον ιδεολογικό τους ρόλο υπέρ του συστήματος. Γι' αυτό και η ανατροπή του είναι υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος, στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με την πλουτοκρατία και την πολιτική της. Τα ανώτατα ιδρύματα δεν μπορούν να αποτελέσουν ανεξάρτητες νησίδες, υπέρ της προκοπής και της προόδου του λαού, όντας ενταγμένα στο σύστημα της ολιγαρχίας, του κεφαλαίου. Για να είναι οι σπουδές πραγματικά δωρεάν (βιβλία, σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, υποδομές), για να βγαίνουν απόφοιτοι υψηλού επιστημονικού επιπέδου που τις γνώσεις τους θα τις υποτάσσουν στη βελτίωση της ζωής του λαού... χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο της οικονομίας. Χρειάζεται μια άλλη οικονομική ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες, που δεν μπορεί παρά να σχεδιάζεται από μια λαϊκή εξουσία.

Γι' αυτό και η ανατροπή του νόμου χρειάζεται ένα συγκροτημένο κίνημα, με αντοχή, που θα δώσει σκληρούς αγώνες. Τα βεγγαλικά μπορεί να κάνουν πολύ θόρυβο και εφέ, αλλά εξανεμίζονται ταχύτατα, δε φτάνουν για να φωτίσει η νύχτα...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ