Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Βάρδα μη καταντήσεις «μεσαίος»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τα χρυσά κουτάλια του Μάαστριχτ ήταν τελικά για λίγους. Το νιώθουν πλέον και οι περίφημοι «μεσαίοι». Ηρθανε, λοιπόν, τα πάνω κάτω;

Πάνω που έχεις πειστεί ότι το παιδί σου είναι καθυστερημένο που δεν τα παίρνει τα γράμματα, έρχονται οι ίδιοι οι καθηγητές και ομολογούν ότι με οργανωμένο τρόπο τα παιδιά εκπαιδεύονται να μείνουν στούρνοι.

Υστερα, μαθαίνεις πως δεν αρκούν οι «αγανακτισμένοι πολίτες» που στήνονται με καραμπίνες στις κάμερες ζητώντας περισσότερη αστυνομία, υπάρχουν κι «αγανακτισμένοι» καθηγητές που έχουν αργήσει να πάρουν την «καραμπίνα», να κηρύξουν δηλαδή λοκ άουτ στις σχολές και γι' αυτό καλούνται από τον δημοσιογράφο να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Για να γίνει τέλεια η σχιζοφρένεια, διαβάζεις τα κείμενα διαφόρων «αριστερών» που σε προσγειώνουν εντελώς: Ο ένας σπεύδει να θυμίσει - και είναι σωστό αυτό που θυμίζει - ότι διατάξεις του νόμου - πλαισίου έχουν ζητηθεί και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΝ. Ο άλλος, «αριστερός» κι αυτός βάζει επίσης τα πράγματα στη θέση τους αποκαθιστώντας τη χαμένη τιμή των αστυνομικών που - άκουσον άκουσον - τους πετάνε οι διαδηλωτές σκουπίδια και καδρόνια!

Ανώμαλη προσγείωση. Απ' τη γη των σταυραετών, στον «πανικό των ρεζερβουάρ». Κι ακόμα χειρότερα στις σελίδες ενός Τύπου που δεν αναπαράγει μόνο την κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά και πρωταγωνιστεί στην προώθησή της. Στο αμερικάνικο πρότυπο το περιοδικό «Time» αναρωτιέται «ανθρωπιστικά»: «Μήπως πρέπει να εισβάλουμε στη Μιανμάρ για να τη σώσουμε;». Τα ντόπια αντίγραφα μένουν σε πιο ήπιες συστάσεις: Υποδεικνύουν στους πρυτάνεις να κηρύξουν λοκ άουτ και παραπονούνται - με άρθρα συνεργατών τους - γιατί δεν έχει σε υπόληψη τους αστυνόμους η κοινωνία, που - η άτιμη - εξακολουθεί και λέει το ρουφιάνο, ρουφιάνο!

Εντελώς ανώμαλη προσγείωση. Από τον τόπο που μαχητές του ΔΣΕ δώσαν τη ζωή τους για τη λαϊκή εξουσία, στα μονόστηλα που πληροφορούν πως «αριστερή» πολιτική είναι το κυνήγι από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ενός τμήματος ψηφοφόρων της τάξης του 7% που «δυνητικά θα μπορούσε να ψηφίσει έναν από τους δύο».

Πριν στρίψεις απ' τη Βέροια προς Αθήνα πέφτεις - μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Μακεδονία» - πάνω στον υπουργό Παιδείας μιας κυβέρνησης που ενώ έχει κάνει θεό την παραπαιδεία, δηλώνει αθώα - αθώα ότι θα κυνηγήσει τους καθηγητές που κάνουν «ιδιαίτερα». Ευτυχώς «ο κ. Στυλιανίδης, διαχώρισε την παροχή υπηρεσιών οργανωμένων ιδιωτικών φροντιστηρίων που λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ στη «Χώρα» κι έτσι πήγε η καρδιά των καθηγητών στη θέση τους.

Ασχετο: Στοιχειωμένος με κάτι ονόματα όπως Ραμπατίνες, Πόποβα Νίβα, Μπρέσνιτσα, Ορλοβο, αναζητάς ανάμεσα Δενδροχώρι και Βατοχώρι τις διαδρομές τους. Κι εκεί ακριβώς πρακτικά νιώθεις γιατί μία ιδεολογία είναι αυτή που με την πράξη της παραμένει χαροτρομάρα για τους αστούς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ