Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«90 χρόνια πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα της Ελευσίνας»

Διήμερο εκδηλώσεων των ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος

Από το άνοιγμα των διήμερων εκδηλώσεων
Από το άνοιγμα των διήμερων εκδηλώσεων
«Τιμούμε σήμερα τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, αναδείχνοντας την προσφορά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ελευσίνα και στην περιοχή, μια βιομηχανική περιοχή, όπου χιλιάδες εργάτες, χρόνια και χρόνια, μοχθούν και ματώνουν για να παράγουν τον πλούτο. Αισθανόμαστε το χρέος και την ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη, στους χιλιάδες εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, που δουλεύουν στις φάμπρικες του Θριασίου, να βγάλουμε τα απαραίτητα διδάγματα, να βγούμε ιδεολογικά και πολιτικά πιο ικανοί και πιο δυνατοί, ώστε να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία πιο αποφασιστικά, πιο σταθερά μέχρι την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, την οικοδόμηση της νέα σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Με τα παραπάνω λόγια από την Κατερίνα Μαΐλη, μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου του ΚΚΕ, άνοιξαν την Παρασκευή το απόγευμα οι διήμερες εκδηλώσεις των ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ, για τα 90 χρόνια του Κόμματος. Μέσα από μια πλούσια έκθεση με φωτογραφίες, γραπτά ντοκουμέντα και γεγονότα, οι εκδηλώσεις ανέδειξαν και υπενθύμισαν την πλούσια δράση του ΚΚΕ στην εργατούπολη της Ελευσίνας. Τη συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, από την εποχή των πρώτων εργοστασίων και πρώτων εργατών που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από 100 χρόνια μέχρι σήμερα, που μιλάμε για τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας. Γιατί, όπως τονίστηκε, η εργατική τάξη της περιοχής δεν είχε απλά μια ταυτόχρονη πορεία με το ΚΚΕ, αλλά ουσιαστικά το Κόμμα αποτελεί γέννημα θρέμμα αυτής. Ετσι, κάθε σταθμός της ιστορίας της πόλης και της εργατικής τάξης, που έζησε και δούλεψε στις βιομηχανίες και τα εργοστάσια, ήταν συνυφασμένος με ταυτόχρονη πλούσια δράση του ΚΚΕ.

Τον σύντροφο Δημήτρη Θεοδώρου, που πρόσφερε δωρεάν τα νέα γραφεία του Κόμματος στην Ελευσίνα, τίμησαν το Σάββατο οι κομμουνιστές της περιοχής
Τον σύντροφο Δημήτρη Θεοδώρου, που πρόσφερε δωρεάν τα νέα γραφεία του Κόμματος στην Ελευσίνα, τίμησαν το Σάββατο οι κομμουνιστές της περιοχής
Συνδικάτα, Εργατικό Κέντρο, Δήμος, Αντιστασιακοί και οι οργανώσεις τους αποτέλεσαν τις πηγές των ΚΟ Ελευσίνας για την παρουσίαση αυτής της ταυτόχρονης δράσης που απλώθηκε στο παλιό εργοστάσιο της «Ελαιουργικής», χωρισμένοι σε τέσσερις βασικούς σταθμούς.

Πρώτος βασικός σταθμός τα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού, όπου αρχίζουν να λειτουργούν τα πρώτα εργοστάσια και στη συνέχεια οι πρώτες βαριές βιομηχανίες. Η ίδρυση του Κόμματος - με την πρώτη Κομματική Οργάνωση στην Ελευσίνα του ΣΕΚΕ να υπάρχει ήδη από το 1919 - και η δράση του στο μεσοπόλεμο αποτέλεσε το δεύτερο σταθμό. Η Κατοχή, η Αντίσταση και η μετεμφυλιακή περίοδος ήταν ο τρίτος σταθμός για να καταλήξει με τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Εννιά δεκαετίες πλούσιας δράσης

Μέσα από τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα ξετυλίχτηκαν οι πρώτες απεργίες από τα πρώτα σωματεία και τους πρώτους νεκρούς εργάτες. Η δράση πολλών αγωνιστών στην Κατοχή και την Αντίσταση. Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του εργατικού λαϊκού κινήματος στις δύσκολες μετεμφυλιακές εποχές, όπου το μεγάλο κεφάλαιο γιγαντώνεται στην περιοχή. Τους σκληρούς αγώνες που δόθηκαν στη μεταπολίτευση για εκδημοκρατισμό και αποχουντοποίηση. Περίοδος, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη μεγάλων μαζικών αγώνων, με αποτέλεσμα οι κομμουνιστές να έχουν την πλειοψηφία στα εργατικά σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο και στο Δήμο Ελευσίνας. Τους εκατοντάδες νεκρούς εργάτες μέσα στους χώρους εργασίας, που συνεχίζουν να καταγράφονται από το 1950 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση, φυσικά, έκλεινε με το σήμερα και τη γραμμή ρήξης και ανατροπής, που χαράζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στην περιοχή εκφράζεται με πλούσια δράση και ταξικούς αγώνες, που αναπτύσσει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται σ' αυτήν. Με τη δράση των ΚΟ Ελευσίνας, που σταθερά και αταλάντευτα αντιπαρατίθενται σε όλες τις επώδυνες για το λαό της Ελευσίνας εξελίξεις. Προειδοποιούν και μπαίνουν μπροστά στους αγώνες για τα όποια δικαιώματα απέμειναν και δείχνουν την προοπτική, αναδεικνύοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος για Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία.

Στις εκδηλώσεις, εκτός από την έκθεση, υπήρχε ταυτόχρoνα και προβολή βίντεο. Η πρώτη μέρα έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα με αγωνιστικά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το Σάββατο το βράδυ με τον πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο. Με τα εγκαίνια των καινούριων γραφείων των ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ, τα οποία έγιναν προσφορά από τον σύντροφο Δημήτρη Θεοδώρου τον οποίο και τίμησαν με πλακέτα. Τιμήθηκαν ακόμα πολλοί ακόμα σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος, που πρόσφεραν αφιλοκερδώς πολύτιμη βοήθεια για να στηθούν, στη συνέχεια, τα γραφεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ