Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδιωτικοποιήσεις παντού...
  • Από τις πρώην ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την Παιδεία και την Υγεία
  • «Στίγμα» από τον Κ. Καραμανλή στην αποψινή ομιλία του στον ΣΕΒ
  • Πλήρης κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις Στυλιανίδη

Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, από τις πρώην ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την Παιδεία και την Υγεία, προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, υπολογίζοντας και στη συναινετική επί της ουσίας στάση του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η εκχώρηση των πάντων στο κεφάλαιο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί μια «μη αναστρέψιμη», όπως υπολογίζουν κυβερνητικά στελέχη, κατάσταση στην οικονομία, που θα διασφαλίσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο διηνεκές.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα και θα κλιμακώσει την αντιδραστική επίθεση και το επόμενο διάστημα σχεδιάζοντας καινούρια, όπως ο «Καποδίστριας 2», που επιδιώκεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στη χρονιά. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο σε αυτή τη γραμμή πλεύσης αναμένεται να επαναβεβαιώσει ο Κ. Καραμανλής στην αποψινή ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Σαφής πάντως για τις κυβερνητικές προθέσεις υπήρξε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας για τις προκλητικές δηλώσεις του υπέρ της παράδοσης της ανώτατης παιδείας στα μονοπώλια. «Ο κ. Στυλιανίδης είπε το αυτονόητο», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας με νόημα ότι είναι θέση της κυβέρνησης η αναθεώρηση του άρθρου 16. «Δεν βλέπω γιατί πρέπει να φοβάται κάποιος το να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς ο εκπρόσωπος, διαπιστώνοντας ...με θλίψη ότι «είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που έχει αυτή την αντίληψη». Παράλληλα, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι υπέρτατος στόχος των Πανεπιστημίων πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα: «Πώς αλλιώς θα λέγαμε όλοι μας ότι ο τάδε ή το παιδί του τάδε έχει πτυχίο από αυτό το πανεπιστήμιο ή το άλλο πανεπιστήμιο;», ήταν το ατράνταχτο επιχείρημα που επικαλέστηκε.

Παράλληλα, βέβαια, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πείσει ότι η κυβέρνηση «ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου» επικαλούμενος την αύξηση ...σε απόλυτους αριθμούς των δαπανών για την Παιδεία και τα κονδύλια που θα «εισρεύσουν» από ...το Δ΄ ΚΠΣ, αλλά και την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου. Συνεχίζοντας τη γραμμή «άσκησης πίεσης» προς το ΠΑΣΟΚ το κάλεσε ξανά «να ξανασκεφτεί την αναθεώρηση του Συντάγματος γενικά και ειδικότερα το άρθρο 16».

Ψέματα και για τον ΟΤΕ...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεωρεί περίπου ως τελειωμένη τη «δουλειά» στον ΟΤΕ, προεξοφλώντας την έγκριση της σχετικής συμφωνίας με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» από τη Βουλή και την ΚΟ της ΝΔ. Επιχειρώντας να εξωραΐσει το ξεπούλημα του ΟΤΕ στο γερμανικό κολοσσό ο εκπρόσωπος εμφάνισε ως θετικό σημείο της συμφωνίας ότι «δε θα μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση χωρίς την έγκριση του ελληνικού δημοσίου», επεξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι «το ελληνικό δημόσιο θα έχει πάντοτε εκείνο το ποσοστό το οποίο θα ορίζει τα πράγματα». Φυσικά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα πλήρως ελεγχόμενο από τους Γερμανούς ΟΤΕ... Το Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται καθόλου να ανησυχεί από το δήθεν «αντάρτικο» των «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά σε κάθε περίπτωση φρόντισε να θέσει, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Μου ακούγεται πολύ καλή η δήλωση του κ. Τραγάκη», δήλωσε με νόημα ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του γγ της ΚΟ της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και δεν μπορεί να μην την ψηφίσουν οι βουλευτές. Οι τελευταίοι πάντως δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Γ. Μανώλη, ο οποίος αν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό του δημοσίου θα πέσει στο 5% ωστόσο η αντίδρασή του εξαντλείται στο να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή «οποιαδήποτε αλλαγή είτε αύξησης του κράτους, είτε μείωσης της συμμετοχής του κράτους». «Εγώ την κυβέρνηση διευκολύνω. Εγώ δέχομαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να φτάσει το ποσοστό του ΟΤΕ στο 5%. Αφού το δέχομαι, να τη βοηθήσω θέλω για να το κάνει πιο καθαρό», είπε χαρακτηριστικά στον «Αλφα 9,89».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να προχωρήσει τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. «Από τη στιγμή που έχει αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν μπορεί να σταματήσει από την κυβέρνηση. Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει τη συζήτηση», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, καλώντας εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει προκειμένου «να δοθούν λύσεις στα μείζονα θέματα με τα οποία ασχολείται η συνταγματική αναθεώρηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ