Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ έχει την πιο νέα και ριζοσπαστική πρόταση για το κράτος

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της Κυριακής»

«Το ΚΚΕ έχει την πιο νέα και ριζοσπαστική πρόταση για το κράτος. Προτείνουμε και παλεύουμε για τη ριζική αλλαγή του». Το παραπάνω υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ερωτώμενη στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», για την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Η συνέντευξη άγγιξε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματά της:

Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση του ΚΚΕ στην παγκοσμιοποιημένη εποχή και για το αν υπάρχει περίπτωση το ΚΚΕ να επανεξετάσει το ρόλο του κράτους, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ έχει την πιο νέα και ριζοσπαστική πρόταση για το κράτος. Προτείνουμε και παλεύουμε για τη ριζική αλλαγή του. Το σημερινό κράτος, και όταν κρατικοποιεί και όταν ιδιωτικοποιεί, στόχο έχει να στηρίξει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των απελευθερώσεων, των αναδιαρθρώσεων στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στην Παιδεία, στην Υγεία, που προωθεί η ΕΕ, με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιεί τις σημερινές ανάγκες των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική που φέρνει δεινά στα λαϊκά στρώματα δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και διακοσμητικά μέτρα και με λύσεις άλλων εποχών».

«Για να αλλάξει η κατάσταση - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - απαιτείται ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, λαϊκή κοινωνική συμμαχία και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές. Για να ικανοποιηθούν σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, χρειάζονται σχεδιασμένη ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών. Αυτό σημαίνει λαϊκή οικονομία με νέους θεσμούς, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, η βαρβαρότητα, οι πόλεμοι δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς. Ο καπιταλισμός μπορεί και πρέπει να ηττηθεί σε εθνικό επίπεδο, για να ηττηθεί και παγκόσμια».

Σε άλλη ερώτηση σχετική με την Κούβα, η οποία άνοιξε τώρα την αγορά της σε κινητά τηλέφωνα και για το αν θα φανταζόταν μια ανάλογη Ελλάδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Κατ' αρχήν το πρόβλημα που έχει η Κούβα είναι το εμπάργκο που επί δεκαετίες τώρα της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Μέχρι το 2003 καμία εταιρεία δεν πωλούσε κινητή τηλεφωνία στην Κούβα. Η σημασία και η αξιοποίηση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών που διαπιστώσαμε ότι γίνεται στην Κούβα και ειδικά στα σχολεία είναι εντυπωσιακές. Μόνο η ανώτατη σχολή της πληροφορικής έχει 11.000 φοιτητές.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Κούβα, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αν απεγκλωβιστούν από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των μονοπωλίων, μπορούν και να αναπτυχθούν και να γίνουν ασύγκριτα πιο αποτελεσματικές για το λαό».

Σε ό,τι αφορά στην Παιδεία η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε γιατί το ΚΚΕ δεν αποδέχεται τα μη κρατικά ΑΕΙ και την ύπαρξη κανόνων που θα ρυθμίσουν τη σημερινή άναρχη αγορά των κολεγίων και απάντησε: «Είναι έγκλημα αυτό που σήμερα εξελίσσεται στην Παιδεία. Κανόνες στην εκπαίδευση υπάρχουν. Λειτουργεί με τις προδιαγραφές της ΕΕ, με τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που την προσαρμόζουν όλο και πιο πολύ στις ανάγκες της αγοράς. Η εκπαίδευση είναι πανάκριβη για το λαό και ταυτόχρονα ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου. Δε μορφώνει τα παιδιά μας, δεν αναπτύσσει την έρευνα για την αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, αλλά γίνεται μηχανισμός κερδοσκοπίας, μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης.

Απορρίπτουμε αυτό που υπάρχει, και τα ιδιωτικά και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, τον αντιδραστικό διαχωρισμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της στην Πρωτοβάθμια. Ο λαός πρέπει να παλέψει για την κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης, για μια Παιδεία που να μορφώνει, να εξοπλίζει τη νεολαία χωρίς ταξικούς φραγμούς».

Σε άλλη ερώτηση, αν το ΚΚΕ ενοχλείται από τον κ. Αλαβάνο ή τον κ. Τσίπρα και γιατί είναι κακή η προσπάθεια του ΣΥΝ να μετατραπεί σε κυβερνητικό κόμμα σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αφού και κομμουνιστικά κόμματα συνεργάστηκαν και μετείχαν σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Η πολεμική μας στον Συνασπισμό δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα, αλλά με την πολιτική και το ρόλο του, που διαστρεβλώνει την έννοια της ανανέωσης και υπονομεύει την ανάπτυξη και ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος, καλλιεργώντας αυταπάτες, συκοφαντώντας την πολιτική πρόταση και δράση του ΚΚΕ.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία, στη Γαλλία αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνος είναι οπορτουνισμός για το λαϊκό κίνημα. Η συμμετοχή των μεταλλαγμένων κομμουνιστικών κομμάτων στην κεντροαριστερή κυβέρνηση στο όνομα άμεσων λύσεων, εντός του "ευρωμονόδρομου", οδήγησε στην απογοήτευση, στην υποταγή του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ