Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Καλεί το λαό να παλέψει για ... υγιή ανταγωνισμό!

Της κοροϊδίας το ανάγνωσμα. Επιεικώς, κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του κόμματός του το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την οποία:

Για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα δε φταίει ο καπιταλισμός, αλλά μια δήθεν νεοφιλελεύθερη στρέβλωσή του: «Η χρεοκοπία του καζινοκαπιταλισμού (...), το μοντέλο των χωρίς κανόνες χρηματαγορών (...) η εμμονή των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό, σε ένα παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο όπου κυριαρχεί η παρασιτική χρηματοπιστωτική οικονομία έναντι της πραγματικής οικονομίας, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αδιέξοδο και σε κρίση»!

Δεν ευθύνεται η πολιτική της καπιταλιστικής ΕΕ, αλλά τα «μονομερή και μονόπλευρα, προσανατολισμένα σε έναν ακραίο μονεταρισμό, χαρακτηριστικά των κριτηρίων της οικονομικής σύγκλισης της ΕΕ»!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακολουθεί συνειδητή ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, αλλά: «Ο πρωθυπουργός παριστάνει ότι είναι από άλλο ανέκδοτο. Κάνει ότι δεν ακούει. Εκανε ότι δεν άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (...) όταν ζήτησε λιγότερη σκληρότητα απέναντι στην κοινωνία». Γιατί, αν άκουγε, «θα είχε βάλει πάγο» στον υπουργό κ. Κοντό!

Συνεπώς, αφού για όλα ευθύνεται μια στρέβλωση κι αφού η κυβέρνηση απλά παριστάνει πως δεν ακούει, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε το λαό να αγωνιστεί για να επιβάλει ο ίδιος τον ...υγιή ανταγωνισμό, να διαπιστώσει «πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα, που θα απαιτήσει την επιβολή ελέγχων στα περιθώρια κέρδους και στις εναρμονισμένες πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων. Ας δοκιμάσουμε να δούμε πόσο καλύτερα λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όταν οι καταναλωτές είναι δραστήριοι και φωνάζουν»!

Κι αυτή την προτροπή είχε το θράσος να τη χαρακτηρίσει «δράση, μαχητικότητα, αποτελεσματικότητα, ριζοσπαστική πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια»!

Η κοροϊδία βέβαια συνεχίστηκε στις αναφορές του Αλ. Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου τη στάση γύρω απ' τον ΟΤΕ χαρακτήρισε «ακατανόητη»! Λόγω της αποδόμησης και διόρθωσης της δήλωσης της Λ. Κατσέλη πως το ΠΑΣΟΚ όταν επιστρέψει στην εξουσία θα επιδιώξει την αποκατάσταση του δημόσιου ελέγχου στον ΟΤΕ, την οποία ο ΣΥΝ «χαιρέτισε ολόψυχα». Κάλεσε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ «αν θεωρεί ότι μπορεί να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ να βγει και να το πει καθαρά. Αν πιστεύει ότι δεν μπορεί, πρέπει πάλι να το πει καθαρά. Ας μας πει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ δημόσια ποια είναι η θέση του, για να ξέρουμε με ποιους μιλάμε»!

Ο ΣΥΝ, πάλι, πιστεύει ότι μπορεί «μια νέα πλειοψηφία» να εφαρμόσει «ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα 'χει σαν στόχο την ανάκτηση του δημόσιου πλούτου». Αυτά πάντα μέσα στον καπιταλισμό, καθώς όπως διευκρίνισε ο Αλ. Τσίπρας, όλα αυτά, αυτή η νέα «αριστερή διακυβέρνηση» θα τα κάνει «χωρίς να ντρέπεται μην τη μαλώσει ο κ. Γκαργκάνας και ο κ. Αλμούνια»!

Ο αντίλογος ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε μάλλον ο Αλ. Τσίπρας. Από τον προκάτοχό του Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84», αν και συντάχτηκε με το ευφυολόγημα των «στρεβλώσεων της νεοφιλελεύθερης θεωρίας», δήλωσε για τον ΟΤΕ: «Ερχεται από πλευράς αντιπολίτευσης η άποψη "Θα ξανααγοράσουμε τον ΟΤΕ". Αυτά είναι άκριτες αντιπολιτευτικές κορόνες που δεν απαντούν στο πρόβλημα. Γιατί δεν είναι και πολύ εύκολο, είναι αδύνατο να ξανααγοράσεις τον ΟΤΕ».

Σε άλλη του συνέντευξη στην κυριακάτικη «Αυγή», ο Ν. Κωνσταντόπουλος ερωτώμενος για το αν ο ΣΥΝ έχει πρόγραμμα απάντησε: «Υπό μία έννοια το πρόγραμμα απουσιάζει από ολόκληρη την ευρωπαϊκή αριστερά. 'Η για να το πω καλύτερα, απουσιάζει από όλους όσοι δεν αποδέχονται τον αυτόματο πιλότο της αγοράς. Το πρόβλημα του ΣΥΝ είναι ο μετεωρισμός ανάμεσα σε μια δύναμη που διεκδικεί πολιτικό ρόλο για να αλλάξει συσχετισμούς εξουσίας και μια δύναμη που θεωρεί τον εαυτό της ξένο προς κάθε τέτοια προοπτική». Αυτά ενώ ο Αλ. Τσίπρας το Σάββατο είχε καυστικά σχολιάσει όσους επισημαίνουν την απουσία προγραμματικών θέσεων στον ΣΥΝ.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σχολίασε και την εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΝ λέγοντας «πρόκειται για διεκδίκηση ρόλων και ισορροπιών που στην πράξη αφορούν μόνο τους εντός και ουδόλως την κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ