Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αιτία εξέγερσης!

Υπάρχουν δυο λογικές. «Τρίτος δρόμος» δεν υπάρχει.

Η μια λογική λέει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα (αναφαίρετο δικαίωμα) και όχι «επιχειρηματικό κόστος» ή «επιχειρηματικό βάρος», όπως διατείνεται η άλλη λογική. Ως δικαίωμα το ζητούμενο είναι πώς αυτό το αναπαλλοτρίωτο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα θα διευρύνεται και όχι το πώς θα περιστέλλεται και θα συρρικνώνεται, όπως επιθυμούν οι «οικονομίες κλίμακας» της ολιγαρχίας.

Το ποια μέτρα είναι «αναγκαία» στο Ασφαλιστικό, πρέπει να απαντηθούν με βάση το ερώτημα: «Αναγκαία για ποιον;». Αλλες οι ανάγκες των εργαζομένων και άλλες οι ανάγκες των κεφαλαιούχων.

Η ανάγκη των κεφαλαιοκρατών είναι η ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του παραγόμενου πλούτου, η περίφημη «αύξηση της παραγωγικότητας» να μετατρέπεται σε υψηλότερη κερδοφορία, σε μεγαλύτερη ιδιοποίηση του παραγόμενου πλούτου, σε ένταση της εκμετάλλευσης του εργάτη για την αντίστοιχη αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους του καπιταλιστή μέσα από το σφετερισμό ξένης εργασίας.

Η ανάγκη του εργάτη είναι η μετατροπή του ιδρώτα του σε παραγόμενο πλούτο να επιστρέφει στον ίδιο με τη μορφή κοινωνικού οφέλους, με τη μορφή κοινωνικής πρόνοιας, με τη μορφή κοινωνικής παροχής, με τη μορφή της βελτίωσης των όρων διαβίωσής του.

Το Ασφαλιστικό ακουμπά στον πυρήνα της αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία. Καπιταλιστής - προλετάριος. Το «αναγκαίο» για τον πρώτο είναι καταναγκασμός για τον δεύτερο. Το αναγκαίο για τον δεύτερο είναι «εξέγερση» για τον πρώτο.

Το ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η υπεράσπισή τους, η κατοχύρωσή τους, η διεύρυνσή τους - πολύ περισσότερο κάθε επιχείρηση για την περιστολή τους, που συνιστά κήρυξη ταξικού πολέμου των καπιταλιστών εναντίον των εργατών - είναι, πράγματι, αιτία εξέγερσης για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ