Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Σοβαρότατα τα προβλήματα στην Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους

Από παλαιότερη κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου Ικαρίας για τα προβλήματα στην Υγεία

Κ.ΣΚΛΙΑΣ

Από παλαιότερη κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου Ικαρίας για τα προβλήματα στην Υγεία
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα προβλήματα στην Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν με τα ασθενοφόρα, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού. Πιο συγκεκριμένα:

α) Υπάρχουν τρία ασθενοφόρα στο νησί της Ικαρίας τα οποία ανήκουν στο νοσοκομείο και ένα στους Φούρνους. Από τα τέσσερα, αυτό που σταθμεύει στις Ράχες δεν έχει μόνιμο οδηγό, η μετακίνησή του γίνεται από λίστα επαγγελματιών οδηγών και η αμοιβή τους βαρύνει εξ ολοκλήρου το Δήμο Ραχών (παλιότερα την Κοινότητα Ραχών).

β) Τα άλλα δυο ασθενοφόρα στην Ικαρία, εδρεύουν το ένα στο νοσοκομείο (στον Αγιο Κήρυκο) και το άλλο στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο (στη μέση του νησιού). Οι οδηγοί αυτών των ασθενοφόρων δεν μπορούν να καλύψουν 24ωρη εξυπηρέτηση, έτσι λειτουργούν με βάρδιες. Δηλαδή τη μια μέρα το ασθενοφόρο του Αγίου Κηρύκου θα εξυπηρετήσει και τον Εύδηλο, την άλλη μέρα το ασθενοφόρο του Ευδήλου θα εξυπηρετήσει και τον Αγιο Κήρυκο. Αυτό σημαίνει πάλι πολύωρες καθυστερήσεις, γιατί όταν μιλάει κανείς για Εύδηλο ή για Αγιο Κήρυκο δεν εννοεί τις έδρες των δυο δήμων, αλλά πολύ μεγάλες περιοχές με απομακρυσμένα χωριά και κακό οδικό δίκτυο.

γ) Και τα τέσσερα ασθενοφόρα είναι παλιά, αλλά εκείνα που βρίσκονται στις Ράχες και στον Αγιο Κήρυκο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το ασθενοφόρο του Αγίου Κηρύκου είναι αντίκα που την ξεφορτώθηκε το «Ωνάσειο» και την έφεραν εδώ.

δ) Οσο για το προσωπικό των ασθενοφόρων, εννοούνται μόνο οι οδηγοί τους, οι οποίοι σημειωτέον είναι πέντε όλοι κι όλοι. Οι οδηγοί κουβαλάνε τα φορεία, ανεβοκατεβάζουν τα περιστατικά, κάνουν τους νοσοκόμους, τους γιατρούς, τους μηχανικούς... Η κουβέντα για πλήρωμα ασθενοφόρων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

ε) Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς κ.ά.), όποτε φτάσουν οι Ικαριώτες και οι Φουρνιώτες εκεί διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων, υπόσχεται και από ένα ασθενοφόρο, που ποτέ βέβαια δεν έχει φτάσει στο νησί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να προσληφθούν άμεσα οδηγοί για όλα τα ασθενοφόρα, μόνιμοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τόσοι όσοι είναι αναγκαίοι για να καλύπτουν 24ωρη βάρδια και ρεπό καθώς και όλο το αναγκαίο προσωπικό ώστε το πλήρωμα των ασθενοφόρων να είναι πλήρες, μαζί με γιατρό, γιατί σε καμιά περίπτωση ένας εργαζόμενος από μόνος του δεν μπορεί να είναι και οδηγός και τραυματιοφορέας και γιατρός;
  • Τι μέτρα θα πάρει και πόσο σύντομα, ώστε να αντικατασταθούν όλα τα ασθενοφόρα - αντίκες;
  • Τι μέτρα θα πάρει και πόσο σύντομα, ώστε να αναλάβει το Δημόσιο τις δαπάνες μετακίνησης και πληρωμής των μέχρι τώρα οδηγών του ασθενοφόρου στις Ράχες. Πότε επιτέλους θα δημιουργηθεί ΕΚΑΒ στην επαρχία (νησιά Ικαρίας και Φούρνων);
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνοι από την υποβάθμιση των δομών Υγείας(2013-08-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-11-02 00:00:00.0)
Νίκη και στους τρεις δήμους(2006-10-16 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τις ελλείψεις που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές(2005-02-17 00:00:00.0)
Η μάνα (Ν)ΙΚΑΡΙΑ το κόκκινο νησί(2004-03-14 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται ενάντια στην υγειονομική γύμνια(2003-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ