Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ξεκίνησαν οι επαφές για τη διευθέτηση της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που τοποθετείται μεταξύ 17 και 24 Μάρτη, και του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, που βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας. Ο επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε κύκλο επαφών δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

Από την πλευρά του ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για το άνοιγμα της Λήδρας. Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων αναφέρεται ότι η «διάνοιξη της οδού Λήδρας θα βοηθήσει στην εμπορική αναζωογόνηση της ευρύτερης εντός των τειχών περιοχής της Λευκωσίας και θα αποτελέσει ακόμη μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καταστηματαρχών, εμπόρων και βιοτεχνών», με απώτερο στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο ότι «εμείς δε συζητούμε για το "σχέδιο Ανάν", όπως δε συζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε κανένας διεθνής οργανισμός που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και αναμένω και από τον κ. Ταλάτ να τιμήσει την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους από την πλευρά του κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν», αφήνοντας όμως να διαρρεύσει έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για τις απορριπτικές θέσεις του νέου Προέδρου σχετικά με το σχέδιο, η οποία θα συνεχίσει να το επικαλείται.

Στο μεταξύ μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ανάγκη διατήρησης του «εξαιρετικού επιπέδου σχέσεων» Λευκωσίας - Δαμασκού, απέστειλε χτες ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχές του για επιτυχία στο νέο έργο που ανέλαβε, καθώς και για συνεργασία όσον αφορά τα προβλήματα της περιοχής.

Το μήνυμα μεταφέρθηκε στον Δ. Χριστόφια, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μέκνταντ, ο οποίος αναφερόμενος στα παράνομα δρομολόγια μεταξύ του κλειστού λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου με τη Λατάκεια, εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχουν λύσεις για όλα», προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα ζητήματα δε θα διαταράξουν το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο(2010-02-06 00:00:00.0)
Στη σκιά της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας(2010-01-12 00:00:00.0)
Σοβαρές διαφορές στο περιουσιακό(2009-02-13 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις(2008-09-03 00:00:00.0)
Ανελαστικοί οι Τουρκοκύπριοι στο εδαφικό(2008-08-20 00:00:00.0)
Δριμεία επίθεση στον Ταλάτ(2005-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ