Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχει λάκκο η φάβα

Αναμφισβήτητα, το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής υφίσταται φθορά. Σαφώς και δυσκολεύεται να προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα ήθελε για την επιβολή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Ομως, εξακολουθεί να λειτουργεί. Εξακολουθεί να παίρνει μέτρα τέτοια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κυρίαρχης τάξης. Το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, που μόλις προχτές παρουσιάστηκε, το αποδεικνύει και δεν είναι το μόνο.

Συνεπώς, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε και να συμμεριστούμε τη χαρά του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα πως το πολιτικό σκηνικό έχει σχεδόν ανατραπεί! «Υπάρχει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού κ. Τσίπρα;», ερωτήθηκε χτες στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» και απάντησε: «Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι κάτι που το διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες πια. Υπάρχει σχεδόν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

Τόσο πολύ αρέσουν στην Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται, που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον «εικονικό» τους κόσμο. Ο Αλ. Τσίπρας αιτιολόγησε τον παραπάνω ισχυρισμό του επικαλούμενος ακριβώς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν λαϊκή δυσαρέσκεια, απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι λίγο παρακάτω παραδέχτηκε πως τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα.

Αν πράγματι συντελέστηκε τέτοια ανατροπή, κανένα λόγο δεν έχει ο λαός να ανησυχεί, ούτε πολύ περισσότερο να αγωνίζεται. Αρκεί όποτε στηθούν ξανά κάλπες να προσέλθει για να την επικυρώσει και με την ψήφο του. Λίγο υπομονή, λοιπόν. Εκεί κατατείνουν τέτοιες τοποθετήσεις σαν του Αλ. Τσίπρα. Αναρωτιόμαστε, όμως, ακόμα κι αν έτσι γίνουν τα πράγματα, τι θα συμβεί τότε; Θα αποσυρθούν τ' αντιασφαλιστικά νομοσχέδια; Θα μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θ' αυξηθούν οι συντάξεις; Θα αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα; Θα εξασφαλιστεί δουλειά σε όλους με πλήρη δικαιώματα; Θα υπάρξει δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με σύγχρονες υπηρεσίες για όλους; Δημόσια δωρεάν Παιδεία;

Αν κάποιος σκεφτεί ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», σωστά θα σκεφτεί. Οι ριζικές ανατροπές, αυτές που μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη ζωή του εργατόκοσμου, δεν προαναγγέλλονται απ' τις δημοσκοπήσεις. Και η κάλπη μπορεί μόνο να βγάλει έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό δύναμης στο βαθμό που αποδυναμώσει περαιτέρω τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και δεν ενισχύσει δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που θα προκληθεί.

Ναι, ανατροπή πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και των φύσει συμμάχων της, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ανατροπή όχι στον κυβερνητικό θώκο με σημαία τις δημοσκοπήσεις, αλλά στην οικονομία και στην εξουσία με σημαία τα ταξικά τους συμφέροντα. Αυτά που από καιρό προστάζουν ξεσηκωμό.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ