Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Δυναμικές πικετοφορίες για τα Βαλκάνια

Σε πικετοφορία - λαμπαδηδρομία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο νέο κύκλο επιθέσεων και κινδύνων που περνάνε τα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ προχώρησε χθες το βράδυ πλήθος κόσμου στην Καλαμάτα, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία της 23ης Μάρτη, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Κατά τη διαδρομή «στήθηκε» ένα ιδιότυπο σκετς, στο οποίο οι πρωταγωνιστές του είχαν μεταμφιεστεί σε Μπους, ΕΕ, Καραμανλή και Παπανδρέου. Οι δύο τελευταίοι, δεμένοι πισθάγκωνα από τους ιμπεριαλιστές, έκαναν συνεχώς υποκλίσεις προς το μέρος τους, ζητώντας για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου κομμάτι από τα Βαλκάνια.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε η Σοφία Γουλή, μέλος της ΚΝΕ, απήγγειλε το ποίημα του Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Αντώνης Κατσάς, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμάτας, ο οποίος επισήμανε: «Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και οι πρωτοβουλίες Νίμιτς, που υπαγορεύονται πιο ειδικά από τις ΗΠΑ, εντάσσονται στο σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τα ενεργειακά ζητήματα, με αιχμή τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου - φυσικού αερίου, αλλά και τη διαμάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές».

Καταλήγοντας, τόνισε πως για να μην περάσουν καινούρια βάσανα οι λαοί των Βαλκανίων και ο ελληνικός λαός θα πρέπει μέσα από την καθημερινή ένταση της δράσης να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά που ουσιαστικά ανάβουν το φιτίλι του πολέμου.

Στη Μυτιλήνη

Πικετοφορία με μαζική συμμετοχή κόσμου για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια πραγματοποίησε, προχτές το βράδυ, στη Μυτιλήνη η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς και μπήκε στην παλιά αγορά από το ύψος της Μητρόπολης. Στη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες βροντοφώναξαν «Εξω οι ιμπεριαλιστές απ' τα Βαλκάνια, να μην αναγνωριστεί η απόσχιση του Κοσσόβου, καμιά αλλαγή συνόρων» κ.ά. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία των νεολαίων που δε σταμάτησαν να διαδηλώνουν, με τα συνθήματα αλλά και με πικέτες που έφεραν, διάφορα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως: «Ευρώπη και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί», «Εξω απ' τα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστές», «Κανένας φαντάρος έξω απ' την Ελλάδα», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά» κ.ά.

Οταν η πορεία έφτασε στο κέντρο της αγοράς, σταμάτησε όπου και έγινε ομιλία από τον Ηρακλή Κουντουρέλλη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ