Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρωσο-σερβικές «παράλληλες δράσεις» στον ΟΗΕ

Αντιθέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σερβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι αντιδράσεις της Σερβίας μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, που ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 11 του μήνα.

Η εξέλιξη δρομολογήθηκε με ενέργειες του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σε συνεργασία με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς. Αμφότεροι εξέφρασαν χτες τις σοβαρές ανησυχίες των χωρών τους για τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλεί η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου σημειώνοντας ότι Μόσχα και Βελιγράδι θα αναλάβουν «παράλληλες δραστηριότητες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών για πολλοστή φορά ζήτησε να μην επιτραπεί από τα Ηνωμένα Εθνη η ανάπτυξη της αποστολής EULEX της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο σημειώνοντας ότι η μόνη νόμιμη διεθνής παρουσία στην περιοχή είναι η αποστολή του ΟΗΕ, UNMIK.

Ταυτόχρονα για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, εντείνονται τα προβλήματα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε πως «δεν εμπιστεύεται πλέον τους εταίρους του στους κόλπους του συνασπισμού (...) ότι θα αγωνιστούν ειλικρινώς για να διατηρηθεί το Κόσσοβο» στους κόλπους της Σερβίας. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου στις 17 Φλεβάρη, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του φιλοευρωπαίου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, υποστηριζόμενο από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα G17, αντιτίθεται, στους κόλπους του κυβερνητικού σχηματισμού, στο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του Κοστούνιτσα, όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ το DS και το G17, που κατέχουν την πλειοψηφία στην κυβέρνηση, επιμένουν σε μια προσέγγιση με τις Βρυξέλλες, ο Κοστούνιτσα αντιτάσσεται σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς «το Κόσσοβο ως αναπόσπαστο μέρος».

Ο... αριστερός Ντ' Αλέμα

Το ίδιο 24ωρο στις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα ερμήνευσε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου «όχι σαν μονομερή ενέργεια του λαού του Κοσσυφοπεδίου, που σαν τέτοια δε θα την έπαιρνε κανείς στα σοβαρά, αλλά σαν αποτέλεσμα του ΝΑΤΟ»... Μ' αυτό το σκεπτικό, ο «αριστερός» Ντ' Αλέμα προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η Ιταλία αντιτίθεται, για παράδειγμα, στη βούληση της Αμπχαζίας για ανεξαρτησία από τη Γεωργία (επειδή, δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών του ΝΑΤΟ...). Ετσι, επέμεινε ο Ντ' Αλέμα (ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους που υποστήριξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ το 1999 στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), το Κοσσυφοπέδιο «παραμένει ειδική περίπτωση, καθώς ήταν διεθνές προτεκτοράτο στο οποίο η Σερβία δεν είχε καμία εξουσία από το 1999»...

Τέλος, η Φινλανδία έγινε η 20ή χώρα που αναγνώρισε χτες την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ