Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Αντικομμουνιστική μου «τέχνη» - κόσκινο!

Ο πίνακας που... ξύπνησε αντικομμουνιστικά ανακλαστικά στον καθηγητή
Ο πίνακας που... ξύπνησε αντικομμουνιστικά ανακλαστικά στον καθηγητή
Σε εκπαίδευση στην τέχνη του αντικομμουνισμού, ή, αλλιώς, το «εκσυγχρονισμένο» πρόσωπο της Σχολής Καλών Τεχνών, έτσι όπως θέλουν να το κτίσουν/παρουσιάσουν, ορισμένοι από τους εξουσιαστές του χώρου, παραπέμπει το τελευταίο κρούσμα που καταγράφηκε στη σχολή.

Το κρούσμα που εξεγείρει συνειδήσεις είναι προσωποποιημένο. Αφορά καθηγητή στη σχολή, που από την εξουσία της έδρας του, ίσως, νομίζει πως του επιτρέπεται να συνθλίβει όποιον δεν υποτάσσεται στο δικό του σκοτάδι.

Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα: Την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη, 27/2/2008) κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, την ώρα της κρίσεως των έργων των φοιτητών, ο τριτοετής φοιτητής, Νικόλας Κιτνερίδης, έδειξε μεταξύ άλλων στον καθηγητή και έναν πίνακα, ο οποίος απεικόνιζε ένα νέο συμφοιτητή του και παράλληλα εργαζόμενο, να διαβάζει ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε!

Ο εν λόγω καθηγητής, Βασίλης Βλασταράς, λέκτορας, βοηθός του εργαστηρίου του πρύτανη, μπροστά στην εικόνα αυτή, έβγαλε κυριολεκτικά όλη του την... «τέχνη», κάνοντας μια επίδειξη του αντικομμουνιστικού του ταλέντου, το οποίο αποδείχτηκε ομολογουμένως μεγάλο και προκλητικό. Μπροστά σε 25-30 φοιτητές, άφησε στην άκρη την τέχνη κι άρχισε να διδάσκει ιστορία και ψυχολογία! Οπως μαρτυρούν παριστάμενοι «ο καθηγητής, αναφερόμενος στο "Ριζοσπάστη" και θέλοντας να αποκρύψει το συνολικό περιεχόμενο του πίνακα, είπε ότι αυτό το λαϊκό σύμβολο υπήρχε κάποτε, αλλά τώρα δεν υπάρχει». Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Διαφωνώντας σε ένα σημείο, σχετικά με την τεκμηρίωση της δουλειάς του φοιτητή, τον αποκάλεσε μπροστά σε όλους «αυτιστικό»!

«Με κατηγόρησε επειδή διακινώ τον "Ριζοσπάστη" στη σχολή, λέγοντας πως τον μοιράζω σαν δημόσιος υπάλληλος, βολεμένος, με τα λεφτά που μου δίνουν οι γονείς μου», καταγγέλλει ο ίδιος ο φοιτητής Ν. Κιτνερίδης.

Σύμφωνα με τον «καθηγητή», ο φοιτητής αυτός, όπως και όλοι οι κομμουνιστές έχουν «μείνει πίσω» τόσο στη ζωγραφική, όσο και στη μουσική, αφού εξακολουθούν να ακούν και να εμπνέονται από τον Λοΐζο και τον Καββαδία! Πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις αυτές για έναν άνθρωπο της... τέχνης.

Το ρεσιτάλ διδασκαλίας της τέχνης συνεχίστηκε με φράσεις όπως «οι πλούσιοι τρέχουν να βγάλουν τα λεφτά τους (!), ενώ εσείς, η γενιά των 700 ευρώ, τρώτε τα λεφτά σας στο Μπουρνάζι».

Το θέμα είχε και συνέχεια:

Την Τρίτη, το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου καταγγέλθηκε το γεγονός, αρκέστηκε να καταγράψει την καταγγελία. Την επομένη, όμως, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, έσπευσε να αποσύρει την υπογραφή του από το πρακτικό. Ο λόγος; Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, στη σχολή είχε αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί ένα κείμενο - κάτω από το οποίο συγκεντρώνονταν υπογραφές - από μια δήθεν "ανεξάρτητη κίνηση φοιτητών" που ούτε λίγο ούτε πολύ πρόβαλε ως "ελεύθερη διακίνηση των ιδεών" το δικαίωμα του καθηγητή να καταπατά το δικαίωμα του φοιτητή να εκφράζεται όπως ο ίδιος ο φοιτητής ήθελε!

Προχτές, Τετάρτη, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη, ο οποίος είπε ότι έχει μιλήσει με τον καθηγητή και δε θεωρεί σωστό τον τρόπο που εκφράστηκε.

Από την πλευρά του ο λέκτορας, Β. Βλασταράς, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί εξουσιαστικά τη θέση του, απειλεί, πλέον - το δήλωσε στους φοιτητές του εργαστηρίου - ότι θα κάνει και μήνυση στο φοιτητή για συκοφαντική δυσφήμιση...

Με ανακοίνωσή της η ΟΒ της Σχολής Καλών Τεχνών της ΚΝΕ ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλει το γεγονός ως «ιδεολογικού χαρακτήρα επίθεση με στοιχεία τρομοκράτησης μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Μιλά για «ντελίριο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας με στοιχεία εκτροπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και αναφέρεται ειδικότερα στο ρόλο του εκπαιδευτικού. Καταδικάζει τη συνειδητή προσπάθεια σπίλωσης, αποσιώπησης και παραχάραξης της ιστορίας του ΚΚΕ, που εδώ και 90 χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού»(2020-04-04 00:00:00.0)
Πολιτιστικές συναντήσεις(1999-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ