Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να χτυπήσουμε στην καρδιά του «θηρίου»

Περιοδεία χτες στα ΤΕΙ Αθήνας, συζήτηση με τη διοίκηση και τους σπουδαστές

Από τη χτεσινή επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στα ΤΕΙ Αθήνας
Από τη χτεσινή επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στα ΤΕΙ Αθήνας
Με μια πολύ εύστοχη παρομοίωση ξεκίνησε την ομιλία της στο ΤΕΙ Αθήνας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σ' ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, όπου ξεκίνησε μια συζήτηση που έμοιαζε κανείς να μη θέλει να τελειώσει.

Είπε στους σπουδαστές: Αν είστε στη ζούγκλα με ένα όπλο και βλέπετε μπροστά σας ένα θηρίο, πρέπει να το χτυπήσετε στην καρδιά, στο κεφάλι, στα ζωτικά όργανα, γιατί αλλιώς θα γλιτώσει και θα σας επιτεθεί...

«Αυτό το θηρίο που έχουμε απέναντι, που αν το πούμε με μια λέξη είναι το αστικό πολιτικό σύστημα, είναι το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, ο ιμπεριαλισμός, αυτό το θηρίο για να μπορέσει ο λαός να το πολεμήσει πρέπει να στοχεύσει από την αρχή στην καρδιά. Αν βάλει άλλους στόχους δε θα τα καταφέρει. Θα το τραυματίσει, θα το πληγώσει, αλλά το θηρίο θα αναζωογονηθεί, θα σε καταπιεί. Αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ από την πολιτική πρόταση που έχουν όλα τα άλλα κόμματα», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Η Αλ. Παπαρήγα εξήγησε ότι όλα τα κόμματα έχουν πολιτική πρόταση, που δε χρειάζεται κανείς να την έχει διαβάσει αλλά την καταλαβαίνει από τα έργα τους. Πολιτική πρόταση της ΝΔ είναι: Συμφέρει την Ελλάδα ό,τι συμφέρει τα μονοπώλια, ό,τι συμφέρει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ό,τι συμφέρει το καπιταλιστικό σύστημα. Κι όταν λέει μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός αυτό εννοεί, μεταρρυθμίσεις που βοηθάνε να αυξηθούν τα κέρδη και να χειραγωγηθεί το κίνημα. Για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ξεκίνησε καλά στις αρχές της δεκαετίας του '70, «συνέβαλε στην ανάπτυξη του κινήματος και στην απόσπαση ορισμένων κατακτήσεων (ήταν κι ευνοϊκή βέβαια τότε η περίοδος) και σιγά σιγά, αλλά σταθερά, έγινε το "άλτερ έγκο" της αστικής τάξης, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, κτλ.».

Στο προεδρείο της χτεσινής συζήτησης από αριστερά: Ν. Κουζέλης, εκπαιδευτικός στα ΤΕΙ, Π. Μαρκομιχάλης, στέλεχος της ΚΝΕ στα ΤΕΙ, Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Αλ. Παπαρήγα και η Ε. Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο προεδρείο της χτεσινής συζήτησης από αριστερά: Ν. Κουζέλης, εκπαιδευτικός στα ΤΕΙ, Π. Μαρκομιχάλης, στέλεχος της ΚΝΕ στα ΤΕΙ, Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Αλ. Παπαρήγα και η Ε. Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ
Γι' αυτό, πρόσθεσε, η κρίση που περνάει το ΠΑΣΟΚ είναι πιο βαθιά από τις δυσκολίες που έχει η ΝΔ, «γιατί το ΠΑΣΟΚ διαπαιδαγώγησε έναν κόσμο με συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά, με συνθήματα προοδευτικά, με συνθήματα αριστερά κι αυτός ο κόσμος σήμερα αισθάνεται προδομένος». «Και το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική πρόταση, τη ζήσαμε για χρόνια, δεν έχει διαφορά από τη ΝΔ», επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απάτη και κοροϊδία η «ανωτατοποίηση»

«Εμπειρίες έχετε και στον τομέα της Παιδείας κι από τα δυο κόμματα», είπε η Αλ. Παπαρήγα στους σπουδαστές, και συνέχισε: «Εδώ υπάρχει και η εξής εμπειρία στο χώρο των ΤΕΙ: Η εξαπάτηση! Θέλουμε να θυμίσουμε κάτι σ' αυτούς που δεν είναι μέσα στην αίθουσα (και θα έλεγα να τους το θυμίσετε και τώρα με την ευκαιρία των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών που έρχονται): Πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στην πίεση να αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ, οι απόφοιτοι να έχουν ένα ρόλο και μια αξία μέσα στην κοινωνία, έστω κι αν η κοινωνία δε δίνει καμιά αξία στα λαϊκά στρώματα, στην εργατική τάξη;». Για να απαντήσει ότι το ΠΑΣΟΚ ονόμασε τα ΤΕΙ «ανώτατα» και πολύς κόσμος το είδε αυτό σαν καρπό του αγώνα. Και συνέχισε:

«Η "ανωτατοποίηση" όμως, που θεωρήθηκε μεγάλη σημαία, ήταν απάτη. Ακόμα κι όταν είπε "ανωτατοποίηση", άφηνε μια βαθμίδα κάτω τα ΤΕΙ. Αυτός ο διαχωρισμός, πανεπιστημιακή και τεχνολογική κατεύθυνση, είναι πλαστός. Μήπως βοήθησε στη χρηματοδότηση; Οχι. Μήπως αύξησε το προσωπικό και το μονιμοποίησε, εδώ που το έχει έκτακτο; Μήπως αναβάθμισε όλη την οργάνωση των σπουδών;».

Κατάμεστη η αίθουσα την ώρα της συζήτησης
Κατάμεστη η αίθουσα την ώρα της συζήτησης
Και συνέχισε τονίζοντας για την κίνηση του ΠΑΣΟΚ τότε: «Κορόιδεψε τους σπουδαστές. Εμείς βγήκαμε θαρραλέα και μιλήσαμε εναντίον του τίτλου της "ανωτατοποίησης", αλλά ανοίξαμε και ουσιαστικά το ζήτημα τι είναι τα ΤΕΙ και τι είναι τα ΑΕΙ. Και είχαμε δίκιο. Καταρχήν επιβεβαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα.

Τι είπαμε τότε και τι λέμε και τώρα: Δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις τι είναι τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ αν δεν έχεις καθαρό στο κεφάλι σου για ποια οικονομία, τι ανάπτυξη θέλεις, για ποια κοινωνία.

Βεβαίως, οι κυβερνήσεις έχουν άποψη για το τι ανάπτυξη θέλουν. Θέλουν η ανάπτυξη να καθορίζεται με βάση τη μεγιστοποίηση των κερδών. Εκεί που δεν έχουν τα μέγιστα κέρδη (όχι που δεν υπάρχουν κέρδη) εκεί δεν επενδύουν», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «για να δεις τι ανθρώπους με τι επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση χρειαζόμαστε, πρέπει να έχεις μια φιλεργατική αντίληψη για την ανάπτυξη και την οικονομία».

Ανάγκη η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Μιλώντας για την πρόταση του ΚΚΕ, που την εξέφρασε και τότε, την περίοδο της «ανωτατοποίησης», αλλά και τώρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: «Εμείς λέμε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση». Και εξήγησε: «Ενα μεγάλο μέρος των αντικειμένων που ασχολούνται τα ΤΕΙ είναι τα ίδια με τα πανεπιστήμια. Κι επομένως πρέπει να ενταχθούν στα πανεπιστήμια και να ενισχυθούν. Υπάρχουν όμως επαγγέλματα για τα οποία δε χρειάζεται να κάτσεις τέσσερα χρόνια στα θρανία. Αρκούν, π.χ., δύο. Επαγγέλματα τα οποία χρειάζεται η κοινωνία μας. Αυτά θα είναι στις δημόσιες επαγγελματικές σχολές. Και να το ξεκαθαρίσω: Εμείς θεωρούμε ότι ο απλός εργάτης που κάνει μια απλή δουλειά, είναι το ίδιο χρήσιμος μ' αυτόν που κάνει την πιο σύνθετη ερευνητική δουλειά. Η κοινωνία τους χρειάζεται όλους. Δεν μπορεί να υπάρχει μια κοινωνία που θα 'χει μόνο ανθρώπους που θα κάνουν έρευνα! Η έρευνα έχει και εφαρμογή, έχει κι αποτέλεσμα».


Πρόσθεσε, δε, ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που πραγματικά τιμά τους εργάτες, είναι κόμμα της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και δε βλέπει υποτιμητικά καμιά εργασία και κανέναν εργαζόμενο. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτός που κάνει και την πιο απλή δουλειά πρέπει σήμερα να 'χει υψηλό επίπεδο μόρφωσης, να 'χει κουλτούρα. Γιατί, δηλαδή, ο οικοδόμος, ο υδραυλικός, ο καθαριστής δεν πρέπει να ξέρει γλώσσες, να έχει ενδιαφέροντα για τη λογοτεχνία, να ξέρει καλά μαθηματικά;», αναρωτήθηκε.

«Τώρα θα υποβαθμιστούν και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», εκτίμησε η Αλ. Παπαρήγα, εξηγώντας ότι με τη λεγόμενη αξιολόγηση θα υπάρξουν δυο - τρία ΤΕΙ που θα 'ναι ψηλά κι όλα τ' άλλα θα 'ναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το ίδιο θα γίνει και με τα πανεπιστήμια.

Και υπογράμμισε ότι σήμερα «η αγορά καθορίζει. Οποιο πτυχίο να 'χεις, όση αξία και να έχει, όσο αντίκρισμα γνώσης, αυτοί που καθορίζουν τι θα προσλάβουν και με ποιους όρους είναι οι επιχειρηματίες. Για πάρτε το ΑΣΕΠ. Εγινε ολόκληρη φασαρία με τη "Ζαχοπουλειάδα" γιατί έγινε ένας πλαστός διαγωνισμός. Κι εμείς αντιδρούμε. Εκεί πήγαν 20.000 για 147 θέσεις. Ακόμα κι αν γίνει ένας καλός διαγωνισμός και πάρουν τους 147 πρώτους οι υπόλοιποι θα 'χουν βρει δουλειά; Αρα το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Η αγορά τα καθορίζει κι όχι μόνη της, με το θεσμικό πλαίσιο και τα πολιτικά στηρίγματα που της παρέχει το κράτος. Το Ασφαλιστικό έγινε για τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, την καπιταλιστική εργοδοσία. Δεν μπορούν να κάνουν αυτοί χωρίς ένα τέτοιο Ασφαλιστικό. Η μερική απασχόληση επιβλήθηκε γι' αυτούς. Αρα κυβέρνηση, κράτος και αγορά είναι πράγματα αλληλοδιαπλεκόμενα επισήμως, όχι παρασκηνιακά».

«Τα λέμε όλα αυτά γιατί ήρθε η ώρα, χωρίς να παραιτηθεί κανείς από τον αγώνα για μια σειρά προβλήματα, κατά έτος, κατά χώρο, κτλ., ήρθε η ώρα ο αγώνας να έχει και προοπτική να χτυπήσει το θηρίο στην καρδιά του. Η πολιτική πρόταση που το κάνει αυτό είναι του ΚΚΕ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η στάση του ΣΥΝ στα θέματα της Παιδείας

«Τα δύο κόμματα είναι αποδεδειγμένα ενταγμένα στο σύστημα», είπε η Αλ. Παπαρήγα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε αναλυτικά στις εναλλακτικές ανώδυνες λύσεις που αναζητεί το σύστημα με γεφύρωση των διαφορών των δύο κομμάτων ή με αξιοποίηση και των μικρότερων κομμάτων. Στο σημείο αυτό μίλησε και για την πολιτική του ΣΥΝ, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη στάση του και σε θέματα της Παιδείας, που ακουμπούν στην εμπειρία των σπουδαστών:

«Ο ΣΥΝ λέει ότι για να συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμφωνήσουν στο άρθρο 16, στη μη αναθεώρηση. Αυτό είναι μόνο το πρόβλημα της Παιδείας, το άρθρο 16; Αφού η κυβέρνηση πέρασε τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, χωρίς να αναθεωρήσει το άρθρο 16. Καταρχήν υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο...

Το άρθρο 16 είναι θέμα, αλλά είναι συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα, το νόμο - πλαίσιο που εφαρμόζεται τώρα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έρχονται ανεξάρτητα από το άρθρο 16, τις μορφές ιδιωτικοποίησης που έχουν περάσει μέσα στα πανεπιστήμια. Εκεί, στα πανεπιστήμια, έχει δύο φωνές, μία συνδικαλιστική και μία θεσμική. Στο συνδικαλιστικό φορέα είναι "κατά", αλλά σε άλλες κινήσεις καθηγητών είναι "υπέρ".

Και την Παιδεία θα την αποσυνδέσεις από την οικονομία; Δηλαδή, αυτό που λέμε εμείς δουλειά για όλους πώς θα γίνει; Με την πιστοποίηση των πτυχίων; Με όλο το πακέτο των οδηγιών που έρχεται από την ΕΕ τι θα κάνει; Δε λέει τίποτα», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

Μέτωπο, λαϊκή οικονομία, λαϊκή εξουσία

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε αναλυτικά για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο, τη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ προτείνει: Μέτωπο που θα συνενώσει το λαό. Μέτωπο των εργατών, υπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολουμένων. Απέναντί του θα 'χει την αστική τάξη, ορισμένα μεσαία στρώματα που είναι σύμμαχοι της αστικής τάξης και τα εξαγορασμένα τμήματα. Αυτό το Μέτωπο «θέλουμε στο κοινωνικό επίπεδο να γιγαντώσει και, ταυτόχρονα, οι ανακατατάξεις, στο βαθμό που οδηγούν και στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, να υπάρξει συμμαχία και στον πολιτικό χώρο. Αλλά σήμερα, μ' αυτά τα υλικά που υπάρχουν, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμμαχία, μπορεί να υπάρξει κοινωνική», επισήμανε.

Μιλώντας για τη λαϊκή οικονομία που προτείνει το ΚΚΕ στάθηκε στα χαρακτηριστικά της: «Θα αντιπαλέψουμε τα μονοπώλια, τη μονοπώληση των κλάδων της οικονομίας και στη συνέχεια της Παιδείας, της Υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Εκεί, λοιπόν, που έχουμε μονοπώληση, απαντάμε με την κοινωνικοποίηση. Εκεί που δεν έχει μονοπωληθεί ο τομέας απαντάμε με τη συνεταιριστικοποίηση (στον αγροτικό τομέα, σε τομείς που είναι μικροϊδιοκτήτες, στις υπηρεσίες) και διαμορφώνεις δυο τομείς: Τον κοινωνικό και το συνεταιριστικό. Καταργείς, δηλαδή, την καπιταλιστική, τη μονοπωλιακή ιδιοκτησία σε βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Και κάνεις σχεδιασμό. Και ο συνεταιρισμός δεν είναι ο "φτωχός συγγενής". Είναι μέσα στον τομέα, δηλαδή εντάσσεται μέσα σ' αυτό το σχεδιασμό. Από κει καθορίζεις τι επιστήμονες θέλεις, τι εργαζόμενους θέλεις, τι τεχνίτες, πόσους μουσικούς, πόσους δασκάλους, πόσους γιατρούς, νοσοκόμους... Και χωρίς να επιβάλλεις το τι θα διαλέξει το κάθε παιδί, δημιουργείς ένα σχεδιασμό τέτοιο, όπου ο καθένας σχεδιάζει κι αυτό που θέλει για την απασχόλησή του».

Αναφέρθηκε όμως και στην ανάγκη εργατικού ελέγχου, με νέους θεσμούς. «Καμιά διακυβέρνηση, καμιά εξουσία, χωρίς ιεραρχία ελέγχων από τα κάτω προς τα πάνω, δε θα τα καταφέρει όχι μόνο να ανταποκρίνεται, αλλά να κινητοποιεί το λαό για να υπερασπίζεται αυτό που θα προωθεί», είπε.

Επισήμανε την ανάγκη ρήξης με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, γιατί μέσα στον ιμπεριαλισμό υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις, με τις οποίες μπορεί να έχεις αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις, όπως εξήγησε.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημασία διεθνοποίησης της πάλης, ώστε να χτυπιέται ο ιμπεριαλισμός, στο περιφερειακό, στο παγκόσμιο επίπεδο, καθώς «αυτός ο αγώνας για αλλαγές δε θα συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Επομένως, επιδίωξη το κάθε κίνημα να στηρίζει τ' άλλο ώστε όσο μπορούμε συντονισμένα να χτυπάμε τον εχθρό».

Η ρήξη είναι υπόθεση του «σήμερα»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Αυτά που λέγονται από τα άλλα κόμματα, ότι θα κάνουν μια κοινωνική πολιτική μαζί με το κεφάλαιο, είναι απάτη. Το κεφάλαιο το ανατρέπεις. Δε σου δίνει τίποτα, του τα παίρνεις με τη θέληση της λαϊκής πλειοψηφίας. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει δυνατότητα να κερδίσεις τίποτα. Θα του τα πάρεις.

Και η ρήξη δεν είναι αύριο, είναι και σήμερα. Εμείς λέμε καμιά ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης για την Ασφάλιση, για την Παιδεία, για την εργασία, καμιά ανοχή. Στους δρόμους όλοι! Για το Ασφαλιστικό που σας αφορά. Στους δρόμους όλοι όμως και για την Παιδεία. Να συναντηθεί το Ασφαλιστικό με την Παιδεία, η Παιδεία με το Ασφαλιστικό.

Μιλάμε για μάζες, για εκατομμύρια. Μπορεί να κατέβει όλη η Ελλάδα για το Ασφαλιστικό, να βουλιάξουν οι δρόμοι... Οχι άλλες χαμένες ελπίδες!».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε έτοιμοι (όχι να υποδεχτούμε τον κόσμο, δεν είμαστε οικοδεσπότες) να βρούμε δρόμους κοινής δράσης. Ηρθε η ώρα να δώσουμε ένα γερό χτύπημα στο δικομματισμό. Αλλά η απάντηση πρέπει να είναι από τη σωστή σκοπιά κι απ' το σωστό δρόμο, γιατί υπάρχει κι ο τρικομματικός δικομματισμός, όπως ξέρετε, ή ο τετρακομματικός.

Το ΚΚΕ γι' αυτά που λέει δε βλέπει την κάλπη μπροστά του μόνο. Πάνω απ' όλα βλέπει το κίνημα, τη χειραφέτηση για το κίνημα. Αυτό έχει την πιο μεγάλη σημασία.

Είμαστε αισιόδοξοι κι εδώ στα ΤΕΙ, που τα περισσότερα παιδιά είναι παιδιά από εργατικές λαϊκές οικογένειες. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία για να βγουν συμπεράσματα. Από την "ψευτοανωτατοποίηση", από τις ψευτολύσεις, όπως τώρα τα ψευτομεταπτυχιακά»...

Και κατέληξε: «Οχι άλλες αυταπάτες. Με το ΚΚΕ, με την ΚΝΕ, διάλογος, συζήτηση, αντίλογος, αλλά με καθαρές διαχωριστικές γραμμές. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, υπάρχουν δύσκολες. Οι πιο εύκολες, είναι οι δύσκολες λύσεις. Είναι αυτή που προτείνουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ