Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Θεσμοθετούν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Κατηγορηματικά αντίθετο στην αναθεώρηση του άρθρου 28 το ΚΚΕ

Στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των εκάστοτε κυβερνήσεων να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε διάφορους υπερεθνικούς οργανισμούς κινείται η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με την πρόταση, η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων θα γίνεται με απόφαση της Βουλής με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών και όχι με την αυξημένη των 180 που προβλέπεται σήμερα.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόταση εξέφρασε ο εισηγητής του Κόμματος Αχιλ. Κανταρτζής υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε μια λογική η οποία θέλει να κυρώνονται οι συμβάσεις που προβλέπουν και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με οριακές πλειοψηφίες.

Υπενθύμισε ότι το άρθρο 28 διαμορφώθηκε στη μεταπολίτευση και με βάση αυτό προχώρησε και η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και τόνισε ότι με βάση το άρθρο 28 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ κύρωσαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ παρά την αντίθεση του ΚΚΕ και την πρότασή του να γίνει για το θέμα δημοψήφισμα. Και σήμερα, είπε, το ΚΚΕ ζητάει δημοψήφισμα για την κύρωση της «Ευρωσυνθήκης», αλλά η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 28 όχι μόνο βάζει στο περιθώριο την προσφυγή στον ελληνικό λαό, αλλά προβλέπει να γίνεται η κύρωση των σχετικών συμφωνιών με την απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Αυτή η ανάγκη, συνέχισε, πηγάζει από τις διεργασίες που γίνονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ και στη χώρα μας όπου παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη αντίδραση των εργαζομένων στα διάφορα σχέδια που απεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ. Για παράδειγμα, ανέφερε ο Αχιλ. Κανταρτζής, το «Ευρωσύνταγμα» σε όσες χώρες έγινε δημοψήφισμα (Γαλλία, Ολλανδία) απορρίφθηκε από τους λαούς και γι' αυτό οι επιτελείς της ΕΕ θέλουν να σταματήσουν αυτές τις διαδικασίες και προωθούν την επικύρωση τέτοιων Συνθηκών με όσο γίνεται μικρότερες πλειοψηφίες από τα Κοινοβούλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ