Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ενα χρόνο ... παράταση
  • Η ΠΓΔΜ παραμένει «κοντά» στο ΝΑΤΟ και περιμένει να ενταχθεί του χρόνου
  • Μέσα σε αυτό το διάστημα η Αθήνα ελπίζει πως μπορεί να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις

Στη χτεσινή «άτυπη» Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ άρχισε και επισήμως να κινείται στους δαιδάλους των συμμαχικών διαδικασιών. Οι σύμμαχοι επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Ομως, αυτό, τυπικά, μπορεί να γίνει μόνο με ομόφωνη απόφαση. Κάτι τέτοιο, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, δεν μπορεί να συμβεί, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι δε θα επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, «αν προηγουμένως δε βρεθεί μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Το γεγονός αυτό, πάντως, δε σημαίνει ότι θα τερματιστεί η πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα υπάρξει τελικά μια αναβολή προκειμένου να δοθεί χρόνος για συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Οι συνομιλίες αυτές, αν και δεν έχουν χρονοδιάγραμμα, θεωρείται ότι οι Αμερικανοί ζητούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Τότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Μηνύματα πίεσης προς την ΠΓΔΜ έστειλαν, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, επίτροπος Ολι Ρεν, και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε από την πλευρά του ότι εάν η Ελλάδα πει «όχι» στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημαίνει και «όχι» προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και προς όλες τις άλλες χώρες οι οποίες «υποστηρίζουν την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Συμμαχία». Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποφεύγει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, προσέθεσε όμως ότι η χώρα του «έχει κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προτίθεται να δημοσιεύσει πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες για την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Μακεδονία αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ιβιτσα Μπότσεφσκι.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, δε θέλησε να κάνει σχόλιο για τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ΠΓΔΜ. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση αν θεωρεί διχαστικές τις αναφορές που έγιναν στα συλλαλητήρια.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ