Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε ώρα χαμένη, ξεσηκωμός τώρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό:

«Ούτε ώρα χαμένη. Οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο πρέπει να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν. Επιβεβαιώνεται ότι μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση βαθαίνει την αντιλαϊκή της επίθεση, δίνει συνέχεια στους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα - Ρέππα).

Με το νομοσχέδιο ωφελείται η πλουτοκρατία και όχι οι πολλοί, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο υπονομεύει παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μέσω και του νέου νομοσχεδίου συνεχίζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με πολλούς τρόπους.

  • Εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να βγουν στη σύνταξη στα 68 χρόνια με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων.
  • Επί της ουσίας καταργεί τις "πρόωρες", "μειωμένες" συντάξεις, αφού επιβάλλει μείωση 6% (από 4,5%) για κάθε χρόνο, από τα 60 μέχρι τα 65 χρόνια.
  • Αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 55 στα 57 χρόνια και από τα 53 στα 55 για τους εργαζόμενους με υπηρεσία 10.500 ημέρες εργασίας και 7.500 ημέρες για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 58 στα 60 χρόνια για τους εργαζόμενους με 35ετία.
  • Καθορίζει ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 58 για τους εργαζομένους με 37ετία, που έβγαιναν στη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Διπλασιάζεται ο αριθμός των ενσήμων που απαιτείται για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (από 50 σε 100 ένσημα).

Στο όνομα της προστασίας της μητρότητας, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, καταργείται το δικαίωμα στην πρόωρη - μειωμένη σύνταξη στα 50 χρόνια.

Προχωρά η ενοποίηση των Ταμείων, η οποία γίνεται με προς τα κάτω εξίσωση δικαιωμάτων. Μειώνονται δραστικά οι επικουρικές συντάξεις. Ταυτόχρονα, νέες ευθύνες επιρρίπτονται και νέα χαράτσια για τους εργαζόμενους θεσπίζονται μέσω του Ταμείου αλληλεγγύης, όταν οι καταχραστές των χρημάτων των Ταμείων και των εργαζομένων είναι οι επιχειρηματίες και το αστικό κράτος.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ένταση των αγώνων. Τους καλεί σε κοινή δράση για να διεκδικήσουμε:

-- Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

-- Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.

-- Πλήρη - σταθερή εργασία.

-- Αύξηση της χρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία. Επιστροφή των κλεμμένων, καταβολή του συνόλου του ποσού που οφείλουν.

-- Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της σύνταξης του ΟΓΑ.

-- Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Διεύρυνση των ΒΑΕ. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Προστασία της Μητρότητας.

-- Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.

-- Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.

-- Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.

Επιβάλλεται η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας εργατών - αυτοαπασχολούμενων - μικρομεσαίων αγροτών, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ