Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σμπαραλιάζει δικαιώματα και Ταμεία

Σε συνέχεια των νόμων Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα, οι εργαζόμενοι είναι από χτες αντιμέτωποι με τον πυρήνα μιας ακόμα βαθιά αντιδραστικής μεταρρύθμισης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή αποτελείται από 154 άρθρα και περιλαμβάνει μέτρα που χτυπούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από κλάδο, ηλικία και επάγγελμα, με ιδιαίτερα επώδυνες ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών και των μητέρων με ανήλικα παιδιά.

Τα όρια ηλικίας αυξάνονται για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι συντάξεις - ειδικά οι επικουρικές - μειώνονται, ενώ επί της ουσίας καταργείται το δικαίωμα στη λεγόμενη «πρόωρη συνταξιοδότηση», καθώς οι προϋποθέσεις και το κόστος της για τον εργαζόμενο την καθιστούν απαγορευτική (επιβολή ποινής 6% ανά έτος). Η ριζική ανατροπή του συστήματος που επιφέρει η «ενοποίηση» θα οδηγήσει σε αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειώσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις συντάξεις, ενώ μεγάλες θα είναι οι περικοπές στους κλάδους Υγείας και στις παροχές των Ταμείων.

Την ίδια ώρα, επιδεινώνονται οι όροι ασφάλισης στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ για τους υποαπασχολούμενους εργαζόμενους, ενώ το χαράτσι στους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» στόχο έχει τη δημιουργία ενός ακόμα κομποδέματος για τους μεγαλοεργοδότες. Είναι φανερό ότι και αυτή η αντιδραστική μεταρρύθμιση είναι υπαγορευμένη από την αρχή ως το τέλος από τις ανάγκες του κεφαλαίου να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης, να βαθύνει την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, να απαλλαγεί από τις ελάχιστες υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ