Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το «βέτο» του λαού

Τα Βαλκάνια εδώ και χρόνια βρίσκονται στο «στόμα του λύκου». Μοιραία, κάθε φορά που τα «σαγόνια του» κλείνουν, προκαλούνται τεράστιες πληγές στο σώμα τους. Οι τελευταίες μόλις που άρχισαν να αιμορραγούν. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και η πολιτική ονοματολογίας για την ΠΓΔΜ, που οδήγησαν χτες την ελληνική κυβέρνηση να θέσει «βέτο» (μάλλον σικέ με τους συμμάχους της) στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς των βαλκανικών χωρών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του ότι το «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κανένα πρόβλημα δε θα επιλύσει, καθώς αυτό δεν προκύπτει από μια πολιτική εναντίωσης στη λυκοσυμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, κατ' επιταγή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, στήριξαν με κάθε τρόπο και στηρίζουν τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, που σκοπό είχαν και έχουν τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, την καλλιέργεια του εδάφους, ώστε αυτό να καρπίσει υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο που αναπτύσσει τις «μπίζνες» του στην περιοχή. Το «παιχνίδι» είναι μεγάλο - τεράστιο το ενδιαφέρον ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας πυροδοτεί και τεράστιους ανταγωνισμούς μεταξύ τους - και εξόχως προσοδοφόρο, για να αφήσει αδιάφορη την ελληνική άρχουσα τάξη. Αυτά τα κόμματα (έχει εδώ και ο ΣΥΝ μερίδιο ευθύνης) ευθύνονται για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αντί εξαρχής να επιμείνουν σε μιαν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έκαναν σημαία τους το σύνθημα «το όνομα είναι η ψυχή μας».

Την ίδια ώρα που τίθεται «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τα στρατεύματα που το ΠΑΣΟΚ έστειλε στο Κοσσυφοπέδιο, σπεύδει να δηλώσει την προθυμία της για συμμετοχή στη νέα ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη που θα εκστρατεύσει στην περιοχή. Αρνείται να δηλώσει ότι δε θα αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Στο πλαίσιο αυτής της επικίνδυνης για το λαό πολιτικής, της ίδιας που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, το «βέτο» μικρή αξία έχει. Ακόμα κι αν για την άρση του υπάρξει συμφωνία γύρω απ' την ονομασία της γειτονικής χώρας, αυτήν, αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα την πληρώσει πολύ ακριβά. Γιατί θα συνεχίζεται η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ιμπεριαλιστική δράση στην περιοχή.

Τα δεσμά, που έχουν χαλκεύσει η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι και με τα οποία έχουν δέσει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ο λαός μπορεί και πρέπει να τα σπάσει. Για να πορευτεί χωρίς εμπόδια προς την προοπτική που υποδεικνύουν τα συμφέροντά του. Οργανώνοντας την πάλη του στην κατεύθυνση της ρήξης και σύγκρουσης μαζί τους, θέτοντας «βέτο» στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ. Συγκροτώντας μέτωπο λαϊκό, που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία. Στο έδαφος αυτής και μόνο μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς όλων των χωρών της περιοχής.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ