Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Νέος πρόεδρος, ίδια σοσιαλδημοκρατικής κοπής πολιτική

Ο Αλ. Τσίπρας είναι από την Κυριακή ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού, όπως αποφάσισε το 5ο τακτικό Συνέδριο σε ποσοστό 70,41%. Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου ο Φ. Κουβέλης έλαβε ποσοστό 28,67%. Στα ίδια περίπου ποσοστά διαμορφώνεται και ο συσχετισμός στη νέα ΚΠΕ, υπέρ του «αριστερού ρεύματος».

Οι εργασίες του συνεδρίου κύλησαν όπως ακριβώς αναμενόταν, σε χαμηλούς τόνους, όχι ωστόσο χωρίς αιχμές για τον τρόπο που η πλειοψηφία στέκεται απέναντι στη μειοψηφία. Οι υψηλοί τόνοι περιορίστηκαν στην αμετροέπεια που άγγιξε αν δεν ξεπέρασε τα όρια της έπαρσης γύρω απ' το ρόλο του ΣΥΝ. Πολλοί - ανάμεσά τους και ο νέος πρόεδρος - έφτασαν μέχρι και να δηλώνουν πως ό,τι έγινε σε επίπεδο κινήματος τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, έγινε χάρη στο Συνασπισμό και τη δράση του!

Οι θέσεις της ΚΠΕ υπερψηφίστηκαν (με ανάταση των χεριών) αλλά αποτέλεσαν τον «φτωχό συγγενή» ενός συνεδρίου που έδειχνε να πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για την εκλογή του προέδρου, ο οποίος θα διαχειριστεί τη διεκδίκηση από τον ΣΥΝ πρωταγωνιστικού ρόλου στο πολιτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό η αποσαφήνιση της «εναλλακτικής πολιτικής πρότασης» του ΣΥΝ παραπέμφθηκε σε προγραμματικό συνέδριο, που, όπως τονίστηκε, πρέπει να ακολουθήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπό το «όραμα» του πρωταγωνιστικού ρόλου συστεγάστηκαν άπαντες. Ηταν ως προς αυτό εντυπωσιακή η ομοιότητα των ομιλιών του Φ. Κουβέλη (εκ των «ανανεωτών») και του Αλ. Τσίπρα (εκ του «αριστερού ρεύματος») που έκλεισαν τις εργασίες το βράδυ του Σαββάτου. Και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη μιας «νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Ηρθε η ώρα της αριστεράς» διακήρυξε ο Αλ. Τσίπρας και προηγουμένως ο Φ. Κουβέλης «είμαστε μπροστά σε ιστορικές ευκαιρίες (...) ο ΣΥΝ πρέπει να γίνει ανερχόμενη δύναμη που να πρωταγωνιστήσει». Και οι δύο εξέφρασαν την απαίτηση οι εργαζόμενοι να στοιχηθούν πίσω απ' το στόχο της δικής τους «αριστεράς» για «μεταρρυθμίσεις». Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να «ρυθμιστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους - κεφαλαίου», για να προωθηθούν «τομές και μεταρρυθμίσεις που θα αναδιανέμουν τον παραγόμενο πλούτο», για να «αλλάξουν οι δομές και η λειτουργία του συστήματος». Και όπως είπε ο Φ. Κουβέλης, «ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία» δεν προϋποθέτει «την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος», αλλά «εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αρχών, αξιών, στόχων και μέτρων» και «ο μεταρρυθμισμός είναι εργαλείο ανατροπών».

Ως άλλος Τειρεσίας ο Αλ. Τσίπρας προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού θα αμφισβητηθεί, ενώ ο Φ. Κουβέλης ευχαρίστησε τους συντρόφους που οδήγησαν επιτυχώς το καραβάνι από την έρημο στην όαση όπου, αν δεν έχουν φτάσει, όπου να 'ναι φτάνουν... Ενώπιον ενός ακροατηρίου που έδωσε δείγματα γραφής των αντιΚΚΕ αισθημάτων του οι δύο υποψήφιοι (την ώρα που μιλούσαν) πρόεδροι δε θα μπορούσαν παρά να προσαρμοστούν καταλλήλως. Ο Φ. Κουβέλης κάνοντας λόγο για «αναδίπλωση και επιστροφή του, πολιτικά και προγραμματικά, στο παρελθόν». Ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας αυτό που ήθελαν να ακούσουν όλοι εκείνοι που επί τριήμερον, μετατρέποντας την επιθυμία τους σε πραγματικότητα, επέμεναν πως ο ΣΥΝ ξεπερνά κατά πολύ το ΚΚΕ, ότι ο Περισσός πρέπει τώρα να στρατοπεδεύσει στους αγώνες που εμείς δίνουμε...

Την Κυριακή, την ώρα της ψηφοφορίας, ο πρώην πια πρόεδρος Αλ. Αλαβάνος απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, «ιδιαίτερα τους πολίτες από τον σοσιαλιστικό χώρο», για «να στηρίξουν μια νέα πλειοψηφία, μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς». Και δήλωσε σιβυλλικά: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανοίγουν όλοι οι κύκλοι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ