Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσια συζήτηση

Η κουβέντα που ακολούθησε μετά την εισηγητική ομιλία «απλώθηκε» σε πολλά σύγχρονα και διαχρονικά προβλήματα του λαού και τις λύσεις που προτείνει πάνω σε αυτά το ΚΚΕ, μέσω της καθημερινής πάλης αλλά και της πολιτικής πρότασης που έχει. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν το λόγο με σκέψεις, τοποθετήσεις, αγωνίες και ερωτήσεις.

Η συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ και το πώς οι καλλιτέχνες μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό είναι ένα θέμα που κυριάρχησε. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το μέτωπο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αφού σε αυτό συναντιούνται άνθρωποι με διαφορετικές εμπειρίες και τρόπο σκέψης. Σε πολλές περιπτώσεις, είπε, επιμέρους ζητήματα μπορούν να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους, ένα απ' αυτά μπορεί να είναι και ο πολιτισμός. Κυρίαρχο για το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι ο χαρακτήρας αυτού του μετώπου, είναι ο αντιιμπεριαλιστικός και αντιμονοπωλιακός του χαρακτήρας. Από πολλούς παρευρισκόμενους επιβεβαιώθηκε αυτό που είπε εισηγητικά η Αλ. Παπαρήγα. Τα οικονομικά μεγαθήρια έχουν εισβάλει εδώ και χρόνια και μονοπωλούν και τον πολιτισμό. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση ενός ηθοποιού που εργάζεται χρόνια στο θέατρο: Ελέγχουν και σχεδιάζουν τα μονοπώλια και ο κλάδος είναι σε απόγνωση.

Δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις που περιέγραφαν την πραγματικότητα που επικρατεί και στον καλλιτεχνικό χώρο όπου υπάρχει πάρα πολλή ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα και με χαμηλούς μισθούς, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα ανεύρεσης εργασίας πολλές φορές το χρόνο. Ο φόβος των εργαζόμενων να μιλήσουν για τα δικαιώματά τους ήταν μια επισήμανση που έγινε και ήταν αφορμή για να συζητηθεί το πώς διαμορφώνεται ο σύγχρονος εργαζόμενος. Αναφέρθηκε ο ρόλος των ΜΜΕ σήμερα, αλλά, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, - χωρίς να υποτιμάμε τον ρόλο τους - υπάρχουν και χίλιοι δύο άλλοι τρόποι που το σύστημα επιβάλλεται καθημερινά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της Παιδείας και το πώς ο καπιταλισμός από μικρή ηλικία προσπαθεί να «προσαρμόσει» τα παιδιά στις «αξίες» της αγοράς, ενώ παράλληλα κόβει και ράβει την Ιστορία όπως τον συμφέρει. Δεν αφήνει καθόλου ελεύθερο χρόνο και τα περιθώρια για δημιουργική αξιοποίησή του είναι ασφυκτικά.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα συζήτησε με τους παρευρισκόμενους για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τη θετική και αρνητική πείρα και την ανάγκη αξιοποίησης και μελέτης των προβλημάτων και των αιτιών τους. Μεταξύ των πολλών παρευρισκόμενων, ο Κ. Καζάκος, η Λ. Κανέλλη και η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτές του ΚΚΕ, οι συνθέτες Γ. Γλέζος και Β. Κορακάκης, οι εικαστικοί Ν. Αντωνακάτου, Σ. Δαλέτου, Γ. Ακριβόπουλος, Φ. Μιχαηλίδη, Δ. Κεμπέρτη, Μ. Αστρινάκη, οι ηθοποιοί Π. Ορκόπουλος, Ν. Χαντζίδου, Μ. Δημητρούκα, Ν. Καραγιώργης, Ν. Τσιγκάλου, Ελ. Φιλιούση, Α. Πολιτίμου, Αγ. Βλάχου, Μ. Δεστούνης, Κ. Βιτσεντζάτος, Σπ. Δρόσος, Α. Ξένος, Ελ. Γερασιμίδου, Τ. Βαμβακίδης, Σπ. Μπιμπίλας, Λ. Βαρδαρός, Α. Τουντοπούλου, Ν. Ξυθάλης, η συγγραφέας Ζ. Βαλάση, ο συγγραφέας - εικαστικός Γ. Φαρσακίδης, ο μουσικός Κ. Γεωργόπουλος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ