Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λαϊκή αντεπίθεση απόκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής

Αποσπάσματα συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Βήμα» της Κυριακής

«Χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση απόκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση - στο πλαίσιο συνέντευξής της στο «Βήμα» της Κυριακής - σχετικά με το ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την κρίση και το νοσηρό κλίμα που υπάρχει, και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ξεσηκωμό, πρωταρχικά στους χώρους εργασίας, κατά των αντιασφαλιστικών νόμων, για ουσιαστικές αυξήσεις και όχι ψίχουλα που "διαπραγματεύεται" η ΓΣΕΕ, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Πολιτικοποίηση της πάλης. Αλλαγή του συσχετισμού στα συνδικάτα και σε πολιτικό επίπεδο. Το θέμα δεν είναι μόνο να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική που εφαρμόζεται. Χρειάζεται λαϊκή συμμαχία πάλης και εξουσίας».

Σε άλλη ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θα φοβόταν τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα κι αν είχε ένα μίνιμουμ αντινεοφιλελεύθερο προγραμματικό πλαίσιο, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε:

«Φιλολαϊκό πλαίσιο και "ευρωμονόδρομος" δε συμβιβάζονται. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ας πουν για παράδειγμα: Πώς θα αυξήσουν τους μισθούς, πώς θα χτυπήσουν την ακρίβεια και την παραπαιδεία, πώς θα μειώσουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55, τη στιγμή που ο "ευρωμονόδρομος" δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τα μονοπώλια, την εκμετάλλευση των εργαζομένων; Οι "αντινεοφιλελεύθερες λύσεις" είναι παγίδες. Το παράδειγμα της κυβέρνησης Πρόντι αποδεικνύει ότι είναι οδυνηρές για τα λαϊκά δικαιώματα, παραδίδουν το λαό "δεμένο" στους επόμενους διαχειριστές της αστικής πολιτικής. Μετά τους "Πρόντι" ακολουθεί πάντα ένας "Μπερλουσκόνι" και αντιστρόφως».

Ερωτώμενη για το αν η εκλογή του Αλ. Τσίπρα θα δημιουργήσει προσκόμματα στην επιρροή που ασκεί το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Ο ρόλος του ΣΥΝ δε θα αλλάξει με την αλλαγή προέδρου ούτε υιοθετώντας πιο αριστερή συνθηματολογία. Ηταν και θα είναι μια καιροσκοπική και αφερέγγυα δύναμη. Ο πυρήνας της ιδεολογίας και του προγράμματός του είναι σοσιαλδημοκρατικός. Δεν έχει ουσιαστικές διαφορές στην κατεύθυνση από το ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί να γίνει ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ. Με τις προτάσεις, με τις παλινωδίες του, εμποδίζει λαϊκές δυνάμεις να ξεκολλήσουν οριστικά από το δικομματισμό, από το πολιτικό σύστημα. Με την τακτική του προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ ή σε κάποιο τμήμα του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ