Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΠΟΙΟΝ

Ο ΣΤΟΧΟΣ: «Στόχος δεν είναι βέβαια η αντιγραφή κάποιας ανύπαρκτης "σοσιαλιστικής" λύσης, αλλά η δημιουργία νέων κοινωνικών πλειοψηφιών που θα βγαίνουν έξω από το μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού (...) αλίμονο αν η αναζήτηση κάποιας ουτοπικής σοσιαλιστικής καθαρότητας αποτελέσει το άλλοθι για να διαιωνίζεται η συντηρητική διακυβέρνηση» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «η δογματική προσήλωση της ηγεσίας του ΚΚΕ (...) σε παρωχημένα πρότυπα σοσιαλισμού (...) συνιστούν αδιέξοδες πολιτικές (...) ο ΣΥΝ θέλει να παρακινήσει (...) διεργασίες στον ευρύτερο πολιτικοκοινωνικό χώρο που εξέφραζε και εκφράζει το ΠΑΣΟΚ (...) η επιμονή στην ευρωπαϊκή προοπτική (...) δίνουν στο χώρο μας μια σαφή αριστερή ταυτότητα πολύ ελκυστική για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας (...) το περιεχόμενο της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης που διεκδικούμε (...) αποτελεί (...) μια διαδικασία κοινωνικών αγώνων που θα μετασχηματίζουν δημοκρατικά και σε βάθος το κράτος» (από την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΝ).

ΤΟ ΜΕΡΕΜΕΤΙ: «ο Συνασπισμός μοιάζει με την κουτάλα που ανακατεύει τη σούπα, μια σούπα που κάθε μέρα που περνάει χρειάζεται περισσότερο ανακάτεμα (...) αυτός ο δικομματισμός και κούρασε και κουράστηκε. Χρειάζεται ένα ισχυρό μερεμέτισμα (...) πιο σίγουρος για να κάνει τη δουλειά φαίνεται (προς το παρόν, τουλάχιστον...) ο Συνασπισμός» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: «Το κρίσιμο "επίδικο διακύβευμα" πια δεν είναι οι "συντεταγμένες πορείες" τύπου παρελθόντος. Χρειάζονται μείζονες αναγεννητικές πρωτοβουλίες και "συναινέσεις αρχών". Φοβούμεθα ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που η επίλυση "επιμέρους" θεμάτων όλο και περισσότερο συναρτάται από την "έξοδο" από το συνολικό "μεταπολιτευτικό μοντέλο"» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ «ΜΠΛΑ - ΜΠΛΑ»: «σηματοδοτεί η εκλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα το αίτημα για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, για μια νέα πιο σύγχρονη παρουσία της Αριστεράς, το αίτημα για ένα λόγο ανανεωμένο, που να εκφράζει τους προβληματισμούς της κοινωνίας, αλλά και να συνθέτει προοδευτικές αριστερές λύσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ