Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σύγκρουση κορυφής για τα «μαγαζάκια»

Ενα βήμα πριν τη ρήξη έφτασαν Παπανδρέου - Βενιζέλος

Απρόβλεπτες είναι οι επόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς συνεχίζονται οι κόντρες για τα «μαγαζάκια» εντός κόμματος, με φόντο την αρχηγία, και εφόσον ουδείς εγγυάται ότι δεν επέρχεται ρήξη στην κορυφή. Οι Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος συναντήθηκαν χτες κατόπιν αιτήματος του δεύτερου, με επίκεντρο τον «όμιλο προβληματισμού» που θέλει να στήσει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και οι δυο πλευρές έφτασαν ένα βήμα πριν τη ρήξη ή ακόμα και τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωναν συνεργάτες και των δύο. Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε ...τελεσίγραφο στον Ε. Βενιζέλο απαιτώντας να μην προχωρήσει στη συγκρότηση του «ρεύματος» και στη δημιουργία «ομίλου» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με πανελλαδικό δίκτυο προφανώς στελεχών κι οπαδών του. Ουσιαστικά του ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί να υπάρξει «κόμμα μέσα στο κόμμα», όπως είχε δηλώσει και δημόσια στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με κύκλους του Ε. Βενιζέλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε στη συνάντηση ότι κινείται βάσει του καταστατικού, το οποίο του δίνει το δικαίωμα για τη συγκρότηση «ρεύματος» όσο και «ομίλου προβληματισμού».

Αντίστοιχα, κατά πληροφορίες που διακινούσαν χτες συνεργάτες του Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον Ε. Βενιζέλο ότι η κίνησή του έρχεται από την 11η Νοέμβρη, έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο και την έχουν ανακοινώσει στελέχη της επιρροής του δημόσια. «Δεν είναι πανεπιστημιακοί, είναι πολιτικοί», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δε θα αποδεχτεί καμιά κίνηση που δε «συμβάλλει στην ενότητα» του κόμματός του και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε στον Ε. Βενιζέλο ότι θα κριθεί από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του.

«Βαγγέλη, η μπάλα είναι στα χέρια σου»... φέρεται να είπε ο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε στο ερώτημα του Ε. Βενιζέλου αν θα τον διαγράψει, αλλά σημείωσε ότι κάθε ίδρυση ομίλων είναι υπονομευτική. «Εγώ τηρώ το καταστατικό, βλέπεις φαντάσματα», ήταν η απάντηση Βενιζέλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδιναν στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου.

Με το τέλος της συνάντησης, ο Ε. Βενιζέλος προτίμησε να καταφύγει στο πολιτικό του γραφείο για να κάνει δηλώσεις και όχι στη Χ. Τρικούπη. Από εκεί επανέλαβε - διαφημίζοντας το ειδικό του βάρος - ότι είναι «εγγυητής της ενότητας της παράταξης». Κι ότι «όσοι προσπαθούν να επινοήσουν δήθεν εσωτερικούς εχθρούς βλάπτουν σοβαρά το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του».

Πλάγια έριξε τη σπόντα του για την καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αγωνίζεται «για ένα μεγάλο, ενωμένο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό ΠΑΣΟΚ που σέβεται και αξιοποιεί όλα τα στελέχη του - δεν περισσεύει κανείς - χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς». Σέρβιρε διαπιστευτήρια κομματικότητας και μετριοφροσύνης σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ θα καταβάλω κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τη νίκη της παράταξης της οποίας είμαι στρατιώτης».

Δεν απάντησε ευθέως αν θα προχωρήσει στην ίδρυση του ομίλου, μα το υπονόησε λέγοντας ότι αγωνίζεται «για ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την κοινωνία των πολιτών και τις πρωτοβουλίες της».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να κάνει ο ίδιος δηλώσεις. Ωστόσο, όταν αποχώρησε ο Ε. Βενιζέλος, διαβουλεύτηκε με τους Δ. Ρέππα, Κ. Σκανδαλίδη και Ν. Αθανασάκη. Ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γ. Ραγκούση.

«Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μοναδικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα του λαού, είναι οι απαράδεκτες, οι αντιλαϊκές, οι αντιαναπτυξιακές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πορευτεί ενωμένο, συντεταγμένο και ισχυρό. Σε αυτή την πορεία, ο καθένας, με τον λόγο, αλλά κυρίως με τις πράξεις του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του», συμπλήρωσε, στέλνοντας το μήνυμα στο στρατόπεδο Βενιζέλου.

Ακολούθως επέλεξε να μην απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όπως: Αν έχει επέλθει ρήξη μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλου. Αν θεωρηθεί εκτός ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος εφόσον προχωρήσει στη σύσταση ομίλου. Αν ο Ε. Βενιζέλος εντάσσεται στη συντεταγμένη πορεία που περιέγραψε νωρίτερα. Αν συμφωνεί με τη θέση Ε. Βενιζέλου ότι το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει και δημιουργία ομίλου. Τι σημαίνει ακριβώς ότι «ο καθένας με το λόγο και τις πράξεις του αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Ποιες ευθύνες ανέλαβε χτες ο Ε. Βενιζέλος.

Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του Ε. Βενιζέλου. Οπως απέφυγε να χαρακτηρίσει το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Αρνήθηκε δε ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συγκαλύψει και να κουκουλώσει το εσωτερικό του πρόβλημα.

Ο υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου Φ. Πετσάλνικος δήλωνε νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ότι δε θέλει «ενότητα προφάσεων. Δηλαδή, να δηλώνουμε όλοι ότι είμαστε υπέρ της ενότητας, μετά όμως να δημιουργούμε και τα δικά μας μαγαζάκια, να τα ντύνουμε με το Α ή Β όνομα κλπ., να καθόμαστε στη γωνιά και να χρησιμοποιούμε ίσως και αυτά τα δικά μας μαγαζιά κατά τον Α ή Β τρόπο και να περιμένουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για να χαρούμε χαιρέκακα, ή για να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την επίτευξη προσωπικών - ας το πούμε - επιδιώξεων».

Ακόμα, ότι «οποιαδήποτε κίνηση κρύβει οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη κι έχει οποιαδήποτε μορφή και τρόπο λειτουργίας, το επαναλαμβάνω, θα προκαλεί σύγχυση στον κόσμο περί του αν το ΠΑΣΟΚ είναι συστοιχισμένο και προχωρεί ως μια γροθιά στον κοινό στόχο που ανέφερα νωρίτερα, εάν προκαλεί οποιαδήποτε σύγχυση τότε προκαλεί και μείζον πρόβλημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για την αναμόρφωση με ευρύτερες διαστάσεις(2014-11-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος(2014-11-28 00:00:00.0)
Ρίχνει γέφυρες και στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνήσεις συνεργασίας(2014-04-30 00:00:00.0)
«Νέα αφετηρία» στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού(2012-03-13 00:00:00.0)
Εντείνεται η εσωκομματική διαμάχη(2007-09-27 00:00:00.0)
Προς τη νέα ηγεσία με την... παλιά αντιλαϊκή πολιτική(2007-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ