Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΥΜΑ» ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζεται η τρομοκρατία σε βάρος των προσφύγων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ στις 6 το απόγευμα

Τρομοκρατημένοι οι πρόσφυγες προσπαθούν να κρυφτούν όπου μπορούν στην πόλη της Πάτρας
Τρομοκρατημένοι οι πρόσφυγες προσπαθούν να κρυφτούν όπου μπορούν στην πόλη της Πάτρας
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Για πέμπτη μέρα συνεχίζεται το ανελέητο κυνηγητό σε βάρος Αφγανών και Ιρανών προσφύγων που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία με στόχο την εκδίωξή τους από την Πάτρα. Στο λιμάνι της πόλης και στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί σε αυτό υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν την προσέγγιση των προσφύγων.

Και χτες έγιναν δεκάδες συλλήψεις, με τον αριθμό των συλληφθέντων, από την περασμένη Δευτέρα, να αγγίζει και ίσως να ξεπερνά τους 400. Το νέο τελεσίγραφο της Αστυνομίας (το πρώτο έληγε χτες το βράδυ) για την εκκένωση του άθλιου καταυλισμού πήρε παράταση για ακόμη τέσσερις μέρες. Αυτό που έχουν διαμηνύσει στους πρόσφυγες οι αστυνομικοί είναι «να φύγετε από την Πάτρα και να πάτε όπου θέλετε». Βέβαια, στην πραγματικότητα, τους λένε ελάτε να σας συλλάβουμε και να σας πάμε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα, δηλαδή να συνεχιστεί ο εφιάλτης που ζουν εδώ και χρόνια, αφού θα ζουν κάτω από χειρότερες συνθήκες, όσο κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό...

Οι πρόσφυγες είναι τρομοκρατημένοι από αυτές τις εξελίξεις και κρύβονται στα περίχωρα της πόλης, σε εγκαταλειμμένα κτίρια και στην ύπαιθρο, ενώ αρκετοί έχουν μετακινηθεί και προς την Ηγουμενίτσα (το έτερο λιμάνι διαφυγής).

Συγκέντρωση σήμερα υπέρ των προσφύγων

Οι μπουλντόζες επί το έργον...
Οι μπουλντόζες επί το έργον...
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση άμεση είναι η αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, που καλεί σε συγκέντρωση υπέρ των προσφύγων σήμερα, Παρασκευή 25 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με τους Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης, και το στέλεχος Αντρέα Αντωνόπουλο, καταγγέλθηκαν τόσο οι τοπικές αρχές της πόλης (περιφέρεια, νομαρχία, δήμο) που με τη στάση τους προσφέρουν αμέριστη στήριξη στην επιχείρηση - «σκούπα» της Αστυνομίας όσο και οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που έχουν αναλάβει το ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής και απάνθρωπης πολιτικής της, δεν τους παρέχουν πολιτικό άσυλο και τους αφήνουν στο έλεος των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Επανέλαβαν για μια ακόμη φορά τη θέση του Κόμματος για την ανάγκη να τους χορηγηθεί τώρα πολιτικό άσυλο, άδεια παραμονής και να διευκολυνθούν για να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους. Επιπρόσθετα, απαίτησαν να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής στην Πάτρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προληπτική ιατρική και υγειονομική περίθαλψη.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Χτες, η ΝΑΣ Αχαΐας του ΚΚΕ, η δημοτική παράταξη «Πάτρα - Μπροστά», η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία, όπου συναντήθηκαν με το νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλο. Κατήγγειλαν στο νομάρχη τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που φέρει τόσο για το πογκρόμ της Αστυνομίας που συνοδεύτηκε με την κατεδάφιση τμήματος του καταυλισμού μετά από απόφαση της πολεοδομίας όσο και από το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια δεν πίεσε στην κατεύθυνση να χορηγηθούν τα απαραίτητα έγγραφα για τις μετακινήσεις τους στις χώρες επιθυμίας τους και τη δημιουργία χώρου υποδοχής που θα απέτρεπε την αθλιότητα και τις απάνθρωπες συνθήκες του καταυλισμού. Ο ίδιος ο Δ. Κατσικόπουλος (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής) συναινεί ουσιαστικά στη βίαιη εκδίωξη των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ