Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Οπλο» χειραγώγησης του λαού από την άρχουσα τάξη

Διαστάσεις ανοιχτής πρόκλησης έχει λάβει ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτέμβρη. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος από τα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος εξέδωσε την περασμένη βδομάδα σχετική ανακοίνωση, ενώ η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσίασε το ζήτημα σε συνέντευξη Τύπου.

Η εξαφάνιση του ΚΚΕ και των δραστηριοτήτων του κινήματος αποτελεί συνειδητή ταξική επιλογή της πλουτοκρατίας, που έχει στην ιδιοκτησία της ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ κι αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Εχει προ καιρού ξεπεράσει όχι μόνο τα όρια μιας ευπρόσδεκτης από το ΚΚΕ πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία άλλωστε το ίδιο ανταποδίδει, αλλά και τα όρια της συσκότισης και διαστρέβλωσης της πολιτικής του.

Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι δυο μέρες μετά τη σημαντική αυτή παρέμβαση του ΚΚΕ, ακόμη και η ΝΕΤ δε θεώρησε είδηση το ταξίδι και το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα στη Γερμανία. Οπως και η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων ΜΜΕ. Ενώ ήρθε και νέα πρόκληση της κρατικής ΕΤ1, που την περασμένη Πέμπτη πρόβαλε σε επανάληψη μία από τις δεκάδες εκπομπές του Στ. Κούλογλου, οι οποίες αναφέρονται στην ιστορία του ΚΚΕ, αλλά χωρίς να υπάρχει, με κανέναν τρόπο και μορφή, εκπροσώπηση ή τοποθέτηση του ΚΚΕ, προβαίνοντας για μια ακόμη φορά στη διαστρέβλωση της ιστορίας του Κόμματος. Την ίδια ώρα, το ΑΛΤΕΡ φιλοξένησε κάποιον που συχνά φιλοξενεί και που αναμασά τις πιο ακραίες αντικομμουνιστικές, σκοταδιστικές απόψεις, με αφορμή ένα γεγονός που ούτε καν είδηση αποτελούσε. Ενώ ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» ούτε λίγο ούτε πολύ έγραψε πως δικαίως αποκλείεται η δράση του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ, γιατί δεν ενδιαφέρει κανέναν! Αυτό θα πει δημοσιογραφία... Να «σκοτώνεσαι», όπως αυτός και άλλοι, καθημερινά, για το «πορνό» DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου, αλλά να αποσιωπάς, να διαστρεβλώνεις και να συκοφαντείς τις θέσεις και την πολιτική ενός ολόκληρου κόμματος. Είναι μερικά μόνο παραδείγματα που επιβεβαιώνουν στην πράξη, λίγες μόνο μέρες μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ, την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης.

Την τύχη της εξαφάνισης έχουν και οι δραστηριότητες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Κάποιες απ' αυτές αντιμετωπίζονται σαν μην γενόμενες. Κάποιες άλλες λοιδορούνται και συκοφαντούνται. Οχι τυχαία αποκλειστικά αυτές που το πλαίσιό τους έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, που τα ΜΜΕ φτύνουν κατάμουτρα ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για την οικογένειά τους, άφθονος χώρος και χρόνος αφιερώνεται στις δραστηριότητες ΜΚΟ, σε κινητοποιήσεις άχρωμες και άοσμες που ούτε στο ελάχιστο δε θίγουν τις αιτίες των προβλημάτων, στηρίζοντας το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής.

Οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να εκλάβουν ως πρόκληση και να την απαντήσουν την εξαφάνιση κάθε μορφής πάλης τους, κάθε αιτήματός τους. Οι χιλιάδες εργάτες που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Δεκέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι μαθητές που βλέπουν τους αγώνες τους να παρουσιάζονται σαν «πάρτι οργίων» και «εκμαγείο βανδαλισμών», οι οικογένειες των νεκρών και σακατεμένων εργατών των εργοδοτικών εγκλημάτων, στους οποίους δεν αφιερώνεται ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Τι έχουν να πουν σε όλους αυτούς τα ΜΜΕ που αφιερώνουν ώρες ολόκληρες σε αντιεπιστημονικές εκπομπές, στην προβολή κάθε είδους σκουπιδιού με το σαθρό επιχείρημα ότι «αυτά πουλάνε»; Θα ισχυριστούν ότι απλά καταγράφουν τα σκάνδαλα αφού αυτά υπάρχουν. Αυτή δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια. Τα ΜΜΕ είναι σάρκα απ' τη σάρκα ενός συστήματος που γεννά διαρκώς σκάνδαλα, που αναδίδει μπόχα από κάθε πόρο του σώματός του, ενός συστήματος που τρέφει και τρέφεται από τη διαφθορά και τη σήψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Που για να διαιωνίζεται τους θέλουν χειραγωγημένους, υποταγμένους. Αυτό κάνουν.

Αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ το εμπόδιο στα σχέδιά τους

Η τέτοια αντιμετώπιση του ΚΚΕ και του κινήματος εντάθηκε μετά τις εκλογές. Ακριβώς, γιατί μετά τις εκλογές εντάθηκε η ανησυχία της άρχουσας τάξης λόγω της σημαντικής εκλογικής του ενίσχυσης, της διεύρυνσης της επιρροής του σε εργατικά και μικρομεσαία στρώματα, στους νέους και τις γυναίκες, της ανάπτυξης της συσπείρωσης και της πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος. Πολύ περισσότερο που η περίοδος που διανύουμε κυοφορεί νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.α., που θα πυροδοτήσουν παραπέρα την ήδη μεγάλη λαϊκή αγανάκτηση λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων του λαού που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να κατρακυλάει. Ενώ την ίδια ώρα το δικομματικό πολιτικό σύστημα απαξιώνεται ραγδαία στη λαϊκή συνείδηση εμφανίζοντας σοβαρά κρισιακά φαινόμενα.

Η άρχουσα τάξη θέτει κάθε μηχανισμό - μηδέ εξαιρουμένων των ΜΜΕ - που διαθέτει για να αποτρέψει την ανάπτυξη ενός λαϊκού ριζοσπαστισμού, να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Ξέρει ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει χτύπημα του ΚΚΕ. Και συγχρόνως ασπίδες προστασίας γύρω απ' το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής αλλά και «μαγείρεμα» εφεδρικών σχημάτων, ίδια υλικά πλασαρισμένα σε νέα συσκευασία. Ετσι, εξηγείται η ανάμειξη των ΜΜΕ στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προηγούμενα και τώρα στον Συνασπισμό.

Γνωρίζει καλά η άρχουσα τάξη ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να το βάλει στο τσεπάκι της. Θα εναντιωθεί στα σχέδιά της. Το ίδιο και το ταξικό κίνημα, άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Η πολιτική του ΚΚΕ δεν παζαρεύεται, στρέφεται εναντίον του δικομματισμού και του διπολισμού, κατά των οικονομικών στηριγμάτων τους και της εξουσίας τους. Στο ΚΚΕ, στη δράση του και την πολιτική του πρόταση αναγνωρίζει τον πραγματικό της αντίπαλο. Και εναντίον του χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό αλλά κυρίως αθέμιτο μέσο.

Φυσικά, για την απαράδεκτη αυτή στάση των ΜΜΕ - που υπενθυμίζουμε ότι εκπέμπουν από δημόσιες συχνότητες - τεράστιες ευθύνες φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, που επέτρεψαν με την πολιτική τους τη διαμόρφωση ενός τέτοιου σκηνικού.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το δικαίωμα του λαού να ακούγεται η φωνή του, το δικαίωμά του στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό είναι ασυμβίβαστο με την κατοχή από το κεφάλαιο δημόσιων συχνοτήτων που είναι και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως κοινωνικό αγαθό και όχι σαν φέουδα της πλουτοκρατίας για να διογκώνει τα οικονομικά, πολιτικά και κάθε άλλης φύσεως κέρδη της σε βάρος του λαού, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η πλειοψηφία των οποίων δουλεύουν σε συνθήκες απαράδεκτες.

Το ΚΚΕ δεν πτοείται, συνεχίζει τη δράση του

Η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη. Το ΚΚΕ δεν υποκύπτει σε πιέσεις, σε εκβιασμούς, δεν εκφοβίζεται και ούτε θα πάψει να ασκεί και να επιδιώκει την αντιπαράθεση με πολιτικούς και όρους ταξικού κινήματος. Ούτε μπορεί κανείς να το βάλει στο χέρι, το ΚΚΕ δεν έχει καμία εξάρτηση, δε διεκδικεί ρόλο ούτε συμμετοχή στην αντιλαϊκή διακυβέρνηση, την αντιμάχεται με όλες του τις δυνάμεις. Τίποτα δεν είναι ικανό να κόψει τους δεσμούς του με το λαό. Η δική του απάντηση θα είναι το δυνάμωμα της ιδεολογικής και πολιτικής του παρέμβασης στο λαό, με στόχο να ξεδιπλωθεί ενιαία η κοινωνική και πολιτική λαϊκή αντεπίθεση.

Απαιτείται όμως απ' τον ίδιο το λαό να πάρει θέση, να καταδικάσει τον πόλεμο αποκλεισμού και διαστρέβλωσης που δέχεται το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα, προάγγελος χτυπήματος ακόμα και στοιχειωδών ελευθεριών. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να αντισταθούν στο νοσηρό κλίμα, τον αποπροσανατολισμό και την αποχαύνωση. Δεν τους αξίζουν. Δικαιούνται καλύτερα. Μπορούν και πρέπει να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, μπορούν και πρέπει να είναι δύσπιστοι και κριτικοί απέναντι σε όσα ακούν, συγκρίνοντάς τα με αυτά που ζουν στην καθημερινή τους ζωή, να απαιτούν να μάθουν και τη θέση του ΚΚΕ ως έχει και να την κρίνουν οι ίδιοι, να μην παραχωρήσουν αυτό το δικαίωμα σε κανέναν.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αναστροφή αυτής της κατάστασης πέφτει στις πλάτες και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και στους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων που νοιάζονται για το παρόν και το μέλλον του λαϊκού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και όλος ο λαός έχουν ένα ακόμα όπλο στα χέρια τους, για να αποτρέψουν αυτήν την κατάσταση, επιφέροντας πλήγμα στα σχέδια του κεφαλαίου, αλλά και για να διασφαλίσουν την ουσιαστική τους ενημέρωση και τον εξοπλισμό τους: Την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ», της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού «902».


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση των εργαζομένων του «902»(2011-09-09 00:00:00.0)
ΣΤΟΝ «ΑΛΦΑ»(2008-02-09 00:00:00.0)
Δυναμική αντίσταση στην απαράδεκτη τακτική των ΜΜΕ(2008-01-20 00:00:00.0)
Εργαλεία αντιλαϊκής επίθεσης(2008-01-11 00:00:00.0)
Για τη μετεκλογική αντιμετώπιση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος από τα ΜΜΕ(2008-01-10 00:00:00.0)
Μέσα Μαζικής Αποσιώπησης(2005-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ