Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων

Δίωξη σε βάρος κατοίκου και μέλους της Επιτροπής Αγώνα

Το «φιλέτο» αυτό θέλουν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες...
Το «φιλέτο» αυτό θέλουν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες...
Επιχείρηση ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των κατοίκων και της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης του δήμου Γουβών στο Ηράκλειο Κρήτης, καταγγέλλουν οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, μετά από κινητοποίηση και συμβολικό κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού στο ύψος της πρώην Αμερικάνικης Βάσης, που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη στον κάτοικο της περιοχής Δημήτρη Σουλιωτάκη με πρόσχημα την... παρακώλυση συγκοινωνιών.

Την εξέλιξη αυτή, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους, η Επιτροπή Αγώνα, το ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ηρακλείου. «Θεωρούμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, «ότι η δίωξη εναντίον του μέλους της Επιτροπής μας, στρέφετε εναντίον του δικαιώματος του λαού να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει γι' αυτές».

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα των 738 στρεμμάτων, που είναι το σύνολο της έκτασης της πρώην Αμερικάνικης Βάσης. Βασικός στόχος της Επιτροπής - όπως σημειώθηκε σε παλιότερη συνέντευξη Τύπου - είναι η κατάργηση «Μνημονίου Συνεργασίας» που υπέγραψαν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με τις προηγούμενες διοικήσεις της Νομαρχίας Ηρακλείου και του δήμου Γουβών, μέσω του οποίου ξεπουλιέται ένα «φιλέτο» γης και εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Καλούμε το λαό της περιοχής, τα σωματεία», τονίζεται στην ανακοίνωση των Επιτροπών Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ «να σταθούν αλληλέγγυοι στην Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, να μη δεχτούν τετελεσμένα, να μην υποταχτούν στη λογική του μικρότερου κακού, να μην έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να συνυπάρχουν οι δικές τους πραγματικές ανάγκες σε σχολεία, υγεία, αθλητισμό από τη μια και οι ανάγκες του κεφαλαίου από την άλλη». Παράλληλα, καταδικάζει τη δίωξη του μέλους της Επιτροπής.

Η Επιτροπή, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με στόχο όχι μόνο την απόσυρση του «Μνημονίου Συνεργασίας», αλλά και την κατάργηση όλων των νόμων που από κοινού ψήφισαν και διατηρούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέσω των οποίων ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο η γη, οι ακτές, οι βραχονησίδες, τα Τουριστικά και Ολυμπιακά Ακίνητα - νόμοι στους οποίους στηρίζεται και το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης.

Η ΝΑΣ Ηρακλείου, εκτός από την καταδίκη της δίωξης, σημειώνει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της διοίκησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ). Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι των παρατάξεων που πρόσκεινται και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ, «σε αίτημα (σ.σ.: των νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ) να συζητηθεί η δίωξη αυτή, όχι μόνο αρνήθηκαν να μπει σε ψηφοφορία, αλλά και απλώς να κουβεντιαστεί, κάτι που έχει ξαναγίνει με άλλα σημαντικά θέματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ