Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποφοίτηση από τα ... ναρκωτικά

Μια μεγάλη στιγμή έζησαν 112 νέοι και οι οικογένειές τους το περασμένο Σάββατο στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών. Ηταν συμμέτοχοι στην τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων (ΚΕΘΕΑ), μια διαδικασία που πιστοποιεί την απεξάρτηση από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.

Δυο φορές το χρόνο, το ΚΕΘΕΑ με αυτές τις γιορτές κάνει τον απολογισμό μιας μακράς πορείας, που - μαζί με τις άλλες θεραπευτικές κοινότητες - αποτυπώνει εν πολλοίς τις προσπάθειες στον τομέα των απεξαρτήσεων στη χώρα μας. Μεγάλη, τιτάνια η προσπάθεια - «πάλεψα οχτώ χρόνια», είπε μια μάνα τριών παιδιών - με πολύ λίγα μέσα, καθώς το κράτος δε συνδράμει όσο πρέπει τις θεραπευτικές κοινότητες και πρωτίστως δεν προωθεί την πρόληψη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αποφοίτηση του ΚΕΘΕΑ υπήρχαν μόνο δυο άτομα πάνω από τη Θεσσαλονίκη - ένα από την Καβάλα και ένα από την Αλεξανδρούπολη, όπου για να στηθεί η κοινότητα χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν αντιδραστικές αντιλήψεις. Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης μένουν απλήρωτοι μέχρι και εφτά μήνες.

Πάντως και μέσα απ' αυτές τις δυσκολίες τα παιδιά, που είχαν γίνει κουρέλια, ξαναγεννιούνται - καταρρίπτοντας έτσι και το μύθο πως τίποτε δεν αλλάζει στη ζωή...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ