Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Η αποπομπή του υπουργού Απασχόλησης το περασμένο Σάββατο, σε τίποτα δεν πρόκειται να μεταβάλει την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προσχεδιασμένη επίθεση που εντάθηκε αμέσως μετά τις εκλογές είναι αναγκαία για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Και σαν τέτοια δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να πάρει αναβολή, εξαιτίας της παραίτησης ενός υπουργού. Η αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική πολιτική δεν είναι υπόθεση του ενός ή του άλλου κυβερνητικού στελέχους. Είναι χαρακτηριστικό της κυβέρνησης στο σύνολό της. Οπως ακριβώς ήταν χαρακτηριστικό και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Να σκεφτούν καλά οι εργαζόμενοι: Πήγε πίσω, αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε η αντιασφαλιστική επίθεση εξαιτίας της αποπομπής Παναγιωτόπουλου - Τσιτουρίδη από το υπουργείο Απασχόλησης; Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη. Ο καθένας από τους προκατόχους του Β. Μαγγίνα εκτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του στην προώθηση της αντιασφαλιστικής αντεργατικής πολιτικής, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μήπως μετά την αποπομπή Γιαννίτση δεν τοποθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Ρέππα, ο οποίος έφερε τον αντιασφαλιστικό νόμο, τον οποίο συνεχίζει να υλοποιεί η ΝΔ; Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα πλαίσια της δικομματικής εναλλαγής, η αντιλαϊκή στρατηγική δε μεταβάλλεται ακόμα και όταν η ΝΔ διαδέχεται το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αντίστροφα. Πόσο μάλλον όταν αυτό που αλλάζει δεν είναι μια κυβέρνηση, αλλά ένας υπουργός της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που με αφορμή την αποπομπή Μαγγίνα θα επιδιώξουν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό στους εργαζόμενους. Να αποπροσανατολίσουν την πάλη τους. Να στρέψουν σε λάθος κατεύθυνση τις εκφρασμένες αγωνιστικές διαθέσεις. Υπάρχουν δυνάμεις που ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν σαν ανάχωμα στην αναγκαία όσο ποτέ ολομέτωπη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. «Χρεώνουν» και ταυτίζουν τη μια ή την άλλη πολιτική επιλογή με πρόσωπα. Θέλουν έτσι να βγάλουν λάδι τη στρατηγική που επιτάσσει τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές επιλογές, σαν αυτές που έκαναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι τότε μόνο θα μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι κανένας δεν μπορεί να απειλήσει δικαιώματα και κατακτήσεις, όταν με την ενιαία και ταξική πάλη τους καταφέρουν να «αποπέμψουν» την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Οταν καταφέρουν να αλλάξουν για δικό τους όφελος τους συσχετισμούς σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Ενας αγώνας που θα έχει αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά, η αδιάκοπη συσπείρωση δυνάμεων και η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική είναι αυτή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Να αντιπαλέψει με επιτυχία τα νέα μέτρα. Να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ