Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φοροεισπράκτορες

Ενα ακόμη βήμα στον εξωραϊσμό του ισχύοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις νέες ρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων, που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Ομως, ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμφανίσει το νομοσχέδιο σαν... «φιλολαϊκό». Στα πλαίσια αυτά ο Γ. Αλογοσκούφης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε επιμέρους ρυθμίσεις (όπως η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών) που πολύ λίγο αφορούν και λαϊκά νοικοκυριά, αφού για στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε κάλυψη από το αφορολόγητο. Ωστόσο, υποβάθμισε την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που πλήρωναν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, όπως και την επιβολή φόρου κατοχής ακινήτων που επιβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσία (που τον «βάφτισαν» ΕΤ.ΑΚ ή Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).

Ομως, ο υπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει ότι η αναπλήρωση των εσόδων που θα χαθούν από την κατάργηση του φόρου στην πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, θα γίνει - και μάλιστα με το παραπάνω - από την καθιέρωση του ενιαίου τέλους - φόρου κατοχής στα ακίνητα. Ο ισχυρισμός του υπουργού, πως με το νέο νομοσχέδιο θα απαλλαγούν από το (ΕΤ.ΑΚ) «σχεδόν 2,5 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες», είναι απλά για λαϊκή κατανάλωση. Εξάλλου, οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, έχουν αποτυπωθεί στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου αναφέρει πως με την καθιέρωση του ΕΤ.ΑΚ στόχος είναι «η σταδιακή ενσωμάτωση σε αυτό το τέλος φόρων που έχουν ήδη καταργηθεί, καταργούνται διά του παρόντος νομοθετήματος (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας) ή θα καταργηθούν στο μέλλον και οι οποίοι επιβαρύνουν τα ακίνητα».

Του λόγου το αληθές, ότι πρόκειται για ένα ακόμη φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό για τα λαϊκά στρώματα νομοσχέδιο, επιβεβαιώνεται - μεταξύ άλλων - και από το γεγονός ότι: Πρώτον, ανάμεσα στα 2,5 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες που δε θα πληρώσουν το ΕΤ.ΑΚ, περιλαμβάνονται και κάποιοι μεγαλοϊδιοκτήτες (μέχρι φέτος πλήρωναν ΦΜΑΠ και τώρα θα έχουν απαλλαγή για 200 τετραγωνικά μέτρα ακινήτων). Δεύτερον, αρκετά εκατομμύρια μικροϊδιοκτητών που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν κανέναν φόρο, από το 2008 και κάθε χρόνο θα καλούνται να πληρώνουν τον ΕΤ.ΑΚ. Μάλιστα, ο φόρος ΕΤ.ΑΚ θα «φουσκώνει» κάθε φορά που οι κυβερνώντες θα αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και - γιατί όχι- και το συντελεστή ΕΤ.ΑΚ (σήμερα 0,1%). Τρίτον, η κυβέρνηση προϋπολογίζει να εισπράξει το 2008 από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας 900 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 275% ή 606 εκατ. ευρώ συγκριτικά με φέτος.

Οταν οι κυβερνώντες επιδιώκουν να καλύψουν τις απώλειες εσόδων του κράτους από την κατάργηση των φόρων σε μεγαλοϊδιοκτήτες ή και κάποιους μικροϊδιοκτήτες, επιβάλλοντας παράλληλα ένα νέο φορολογικό χαράτσι- όπως το ΕΤ.ΑΚ - σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους μικροϊδιοκτήτες (που έχουν το πατρικό τους στο χωριό ή μια δεύτερη εξοχική κατοικία), σίγουρα δεν επιδιώκουν τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκουν είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, με τη μείωση των φορολογικών και άλλων βαρών, τα «σπασμένα» των οποίων τα φορτώνουν στα εργαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά, επικαλούμενοι το δημοσιονομικό και άλλα χρόνια προβλήματα της οικονομίας.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ