Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θυσία Μαγγίνα χάρη της «μεταρρύθμισης»

«Κεντρική κυβερνητική επιλογή είναι να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίχως εκπτώσεις και διαφοροποιήσεις», δηλώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, συνεχίζοντας την επίδειξη αδιάλλακτης στάσης, που δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει την ανησυχία της κυβέρνησης για την κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων

Μόνο η πολιτικοποίηση και η κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιασφαλιστικά σχέδιά της, τα οποία βέβαια δεν αλλάζουν με τον αποκεφαλισμό του Β. Μαγγίνα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα τόσο από το παρασκήνιο όσο και από τα όσα δημόσια διημείφθησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να αποπέμψει τον Β. Μαγγίνα, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για την κατασκευή βίλας με άδεια αναψυκτηρίου από τον πρώην υπουργό. Προφανής επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι μέσω της θυσίας του «έμπιστου» μέχρι πρότινος υπουργού του να διασώσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Είναι φανερό ότι αυτό που βάρυνε στην απόφαση για καρατόμηση του Β. Μαγγίνα ήταν η μειωμένη αξιοπιστία και άρα ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη βασική αποστολή που ευθύς εξαρχής του είχε ανατεθεί, αυτή της ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί με κάθε τρόπο να «προφυλάξει» τα αντιασφαλιστικά σχέδιά του από τους αγώνες της εργατικής τάξης, τηρώντας συστηματικά μια στάση δήθεν «αδιαφορίας» απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά την ίδια στιγμή όλα τα μελλοντικά σχέδια καταστρώνονται με το βλέμμα στη συνέχεια που θα έχουν οι λαϊκοί αγώνες.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει να εκπέμπει εικόνα αδιαλλαξίας, επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα ότι «τίποτα δεν αλλάζει στα σχέδιά της μετά την αποπομπή Μαγγίνα». Οπως διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ούτε επί της ουσίας των αντιασφαλιστικών σχεδίων θα αλλάξει κάτι, αλλά ούτε και στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό θα γινόταν μέσα στο Γενάρη. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επείγεται για την ψήφιση του νομοσχεδίου επειδή πιστεύει ότι έτσι θα τελειώσει μια ώρα γρηγορότερα με τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Οπως όμως συνέβη μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν εξελίσσονται μόνο με βάση τις επιθυμίες και τα σχέδια της κυβέρνησης...

Κεντρική κυβερνητική επιλογή

Το στίγμα για τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης δόθηκε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος τόνισε ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι κεντρική επιλογή και δεν επηρεάζεται από την αποπομπή Μαγγίνα.

«Κεντρική κυβερνητική επιλογή είναι να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με στόχο την εξασφάλιση, σε βάθος χρόνου, ενός ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν να κάνουν με την αλλαγή του προσώπου στην κορυφή του υπουργείου Απασχόλησης. «Είναι σταθερή και αμετάβλητη η θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς διαφοροποιήσεις», τόνισε σε άλλο σημείο, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ανυποχώρητης στάσης και αποφασιστικότητας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην αποπομπή του πρώην υπουργού Απασχόλησης, περιοριζόμενος να σημειώσει απλά ότι ο Βασ. Μαγγίνας «είχε την ευθιξία να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος την έκανε αποδεκτή»...

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει καμπάνια υποστήριξης των κυβερνητικών σχεδίων με δηλώσεις υπουργών και γαλάζιων βουλευτών, που ταυτόχρονα απορρίπτουν μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα για υποχωρήσεις και αναδιπλώσεις. «Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να αλλάζουν, η πολιτική μας όμως είναι σταθερή. Είναι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μιχ. Λιάπης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξέφρασε την ευχή (στον «Αθήνα 9,84») «η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Απασχόλησης να μη συνοδευτεί από οποιαδήποτε έκπτωση, όσον αφορά στην κεντρική πολιτική πρόθεση να κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα». Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» την αποπομπή Μαγγίνα.

Αιχμές άφησε ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης. «Οι υπουργοί δεν μπορεί να είναι αναλώσιμοι. Περιμένω μία συγκροτημένη και κοστολογημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό, την οποία πρέπει να στηρίξει σύμπασα η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα», είπε (στον «Φλας»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ