Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χαστούκι στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού απ' το λαό της Βενεζουέλας

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Ο σύντροφος Καρόλους Βίμερ βρίσκεται στην Ελλάδα, θα μείνει μια βδομάδα, προσκαλεσμένος από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αντιπροσωπειών, που γίνεται συχνά, ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, στηρίζει και υποστηρίζει την μπολιβαριανή διαδικασία. Ολα αυτά τα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε και να γνωρίσουμε από κοντά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια που κάνει ο λαός της Βενεζουέλας αποτελεί ένα χαστούκι ευρύτερης και παγκόσμιας σημασίας σε όλους εκείνους, πριν από όλα στις δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική του ιμπεριαλισμού. Είναι χαστούκι, γιατί αυτές οι δυνάμεις ήλπιζαν και ελπίζουν ότι τελικά θα τιθασεύσουν τους λαούς, θα τους πειθαρχήσουν και θα επιβάλουν τη λογική της προσαρμογής και της ενσωμάτωσης στο μονόδρομο του ιμπεριαλισμού, στο μονόδρομο του κεφαλαίου.

Εδώ, λοιπόν, στη Βενεζουέλα όπως και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, όπως και στη Βολιβία, ο λαός μέχρι τώρα έχει διαψεύσει τους ιμπεριαλιστές. Πέρα και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τελευταίου δημοψηφίσματος. Αλλωστε, η μάχη που γίνεται εκεί είναι σκληρή η σύγκρουση του καινούριου με το παλιό έχει και στιγμές προσωρινής δυσκολίας.

Η μπολιβαριανή διαδικασία επίσης δίνει ένα χαστούκι σε πολιτικές δυνάμεις, θα έλεγα ιδιαίτερα της Ευρώπης που από κοντά γνωρίζουμε, που αυτοπροσδιορίζονται ανανεωτές, εκσυγχρονιστές και που αυτοί εκδηλώνουν με διάφορες μορφές τη συμπαράστασή τους, αλλά έχει αποδειχτεί ότι στο βάθος ενδιαφέρονται να ευνουχίσουν τον ανατρεπτικό και σε τελευταία ανάλυση επαναστατικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας.

Εμείς στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία. Εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας που έχουμε στενές σχέσεις, μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας - και το έχουμε κάνει σε διάφορες επισκέψεις - με όλες εκείνες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις πέρα από το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είναι διατεθειμένες να φέρουν ως το τέλος σε πέρας αυτή τη σημαντική διαδικασία που οπωσδήποτε θα σημάνει καλύτερες μέρες, όχι μόνο για το κίνημα στη Λατινική Αμερική, αλλά και για ολόκληρο το παγκόσμιο κίνημα.

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε ότι ο λαός της Βενεζουέλας έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ ισχυρό εσωτερικό και διεθνή αντίπαλο. Στο εσωτερικό είναι η αστική τάξη της χώρας του, που βεβαίως ακουμπάει πολύ καλά στις πλάτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και παρά τη στήριξη που έχει και στο τελευταίο δημοψήφισμα δεν κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις της, παρέμεινε στις ίδιες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι σκληρή, γιατί στο επίκεντρό της ουσιαστικά μπαίνει το ζήτημα της ιδιοκτησίας και της εξουσίας.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ζήτημα του σοσιαλισμού από τα πάνω, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας. Μια συζήτηση, η οποία δίνει την ευκαιρία σε δυνάμεις με διαφορές μεταξύ τους και με βάση την πείρα που θα διαμορφώνει η παρέμβαση των λαϊκών μαζών να καταλήξουν - και αυτή είναι και η δική μας ελπίδα - σε μια ενιαία στρατηγική πάλης και εναντίον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της εγχώριας αστικής τάξης. Μια πάλη που μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να οδηγήσει και στη μετάβαση του σοσιαλισμού.

Αυτό που εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε με βάση και την εμπειρία του 20ού αιώνα, που υπάρχει στην Ευρώπη και δεν είναι πάντα ταυτόσημη με την εμπειρία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, είναι κάτι που ισχύει ως αρχή παντού και για πάντα. Αυτή η μπολιβαριανή διαδικασία θα έχει όσο γίνεται καλύτερα αποτελέσματα. Θα περάσει με επιτυχία τους δύσβατους δρόμους και τα μονοπάτια, στο βαθμό που η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα της χώρας βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. Στο βαθμό που η εργατική τάξη οργανώνεται σε νέους εργατικούς λαϊκούς θεσμούς, μέσα από τους οποίους μπορεί να προκύψουν και τα νέα σκήπτρα της εξουσίας. Το υπογραμμίζουμε αυτό γιατί, παρά τα καινούρια φαινόμενα που έχουμε στην εποχή μας, παρά τις εξελίξεις στη σύνθεση της εργατικής τάξης, το κίνημα της εργατικής τάξης παραμένει παντού και πάντα η πρωτοπορία εκείνη που μπορεί να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να διαμορφώσει μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο, ικανό να αντιμετωπίσει έναν εχθρό που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, έμπειρος.

Με αυτήν την έννοια, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα σε στενή συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και, βεβαίως, εκτιμώντας πολύ σοβαρά τις προτάσεις που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σχεδίου Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ