Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡ' ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων άρχισε και μαζί το ράλι των τιμών στην αγορά. Σε δύο μόλις ημέρες οι τιμές των φρούτων, των λαχανικών και των κρεάτων αυξήθηκαν σε ποσοστά που φθάνουν έως 70% και οι καταναλωτές φοβούνται ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο (...) στους πάγκους των λαϊκών αγορών και των οπωροπωλείων η τιμή της πατάτας έχει φθάσει το 1 ευρώ το κιλό» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ: «Πέδρο Σόλμπες, υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, εξέφρασε προχθές την άποψη ότι οι συμπατριώτες του δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με το ευρώ και ότι συμβάλλουν και αυτοί, με τη μη εξοικείωσή τους, στη συνεχή άνοδο των τιμών και, κατ' επέκταση, του κόστους ζωής. Μάλιστα, τους προέτρεψε, επειδή είναι φανατικοί "καφεπότες", αλλά και "φαστφουντάδες", όπως είμαστε και εμείς, να είναι πιο προσεκτικοί στα πουρμπουάρ που δίνουν στα γκαρσόνια και στα "deliver boys", όπως λέγονται οι νεαροί, ως επί το πλείστον, που μας φέρνουν το "απ' έξω" φαγητό στο σπίτι» (η καταγραφή στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ: «Κάθε τόσο κάποιος αναλυτής σε κάποιο μέρος του κόσμου βγαίνει και λέει ότι ο καπιταλισμός καταρρέει. Εντάξει, δεν το πολυπιστεύουμε, αλλά μας αρέσει να το ακούμε. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα (...) το μέρος του πλούτου που πηγαίνει στους μισθούς έχει μειωθεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία κατά 10% (...) αλλά και εκείνοι που έχουν σταθερή εργασία είναι αναγκασμένοι να περιορίζουν τα μισθολογικά τους αιτήματα αφού τη θέση των διαπραγματεύσεων έχει πάρει μια απλή πρόταση: "άμα δε σ' αρέσει, ψάξε αλλού!" (...) η ανάπτυξη διατηρείται χάρις στην υπερχρέωση των ιδιωτών (...) για να αποτραπεί το κακό, πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι κανόνες που διατύπωσαν στην εποχή τους ο Φορντ, ο Μπέβεριτζ και ο Κέινς» (ο Μ. Μητσός στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ