Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟ
Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η άρχουσα τάξη ανησυχεί - και αδυνατεί να το κρύψει - για το γεγονός ότι το αστικό πολιτικό σύστημα απαξιώνεται στη συνείδηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων του μόχθου που προβληματίζονται, αναζητούν διέξοδο, βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ. Η ανησυχία αλλά και η έγνοια της να δρομολογηθούν τάχιστα εκείνα τα σχέδια που ίσως ανακόψουν αυτή την εξέλιξη, μπορεί να ανιχνευτεί στην εντεινόμενη φιλολογία του τελευταίου διαστήματος υπέρ του μετασχηματισμού του συστήματος της δικομματικής εναλλαγής σε σύστημα διπολικής εναλλαγής.

Στα αστικά ΜΜΕ αυτή η συζήτηση έχει κυριολεκτικά φουντώσει το διάστημα μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, προφανώς όχι τυχαία, καθώς σ' αυτή την εκλογική μάχη αποτυπώθηκαν σαφείς ριζοσπαστικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση που εκφράστηκαν σε μεγάλο βαθμό με εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Επί του παρόντος τα σχετικά σενάρια αφορούν σε έναν «πόλο», τη λεγόμενη «κεντροαριστερά», όπου «παίζουν» το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ο οποίος ΣΥΝ «βαπτίζεται» και «προάγεται» απ' τα ίδια αυτά ΜΜΕ ως «η μοναδική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ». Συν τοις άλλοις και γιατί η ηγεσία του Συνασπισμού έχει αποφασίσει ότι αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και στην αποδεδειγμένα αντιλαϊκή του πολιτική δε χρειάζεται καθώς δεν υπηρετεί τις κομματικές του σκοπιμότητες. Καθημερινά πια στον έντυπο κυρίως αλλά και στον ηλεκτρονικό Τύπο αναπαράγεται το ενδεχόμενο συνεύρεσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Σημαίνοντα στελέχη και των δύο χώρων επιχειρηματολογούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης και ρίχνουν νερό στο μύλο της σχετικής «σεναριολογίας», συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή της. Πριν λίγες μέρες ήταν ο Λ. Κύρκος και ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του ΣΥΝ, ο δεύτερος μάλιστα πρόβαλε την «κεντροαριστερά» περίπου σαν «απαίτηση της κοινωνίας». Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το εύρημα δημοσκόπησης ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τάσσονται σε ποσοστό 60% υπέρ της συγκρότησης κεντροαριστερής κυβέρνησης, αφού έχει ήδη απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας τριών σημείων. Τις δηλώσεις Κύρκου και Κωνσταντόπουλου έσπευσε να επικροτήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιπρόσθετα αναρωτήθηκε «γιατί να μη δούμε στο μέλλον και κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας;» και πρότεινε «να ανοίξουμε ένα φόρουμ διαλόγου με το Συνασπισμό και να συζητήσουμε». Επικαλέστηκε δε ως παράδειγμα συνένωσης κομμάτων αυτό της Ιταλίας. Και η Γερμανία που επικαλείται ο Αλαβάνος δίπλα είναι...

Είναι καθαρό ότι στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και στην Ελλάδα «κάτι ψήνεται» για λαϊκή κατανάλωση. Το αστικό πολιτικό σύστημα είναι βέβαιο ότι θα πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να ανακόψει μια πορεία ριζοσπαστικοποίησης πλατιών λαϊκών δυνάμεων που εκφράστηκε στις εκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που εκφράζεται μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Μέτρα δοκιμασμένα με στόχο να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, απ' το να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να προσεγγίσουν τη φιλολαϊκή διέξοδο που βρίσκεται στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Προκειμένου να τους εγκλωβίσει σε δήθεν προοδευτικές λύσεις διαχείρισης των λαϊκών προβλημάτων στα πλαίσια του συστήματος. Αυτά τα σενάρια αποσκοπούν ακριβώς στο να αποπροσανατολίσουν, να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες στο λαό, να υφαρπάξουν την εμπιστοσύνη του για μια ακόμα φορά. Στο να τον εμποδίσουν να δει τη βαθύτερη ταξική - πολιτική ουσία των προβλημάτων, να κατανοήσει την άρρηκτη σχέση πολιτικής και οικονομίας για την οποία κανείς δε μιλά, σαν να μην κυριαρχεί σήμερα το κεφάλαιο, να μην οικειοποιείται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, να μην κατέχει τα μέσα παραγωγής. Οσο η οικονομία είναι τέτοια η πολιτική θα την υπηρετεί, χωρίς το παραμικρό περιθώριο έστω ενός φιλολαϊκού μέτρου. Αντικειμενικά σ' αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς συμμετέχει και ο Συνασπισμός με τη συγκεκριμένη στάση του.

Αυτή την προσπάθεια, της λαϊκής χειραγώγησης, υπηρετούν και οι σχεδιασμοί για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες, αποδεικνύοντας την ανάγκη της άρχουσας τάξης για ακόμα πιο ισχυρές κυβερνήσεις, τέτοιες δηλαδή που θα μπορούν απρόσκοπτα να προωθούν την πολιτική που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά της. Επειδή ωστόσο ο φόβος για τον... απρόβλεπτο λαϊκό παράγοντα είναι υπαρκτός, καθώς η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι δεδομένο ότι θα οξύνει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση, όπως δεδομένη είναι και η ύπαρξη ενός ΚΚΕ που η άρχουσα τάξη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να το βάλει στο τσεπάκι της, προνοεί και προετοιμάζει εφεδρικά μέτρα, ανακινώντας τα σενάρια περί κεντροαριστερών σχημάτων.

Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ, είτε μόνα τους είτε σε ευρύτερους συμμαχικούς σχηματισμούς, δεν αλλάζουν. Εχουν χαράξει δρόμο. Εχουν κοινή αντιλαϊκή στρατηγική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός να παραδειγματιστεί απ' τα όσα παρόμοια συνέβησαν στις πλάτες άλλων λαών της Ευρώπης. Να τα εγκαταλείψει, όσο νωρίτερα το κάνει τόσο καλύτερα για τα συμφέροντά του. Το δικό του δίκιο βρίσκεται αλλού, στην ενίσχυση του ΚΚΕ, στην ταξική πάλη, στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ