Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθολική αντιασφαλιστική επιδρομή

Μια αναδρομή στα αποτελέσματα του «διαλόγου» της απάτης που έστησε η κυβέρνηση

Στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και με τη συμβολή του, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αντιδραστικά της σχέδια μέσω και του «κοινωνικού διαλόγου»

Eurokinissi

Στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και με τη συμβολή του, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αντιδραστικά της σχέδια μέσω και του «κοινωνικού διαλόγου»
Καθώς ολοκληρώθηκε και ο τρίτος κύκλος του διαλόγου - απάτη στη Βουλή, προβάλλει ανάγλυφα το αντιασφαλιστικό πακέτο της κυβέρνησης της ΝΔ. Μετά τα προεκλογικά και ψεύτικα «τρία δεν», τώρα η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της, αφού βέβαια εξασφάλισε στο διάλογο - «μαϊμού» τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. και τη συνέργεια των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων.

Εγινε φανερό ότι η επίθεση της κυβέρνησης εξελίσσεται σε όλο το εύρος και βάθος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με βάση τους μέχρι τώρα αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζεται η παραπέρα υπονόμευση της Δημόσιας Ασφάλισης, όπως στα όρια ηλικίας, στο ύψος των συντάξεων και την ποιότητα των παροχών και στη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος. Ως εκ τούτου, στο στόχαστρο μπαίνουν όλα σχεδόν τα Ταμεία και όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο ασφάλισης.

Το μαρτύριο της «σταγόνας»

Από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδώσει ούτε τις ανεπαρκέστατες από κάθε άποψη θεσμοθετημένες υποχρεωτικές εισφορές του κράτους. Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο και μάλιστα επισείοντας τη σημαία των ελλειμμάτων, αυτή είναι η συνταγή της ΝΔ, η οποία οχυρώνεται πίσω από τα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ.

Με τη μεζούρα των αναλογιστικών - και εν πολλοίς πλασματικών - ελλειμμάτων, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα αποδώσει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, μόνο όμως για το 2008, δηλαδή το ποσό των 2,239 δισ. ευρώ - από 1,9 δισ. ευρώ που είχε εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1,172 δισ. ευρώ που δεν αποδόθηκε την πενταετία 2003-2007, η κυβέρνηση θα το αποδώσει στο μέλλον με ομόλογα! Δηλαδή, με χαρτιά, αντί για ζεστό χρήμα, η κυβέρνηση θέλει να βουλώσει τις τρύπες που ανοίγει η πολιτική της υποχρηματοδότησης. Οπως άλλωστε και στο παρελθόν έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτά όταν τα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ, χωρίς να υπολογιστεί η χρηματοδότηση του 2008 και τα ποσά της προηγούμενης πενταετίας που δεν αποδόθηκαν - υπόλοιπα από το 1% - ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Το αντιασφαλιστικό πακέτο

Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης, ότι ο προϋπολογισμός πληρώνει ήδη πολλά για την Ασφάλιση, δεν είναι τυχαίο ότι αναζητά τις «λύσεις» σε βάρος των ασφαλισμένων. Ετσι στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή ουσιαστικά εξήγγειλε ότι θα πέσει πέλεκυς στο δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων με ανήλικα παιδιά να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από αυτό που προβλέπουν τα ανώτερα όρια, σχεδιάζεται ριζική διαγραφή επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), νέα ανατροπή στο καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων και, σαν «κερασάκι» στο αντιασφαλιστικό πακέτο, παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι το 68ο έτος.

Οι σαρωτικές αυτές ανατροπές θίγουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα τις πιο αδύνατες κατηγορίες: Τις εργαζόμενες γυναίκες - και δη αυτές που έχουν ανήλικα παιδιά - τους εργαζόμενους που σακατεύονται στην εργασία τους και χάνουν τη δυνατότητα να έχουν μεροκάματο και αυτούς που εργάζονται σε ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Αυτούς σταυρώνει η κυβέρνηση!

Ο Β. Μαγγίνας ισχυρίστηκε στη Βουλή πως «ούτε συμβάλλει η πρόωρη έξοδος από την εργασία μιας μητέρας της οποίας το παιδί διανύει το 15ο-16ο έτος της ηλικίας του, περίοδο που την έχει λιγότερο ανάγκη από τα πρώτα βρεφικά χρόνια». Πρακτικά η τοποθέτηση αυτή σημαίνει παράταση του εργάσιμου βίου για τις γυναίκες από πέντε μέχρι δέκα και, για ορισμένες κατηγορίες, ακόμα και δεκαπέντε χρόνια.

Για το καθεστώς των ΒΑΕ, η κυβερνητική επιδίωξη για «αναμόρφωσή του» θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας από 5-7 χρόνια, σε μείωση των αμοιβών από 50 μέχρι και 200 ευρώ και σε μείωση της σύνταξης μέχρι και 10%.

Ο ισχυρισμός τους για «πλασματικές και ψεύτικες συντάξεις που επιβαρύνουν το σύστημα» είναι το προπέτασμα καπνού για να αναθεωρήσουν τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, που προφανώς θα οδηγήσει και στην αύξηση του ποσοστού αναπηρίας για να δικαιολογηθεί η απονομή σύνταξης, αλλά και ενδεχομένως θα μειωθεί και το ύψος της αναπηρικής σύνταξης. Επιπλέον, σχεδιάζουν την αντικατάσταση της «ασφαλιστικής αναπηρίας» από το θεσμό της «ανατομοφυσιολογικής αναπηρίας», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επιδιώκεται η αποσύνδεση της αναπηρίας από τη συγκεκριμένη εργασία που ασκούσε ο εργαζόμενος και η οποία του εξασφάλιζε τα προς το ζην. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι που έχασαν την ικανότητα να ασκούν το επάγγελμά τους, δε θα θεωρούνται «ασφαλιστικώς ανάπηροι» και άρα δε θα λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη.

Και, βέβαια, στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, το οποίο το 2002 νομοθέτησε «προαιρετικά» τα 67 χρόνια, τώρα η ΝΔ και αυτή «προαιρετικά» αυξάνει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια.

Με μοχλό την «ενοποίηση»

Το αντιασφαλιστικό πακέτο, προς το παρόν, ολοκληρώνεται με την επίθεση στα Ταμεία των δημοσιογράφων, των μηχανικών, των νομικών και των γιατρών. Εδώ το κόλπο είναι απλό και πολυχρησιμοποιημένο. Με τη μέθοδο της «ενοποίησης» επιχειρείται η συμπίεση των δικαιωμάτων προς τα κάτω, ενώ μέρος των πόρων τους, το 10% θα ενθυλακωθεί για να στηθεί ένα νέο ΛΑΦΚΑ. Το σχέδιό της προβλέπει τη «συμπύκνωση» της κύριας ασφάλισης σε 6-8 ασφαλιστικούς φορείς, σε 10 περίπου οργανισμούς επικουρικής και 2-3 οργανισμούς στον τομέα της Πρόνοιας. Αξιοποιεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που για το ζήτημα των ενοποιήσεων βάθρο έχει το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας και τη συνέχεια και τη συνέπεια της αντιασφαλιστικής πολιτικής των δύο κομμάτων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ