Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Ορισμένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα ΒΑΕ, όπως παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Απασχόλησης στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, είναι τα εξής:

  • «Ο Κανονισμός ΒΑΕ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αριθμεί 537 επαγγέλματα (156 εργασίες και 381 ειδικότητες), με τον αριθμό των δικαιούχων να ανέρχεται σε 700.000 περίπου (...) το 32% και πλέον του εργατικού της δυναμικού».
  • «Στις χώρες - μέλη της ΕΕ ισχύουν τελείως διαφορετικοί όροι και προϋποθέσεις (...) Στη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες με εκτεταμένη βαριά βιομηχανία, μόνο μία επαγγελματική κατηγορία, αυτή των ανθρακωρύχων, δικαιούται πρόωρη σύνταξη (...) Στην Πορτογαλία και την Ισπανία αναγνωρίζονται μόνο 5 επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία καμία».
  • «Ο όρος "Βαρέα και Ανθυγιεινά", σε διεθνές επίπεδο, ιστορικά, έχει προκύψει (...) πριν από την εφαρμογή των σύγχρονων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Στη χώρα μας, δυστυχώς, έχει καταχρηστικά χρησιμοποιηθεί (...) χωρίς σαφή, επιστημονικά κριτήρια επιλογής. Η περαιτέρω εφαρμογή του έρχεται σε σαφή αντίθεση με τη σύγχρονη, διεθνή νομοθεσία, για υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία».
  • «Προκύπτουν ηθικά ζητήματα καθώς, αντί για τη λήψη μέτρων βελτίωσης των κακών συνθηκών εργασίας, χορηγούνται παροχές που επιβαρύνουν, σε τελική ανάλυση, το κοινωνικό σύνολο και στρεβλώνουν ουσιωδώς την ασφαλιστική λειτουργία».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ