Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Πράσινη» κερδοσκοπία

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα το περιβάλλον και την καταπολέμηση, δήθεν, του «φαινομένου του θερμοκηπίου» και με αιχμή του δόρατος το εμπόριο ρύπων, οργιάζει.

Σύμφωνα με στοιχεία εταιρείας ερευνών του Λονδίνου - το οποίο αναδεικνύεται σε χρηματιστηριακή πρωτεύουσα του είδους, καθώς το 50% των κεφαλαίων που επενδύονται στο εμπόριο ρύπων προέρχεται από αυτό - μέχρι σήμερα ο τζίρος στον τομέα αυτό αγγίζει τα 12 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το 2020 η αγορά των ρύπων προβλέπεται να φτάσει στα 565 δισ. δολάρια!

Μάλιστα, το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Μπλούμπεργκ» χαρακτηρίζει ως «καπιταλιστές των ρύπων», όλους τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, που επιχειρούν να βγάλουν τεράστια κέρδη από το «βρώμικο» αυτό εμπόριο, που μόνο το περιβάλλον δεν προστατεύει: Απλώς δίνει το δικαίωμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων από άλλες που δε ρυπαίνουν και έτσι να συνεχίζουν απερίσπαστες να μολύνουν την ατμόσφαιρα!

Τώρα, μάλιστα, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές που διοργανώνει ο ΟΗΕ στο Μπαλί, πολλοί (όπως η ΕΕ και ο ...νομπελίστας Αλ Γκορ) πιέζουν, το άθλιο αυτό σύστημα της εμπορίας ρύπων να επεκταθεί σε όλες τις χώρες, παραβλέποντας οποιαδήποτε μέτρα ευθείας μείωσης των ρύπων, όπως την ενσωμάτωση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις βιομηχανίες, την προστασία των δασών κ.ά.

Βλέπετε, όλα αυτά κοστίζουν στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με το διαβόητο εμπόριο ρύπων βρήκε νέο τρόπο για να θησαυρίζει. Να τι σημαίνει, λοιπόν, η «πράσινη οικονομία»: «Πράσινη κερδοσκοπία»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ