Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πράσινη» κερδοσκοπία

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα το περιβάλλον και την καταπολέμηση, δήθεν, του «φαινομένου του θερμοκηπίου» και με αιχμή του δόρατος το εμπόριο ρύπων, οργιάζει.

Σύμφωνα με στοιχεία εταιρείας ερευνών του Λονδίνου - το οποίο αναδεικνύεται σε χρηματιστηριακή πρωτεύουσα του είδους, καθώς το 50% των κεφαλαίων που επενδύονται στο εμπόριο ρύπων προέρχεται από αυτό - μέχρι σήμερα ο τζίρος στον τομέα αυτό αγγίζει τα 12 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το 2020 η αγορά των ρύπων προβλέπεται να φτάσει στα 565 δισ. δολάρια!

Μάλιστα, το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Μπλούμπεργκ» χαρακτηρίζει ως «καπιταλιστές των ρύπων», όλους τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, που επιχειρούν να βγάλουν τεράστια κέρδη από το «βρώμικο» αυτό εμπόριο, που μόνο το περιβάλλον δεν προστατεύει: Απλώς δίνει το δικαίωμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων από άλλες που δε ρυπαίνουν και έτσι να συνεχίζουν απερίσπαστες να μολύνουν την ατμόσφαιρα!

Τώρα, μάλιστα, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές που διοργανώνει ο ΟΗΕ στο Μπαλί, πολλοί (όπως η ΕΕ και ο ...νομπελίστας Αλ Γκορ) πιέζουν, το άθλιο αυτό σύστημα της εμπορίας ρύπων να επεκταθεί σε όλες τις χώρες, παραβλέποντας οποιαδήποτε μέτρα ευθείας μείωσης των ρύπων, όπως την ενσωμάτωση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις βιομηχανίες, την προστασία των δασών κ.ά.

Βλέπετε, όλα αυτά κοστίζουν στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ με το διαβόητο εμπόριο ρύπων βρήκε νέο τρόπο για να θησαυρίζει. Να τι σημαίνει, λοιπόν, η «πράσινη οικονομία»: «Πράσινη κερδοσκοπία»!

Τα υπερκέρδη...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προχτές για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα. Σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά συνθλίβονται κάτω από το βάρος της πολιτικής λιτότητας, σε μια περίοδο που όλα τα σφυριά της άρχουσας τάξης χτυπάνε τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, μια χούφτα εκπρόσωποι αυτής της κοινωνίας, οι πλουτοκράτες, απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Τι λένε τα στοιχεία; Οτι 170 επιχειρηματικοί όμιλοι στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης εμφάνισαν επίσημα καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά που, χωρίς καμιά απολύτως υπερβολή, κλάπηκαν από τον πλούτο που παράγουν ολόκληρο το χρόνο τα εκατομμύρια των εργαζομένων.

Ετσι είναι όμως η κοινωνία τους, έτσι είναι ο καπιταλισμός. Εμείς οι πολλοί, το σύνολο σχεδόν, να πληρώνουμε κι αυτοί οι ελάχιστοι να κερδίζουν. Να τα τσεπώνουν, δηλαδή. Τσεπώνουν από τους εξευτελιστικούς μισθούς των 657 ευρώ μεικτά και αν μιλήσουμε για τους ωρομίσθιους των 2 ευρώ την ώρα, τσεπώνουν από την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τσεπώνουν από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τσεπώνουν από τις φοροαπαλλαγές, τσεπώνουν από τις κρατικές παραγγελίες, τσεπώνουν από παντού.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους, εμάς τους πολλούς, θα σταματήσουμε να πληρώνουμε μόνο όταν θα καταφέρουμε να τους βγάλουμε πάνω από το κεφάλι μας.

... και τα Ταμεία

Και με την ευκαιρία. Επειδή το ψέμα και η απάτη, όσων απεργάζονται αντιλαϊκά σχέδια για την πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, έχει γίνει τέχνη για τους κυβερνώντες - το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της δεκαετίας, η ΝΔ σήμερα - όταν ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν νέους... εφιάλτες για τους εργαζόμενους, ας σκεφτούν λίγο την επιχειρηματολογία τους.

Ανάμεσα στα διάφορα άλλα που αναμασούν, όλοι τους - και εδώ, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μπερδεύεται και ο ΣΥΝ - μιλούν σε όλους τους τόνους για την έλλειψη πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για πεντακάθαρη ξεδιαντροπιά. Γιατί αφού παριστάνουν πως δε βλέπουν (και δεν αντιμετωπίζουν δεόντως) την τεράστια εισφοροδιαφυγή, αφού παριστάνουν πως δε βλέπουν (και δεν αντιμετωπίζουν δεόντως) την υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τα ταμεία, βρε αδελφέ ας έβλεπαν τα επιχειρηματικά κέρδη. Γιατί τα 9 δισ. ευρώ, που καρπώθηκαν από την εργασία του λαού οι 170 μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ αντιστοιχούν στα ποσά με τα οποία το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα Ταμεία για μια ολόκληρη πενταετία!!!

Ε, όταν τα στοιχεία είναι τέτοια, τότε κοντά στο νου και η γνώση για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης των Ταμείων...

«Ατοκα δάνεια» για τους βιομήχανους

Για τις φάρμες των κρεατοβιομηχανιών και των γαλακτοβιομηχανιών έβγαλαν τα άτοκα δάνεια η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ και όχι για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Οπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο της ΑΤΕ, για κάθε χοιρομητέρα θα δίνεται άτοκο δάνειο 400 ευρώ και για κάθε αγελάδα γαλακτοπαραγωγής 300 ευρώ. Για κάθε γίδα και προβατίνα, το ποσό που ορίστηκε είναι μόλις 10 ευρώ το κεφάλι. Δηλαδή, μια μεγάλη καπιταλιστική μονάδα που έχει 2.500 χοιρομητέρες μπορεί να πάρει 1.000.000 ευρώ άτοκο δάνειο και ένας φτωχός κτηνοτρόφος με 100 πρόβατα μπορεί να πάρει 1.000 ευρώ άτοκο δάνειο. Η διαφορά είναι εμφανής... Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τα όσα διαλαλεί για πολιτική στήριξης των κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές και την πτώση των τιμών σε γάλα και κρέας, τους εμπαίζει κατάφωρα και στην πράξη τους αφήνει αβοήθητους. Κάτι κρεατοβιομήχανοι και γαλακτοβιομήχανοι, όμως, δε φαίνεται να έχουν παράπονα...

Νέα Γενιά

Η «Νέα Γενιά» ήταν το όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ. Η παρούσα έκδοση είναι συλλογή φύλλων σε φωτογραφική ανατύπωση. Γίνεται με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας - ΚΝΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ - ΠΕΑΦΕ. Είναι μια έκδοση αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Την έκδοση προλογίζουν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, και ο Νίκος Καραντηνός αντιστασιακός - δημοσιογράφος. Ενα μήνα μόλις μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ, 23 Φλεβάρη 1943, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της μικρής παράνομης εφημεριδούλας «Νέα Γενιά». Ο σημερινός αναγνώστης θα εκπλαγεί από την πλούσια ύλη του περιοδικού, από τους πολλούς συνεργάτες από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής. Οι σελίδες του πλημμυρίζουν εκτός από το μήνυμα της αντίστασης του λαούς μας από ανθρωπισμό, ευαισθησία, αλληλεγγύη, διεθνισμό, τόλμη και θάρρος. Οπως υπογραμμίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον πρόλογό της «η διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης του νέου κομμουνιστή δεν αφορά μόνο στη γενική γραμμή πάλης. Απαιτεί τον εμπλουτισμό και την εξειδίκευσή της σε όλες τις πλευρές και τις μορφές του αγώνα, απαιτεί πολιτιστική μόρφωση και καλλιέργεια». Τέτοιες ανάγκες ικανοποιούσαν ολοκληρωμένα οι εκδόσεις της «Νέας Γενιάς». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Περισσότερα στον «Οδηγητή» σελίδα 36.

Κέβιν Ραντ

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Με την τακτική του «ώριμου φρούτου», ο 54χρονος ηγέτης των Αυστραλών «Εργατικών» Κέβιν Ραντ αναδείχτηκε την περασμένη βδομάδα μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών. Προσπάθησε (δίχως μεγάλη δυσκολία) να διαφοροποιηθεί απ' τον επί 11,5 χρόνια συντηρητικό προκάτοχό του, Τζον Χάουαρντ, επιλέγοντας ορισμένα απ' τα πιο «εύκολα», ή έστω πιο «ανώδυνα», σημεία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του τελευταίου: Το περιβάλλον (ας μην ξεχνάμε την πολυετή ξηρασία που πλήττει την Αυστραλία), τον πόλεμο στο Ιράκ, την εκπαίδευση, την οικονομία...

Θέλοντας, μάλιστα, ο νέος πρωθυπουργός να δείξει ότι τιμά τις υποσχέσεις του, ανακοίνωσε προχτές «αποχώρηση των Αυστραλών στρατιωτών απ' το Ιράκ έως τα μέσα του 2008». Αρκετοί Αυστραλοί έσπευσαν να τον επικροτήσουν. Ξένοι αναλυτές βιάστηκαν να μιλήσουν για κίνηση που θα «προκαλέσει την απογοήτευση της Ουάσιγκτον». Ομως, όπως λέγεται, η μισή αλήθεια ισοδυναμεί, ενίοτε, με ψέμα. Και θα ήταν ψέμα στην προκειμένη περίπτωση να πούμε είτε ότι ο Ραντ είναι «φιλειρηνιστής», είτε ότι «θα απογοητευτεί» η Ουάσιγκτον απ' την αποχώρηση 500 Αυστραλών απ' το Ιράκ...

Γιατί την ίδια ώρα, ο Ραντ επέλεξε να «ξεχάσει» τους περίπου 1.000 Αυστραλούς στρατιώτες που συμμετέχουν σ' έναν ακόμη πιο κρίσιμο ιμπεριαλιστικό πόλεμο: Αυτόν που διαδραματίζεται στο Αφγανιστάν και όπου η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία για τις κατοχικές δυνάμεις. Γι' αυτό και ο νέος πρωθυπουργός πήρε ήδη την «ευλογία» του Λευκού Οίκου...


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ