Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

(και οι δημοσιογράφοι δίπλα στους εργάτες)

ΒΡΟΝΤΕΡΟ κι αποφασιστικό το μήνυμα των δημοσιογράφων, των εργαζομένων στα ΜΜΕ, στην αντιασφαλιστική επίθεση, που εξαπόλυσε η κυβέρνηση για να επιβάλει ενοποίηση στα Ταμεία τους. Και να αρπάξει τα αποθεματικά τους, αυτά που δούλεψαν πολλές γενιές για να τα μαζέψουν.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στην 24ωρη απεργία που έγινε την περασμένη Τρίτη. Παρουσία αγωνιστική, μαχητική, που έκανε ολοφάνερη την ανάγκη για πιο μεγάλο συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων σ' όλους τους κλάδους.

Η ΕΦΟΔΟΣ της κυβέρνησης για να περάσει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια με την ενοποίηση των Ταμείων και τη διαρπαγή των αποθεματικών άρχισε με τους δημοσιογράφους. Επιτελικό το σχέδιο. Να δημιουργήσει σχέδιο διάσπασης ανάμεσα στους εργαζόμενους.

ΚΑΠΟΤΕ σ' άλλη παρόμοια περίπτωση είχαν βρει τα «ρετιρέ», τώρα ανακάλυψαν τους «προνομιούχους», την ώρα που η κυβέρνηση αγωνίζεται υπέρ των «αδυνάτων»!! Ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος, που «απένειμε» στους δημοσιογράφους τον τίτλο του «προνομιούχου», έσπευσε ...να πάρει αποστάσεις...

ΔΕΝ αξίωσαν, βέβαια, να τους παραδώσουμε τα κλειδιά των δυο Ταμείων και να τους μετρήσουμε τα αποθεματικά... Κάτι τέτοιο έκανε, ήδη, την άνοιξη του 1967 η χούντα, που μέσα σε λίγες μέρες άδειασαν το Ταμείο Περίθαλψης. Τα πήραν όλα. Και μας άφησαν χωρίς ιατρική περίθαλψη αρκετό καιρό. Λογάριαζαν οι συνταγματάρχες πως οι δημοσιογράφοι με το λαχείο των συντακτών έπαιρναν κάθε χρόνο, με την κλήρωση, ο καθένας κι από ένα διαμέρισμα. Ντοπαρισμένα, λοιπόν, έσπευσαν και πήραν το λαχείο, το λεγόμενο Κρατικό Λαχείο, από το οποίο με τα χρήματα που έμεναν καθαρά οι δημοσιογραφικές Οργανώσεις της χώρας είχαν το μερίδιό τους για την περίθαλψη των μελών και των οικογενειών τους.

Σ' ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ τότε παραχωρήθηκε το αγγελιόσημο και με βάση τον πόρο αυτό οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διοργάνωσαν ένα δικό τους Ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ και ο οποίος με πολλές προσπάθειες, σειράς ολόκληρης διοικήσεων, είναι σήμερα Ταμείο που λειτουργεί αποτελεσματικά με διοίκηση που εκλέγεται από τις συνελεύσεις των μελών του. Πρότυπο ιατρείου και με έλεγχο λειτουργίας.

ΤΟ αγγελιόσημο πολεμήθηκε από την πρώτη στιγμή. Και το κυνηγητό για κατάργηση, παραλλαγή, μείωση του ποσοστού συνεχίστηκε ασταμάτητα όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΙΝΑΙ πολλοί οι αγώνες, που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι για να υπερασπιστούν τα θεμελιακά αυτά δικαιώματα και τα οποία καταχτήθηκαν από γενιά σε γενιά. Δεν έπεσαν από τον ουρανό.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ανθρωποβόρο η δημοσιογραφία. Ξελογιάστρα, που σε τραβάει κοντά της και σε στροβιλίζει, και με ρυθμούς που δεν έχουν συγκρατημό. Μπαίνεις στις γραμμές της αλώβητος και σιγά - σιγά μπαίνεις στης αρρώστιας τα τεφτέρια και του νοσοκομείου τους θαλάμους.

ΛΑΒΩΜΕΝΟΣ κάνεις κουράγιο, αντιστέκεσαι. Στη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης, ακούστηκαν και μερικά στοιχεία, σχετικά με την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Είναι νούμερα που προκαλούν ανησυχία και χρειάζονται μια μελετημένη και σταθερή αντιμετώπιση.

ΜΙΚΡΟΣ είναι ο τόπος μας. Και η περπατησιά του καθενός διαβάζεται. Οπως τα πουλιά της καταιγίδας που περνούν από τη δημοσιογραφία και που ποτέ δεν είχαν και δεν έχουν σχέση ουσίας μαζί της. Τη χρησιμοποιούν ως πίστα εκτόξευσης.

ΣΤΟ επάγγελμα του δημοσιογράφου, που πολλές φορές έχει ακούσει λόγια πικρά (και μερικές φορές όχι άδικα), είναι οι εκατοντάδες νέοι και νέες συνάδελφοι, που έδωσαν το «παρών» στην απεργία της περασμένης Τρίτης.

ΕΙΝΑΙ αυτά τα μερμήγκια της δουλιάς, που νύχτα - μέρα τρέχουν στα ρεπορτάζ, που κάθε στιγμή της ζωής τους είναι έτοιμοι να φύγουν, να πάνε στο ρεπορτάζ απλήρωτοι, άλλοι κάποιες φορές με λιγοστά ευρώ. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να συναντηθούν και αύριο στο δρόμο με τα ταξικά αδέλφια τους στους άλλους κλάδους.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ