Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μπουρλότο στα δικαιώματα των γυναικών

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ταμείο Νομικών καταργεί κάθε θετική διάκριση προς όφελος των γυναικών, δημιουργώντας αρνητικό δεδικασμένο. Σήμερα ο νέος γύρος του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό

Επικίνδυνα μονοπάτια σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ανοίγει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το Ταμείο Νομικών, με την οποία «εξισώνονται» οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ανδρών με αυτές των γυναικών.

Η απόφαση αυτή πρέπει να προκαλεί μόνο ανησυχίες, στο φόντο της εντεινόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης - καθώς σήμερα στη Βουλή συνεχίζεται ο διάλογος - «απάτη» - που περιλαμβάνει και τη συμπίεση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μάλιστα των εργαζόμενων μητέρων, αλλά και την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την ίδια ουσιαστικά απαίτηση, την εξομοίωση δηλαδή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο. Πολύ περισσότερο που θέση της κυβέρνησης, αλλά και των φορέων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

Απόφαση με γενικότερη σημασία

Η απόφαση του ΣτΕ, που επιχειρείται να παρουσιαστεί και ως «θετική» για τους άνδρες που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Νομικών, στην πράξη είναι πέρα για πέρα αντεργατική, γιατί εξαλείφει τη μέχρι τώρα ευνοϊκότερη μεταχείριση των εργαζόμενων γυναικών. Αποτελεί χτύπημα στην κατάκτηση των γυναικών να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη - έστω και με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης - κατάκτηση που εν μέρει αναγνώριζε τον ειδικό ρόλο της γυναίκας μέσα στην οικογένεια, την προστασία της μητρότητας κλπ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του Ταμείου Νομικών - όπως και σε άλλα ταμεία - οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούσαν να εξέλθουν στη σύνταξη (μειωμένη) μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας σε αντίθεση με τους άνδρες ασφαλισμένους, που εκτός από την 25ετία, έπρεπε ταυτόχρονα να έχουν συμπληρώσει και το 60ό έτος της ηλικίας. Το ΣτΕ, με την απόφασή του κρίνει ότι η πρόσθετη προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 60ού έτους για τους άνδρες «αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την ισότητα των φύλων».

Με ίδια απόφαση και με ψήφους 19 έναντι 14, το ΣτΕ έκρινε ότι αυτή η «αντισυνταγματικότητα» θα μπορούσε να εξαλειφθεί καταργώντας την πρόσθετη ηλικιακή προϋπόθεση για τους άνδρες και όχι με την προσθήκη της ίδιας προϋπόθεσης στις γυναίκες ασφαλισμένες. Αυτή όμως η σε πρώτη φάση «θετική» έκβαση της υπόθεσης για το συγκεκριμένο ταμείο, ακόμα και αν δεν ανατραπεί στο μέλλον, έτσι και αλλιώς δημιουργεί μια νέα κατάσταση για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. Μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία στις γυναίκες ασφαλισμένες δεν αναγνωρίζεται καμία ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με τους άντρες ασφαλισμένους. Ανατρέπεται δηλαδή ο πυρήνας της μέχρι τώρα ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των γυναικών στην ασφαλιστική νομοθεσία.

Συνεχίζεται ο «διάλογος» - απάτη

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα στη Βουλή συνεχίζεται ο «διάλογος» - απάτη για το Ασφαλιστικό που έχει στήσει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με δεδομένη τη θέση της υπέρ του «διαλόγου», για λόγους σκοπιμοτήτων, συνεχίζει με την κυβέρνηση να παίζει το «κρυφτούλι», ζητώντας πριν τη συνεδρίαση να έχει ενημερωθεί για τον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος.

Αξιοποιώντας τον τεμαχισμό των θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει «διάλογο» μόνο μέσα στη Βουλή και επιδίδεται σε διάφορες διαρροές για το ύψος της χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για τις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις του κράτους, για πόρους που μέχρι τώρα δεν αποδίδονται και που βέβαια ακόμα και αν δοθούν στο μέλλον δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες των Ταμείων και στις υποχρεώσεις του κράτους. Χαρακτηριστικό του προσανατολισμού που έχει η κυβέρνηση είναι και η απάντηση χτες του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση, παρέπεμψε στα ελλείμματα του παρελθόντος και στις απαιτήσεις που θέτει στα δημοσιονομικά η ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ