Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Πλήρης κάλυψη στα αντεργατικά σχέδια

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Πλήρη κάλυψη στις αντεργατικές επιδιώξεις της διοίκησης του «Αστέρα Βουλιαγμένης» έδωσε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου σχετικά με το πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» για την αντικατάσταση των εργαζομένων της επιχείρησης. Η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η «οικειοθελής αποχώρηση» δεν αποτελεί απόλυση και υπερασπίστηκε τη μέθοδο αυτή, λέγοντας ότι πολλές εταιρείες την ακολουθούν με στόχο την ανανέωση του προσωπικού τους!

Κατά την Σ. Καλαντζάκου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στις αποφάσεις της επιχείρησης η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το πακέτο κινήτρων για την αποχώρηση είναι ισχυρό και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος στους νέους να καταλάβουν θέσεις εργασίας.

Από την απάντηση της υφυπουργού, είπε ο Γ. Μαυρίκος, ανησυχούμε πολύ περισσότερο από πριν, αφού κατά τα φαινόμενα αυτή η αντίληψη της «αλλαγής του προσωπικού» θα αποτελέσει την πυξίδα για την κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθούν οι εταιρείες για να διώξουν τους εργαζομένους τους. Η αποκαλούμενη «εθελούσια», τόνισε, απευθύνεται σε όλο το προσωπικό και αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους μετά από δεκαετίες δουλιάς ως μιάσματα. Η εταιρεία τούς θεωρεί ανεπιθύμητους επειδή έχουν δικαιώματα και γι' αυτό θέλει να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους «παρτ τάιμ», δηλαδή στην ουσία με «δούλους χωρίς δικαιώματα».

Ο βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα (ιδιοκτήτρια του «Αστέρα») και την πολυεθνική που διοικεί το ξενοδοχείο και κατήγγειλε ότι οι «αποχωρήσεις» των εργαζομένων θα έχουν επίπτωση και στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αξιολόγηση» προωθεί η εργοδοσία

Στο μεταξύ, κάτω από την αγωνιστική πίεση που άσκησαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, με την αποφασιστική συμβολή του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, η εργοδοσία αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα μετατρέψει τις συμβάσεις 127 εργαζομένων (σε σύνολο 564) σε αορίστου χρόνου.

Βεβαίως, η δέσμευση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Ομως, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου και η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου όχι μόνο δεν εισηγήθηκαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, αλλά έβαλαν και φρένο, καλώντας τους να αποδεχτούν ως «λύση» την πρόταση της εργοδοσίας. Προδιαγράφεται έτσι η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αφού οι εργαζόμενοι θα περάσουν «αξιολόγηση» για να αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ