Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοπόρα δράση σε όλα τα μέτωπα

Η ετήσια Γενική Συνέλευση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή έβαλε ψηλά τον πήχη για το δυνάμωμα του Συνδικάτου και των ταξικών αγώνων

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στο κίνημα του κλάδου, ως το πιο μαζικό συνδικάτο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αλλά και συνολικά απέναντι στην εργατική τάξη, σαν ένα από τα πιο μαχητικά στηρίγματα του ΠΑΜΕ, οι οικοδόμοι της Αθήνας έκαναν την Κυριακή τον ετήσιο απολογισμό και καθόρισαν τα επόμενα βήματα της δράσης τους.

Ανάμεσα σε άλλα, στο επίκεντρο της χρονιάτικης Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, βρέθηκαν η οργάνωση της πάλης για το Ασφαλιστικό και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (φέτος, η μάχη για την υπογραφή της συμπίπτει με αυτήν της Εθνικής Γενικής Συλλογικής), τα αναγκαία οργανωτικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να δυναμώσουν, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το Συνδικάτο και κατ' επέκταση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και η ιδιαίτερη δουλιά που πρέπει να ενταθεί με τους νέους του κλάδου και τους μετανάστες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της Παιδείας. Σημειώθηκε η ανάγκη οι αγώνες των μαθητών και των φοιτητών να βρουν πλατιά και έμπρακτη συμπαράσταση από τους εργαζόμενους, να γίνει η Παιδεία υπόθεση της εργατικής τάξης. Η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης για τους μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σταθερά βήματα, μεγάλες δυνατότητες

Τόσο εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Τασιούλας, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων που πήραν το λόγο, στάθηκαν στην πείρα που αποκόμισε ο κλάδος από τις μικρές και μεγάλες ταξικές μάχες του προηγούμενου διαστήματος, μέσα από τις γραμμές της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ. Επίσης, αναφέρθηκαν στις αδυναμίες, στις δυσκολίες, αλλά και στις δυνατότητες που αναδείχτηκαν, κύρια σε ό,τι αφορά την ένταξη περισσότερων οικοδόμων στη ζωή και τη δράση του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του, στη δουλιά με τους μετανάστες, στη μαζικοποίηση των αγώνων του κλάδου.

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τασιούλας
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τασιούλας
Η θετική εμπειρία από τη δράση των Παραρτημάτων στις συνοικίες, όπου με άλλους φορείς πρωτοστατούν για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα για το Ασφαλιστικό, ενόψει και των αυριανών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ, οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου σε γιαπιά και εργοστάσια για ζητήματα όπως το μεροκάματο, το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και η ανεργία, η συγκρότηση Επιτροπών Νέων και η πολύμορφη δραστηριοποίησή τους, καταγράφηκαν στα αποφασιστικά βήματα που έκανε το Συνδικάτο από την περασμένη Γενική Συνέλευση. Καθώς επίσης και η συμβολή των οικοδόμων της Αθήνας στην υπογραφή μιας ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο, όπως ήταν αυτή για το 2007.

Με ανοιχτό το μέτωπο σε όσους επιχειρούν να συκοφαντήσουν το συνδικάτο και το ΠΑΜΕ και να το τραβήξουν μακριά από την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, η Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην απόσπαση κατακτήσεων από τους εργαζόμενους. Να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης, σε αντίθεση με την τακτική της υποταγής και της ενσωμάτωσης στην πολιτική του κεφαλαίου που χαρακτηρίζει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ.

Με το ΠΑΜΕ της ανυπακοής

Αυτό το συμπέρασμα ήρθαν να ενισχύσουν με τις παρεμβάσεις τους τόσο ο Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος χαιρέτισε τη Γενική Συνέλευση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όσο και ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία από τα θετικά ποιοτικά βήματα που καταγράφουν στη δράση τους οι δυνάμεις των οικοδόμων και στην επαρχία, έχοντας σαν παράδειγμα το Συνδικάτο της Αθήνας.

Ολοκληρώνοντας τη Γενική τους Συνέλευση, οι οικοδόμοι ενέκριναν την τροποποίηση του καταστατικού, με στόχο να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων συναδέλφων στις αρχαιρεσίες. Από τις επόμενες εκλογές (Οκτώβρης 2008) κάλπες θα στήνονται όχι μόνο στα κατά τόπους Παραρτήματα, αλλά και σε μικρά και μεγάλα έργα, όπου δουλεύουν μέλη του Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ