Μαζική και αγωνιστική ήταν η χτεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Λισαβόνας από τους εργαζόμενους της Πορτογαλίας, οι οποίοι «υποδέχτηκαν» τους αρχηγούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχουν στην έναρξη των εργασιών της άτυπης διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη».
Τουλάχιστον 300.000 Πορτογάλοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης και 180.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «CGTP Intersyndical» και κατέβηκαν συγκροτημένα σε μπλόκα κατά τμήμα εργαζομένων αλλά και κατά περιοχή. Με πανό, συνθήματα και αμάξια που ήταν στολισμένα, αλλά και τραγούδια - κυρίως αυτό που έπαιζε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαρυφάλων το 1974 όταν ο λαός κατέλαβε το ραδιοφωνικό σταθμό - οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη αυτή εργατική κινητοποίηση. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλόκα των εργαζομένων στα ορυχεία, την υφαντουργία, τα εργοστάσια που κλείνουν, αλλά και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τα σούπερ μάρκετ.
Με συνθήματα όπως: «Η πάλη συνεχίζεται, οι άνθρωποι στους δρόμους», «Σόκρατες ψεύτη», «παλεύουμε για καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας», «τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν δε θα μας τα κλέψουν» οι Πορτογάλοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνησή τους υποτασσόμενη στις επιταγές της ΕΕ. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ των εργαζομένων στα υφαντουργεία, οι οποίοι κρατώντας πανό φώναζαν το σύνθημα: «Η υφαντουργία έχει μέλλον με μια άλλη ρεαλιστική επείγουσα πολιτική».
Σημαντικό θέμα στη διαδήλωση ήταν και η αυξανόμενη ανεργία στη χώρα, που με βάση τα επίσημα στοιχεία κυμαίνεται στο 8,3%, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνά το 10%, κάτι που φάνηκε και από τα συνθήματα όπως «όχι στην ανεργία - δουλιά για όλους», «η ανεργία αυξάνεται, ο προϋπολογισμός μειώνεται, τα συμφέροντα του κεφαλαίου μεγαλώνουν». Επίσης, οι Πορτογάλοι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λεγόμενη «ελαστικοποίηση» της εργασίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους με ατομικές συμβάσεις.
Στη μαζική αυτή διαδήλωση πήρε μέρος και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, η οποία μεταξύ άλλων στη δήλωσή της εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες των λαών και του μαζικού κινήματος.