Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Από μέρα σε μέρα

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας των πυρόπληκτων

Οι χτεσινές απαντήσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων, ήταν άκρως αποκαλυπτικές για το πώς κινείται μέχρι τώρα, αλλά και το πώς θα κινηθεί στο μέλλον η κυβέρνηση της ΝΔ. Αποκαλυπτικές, όχι για τους κομμουνιστές - διότι εξαρχής γνώριζαν και έλεγαν ότι οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν θα είναι ...παρηγοριά στον άρρωστο και πως, στην ουσία, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να χειριστεί τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σαν όχημα για την επίσπευση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών - αλλά για εκείνους τους πυροπαθείς, που μέσα στο δράμα τους ενδεχομένως και να «ζαλίστηκαν» από τα ...αμέτρητα ευρώ, που «έβρεχαν» οι οθόνες των τηλεοπτικών τους συσκευών τις πρώτες μέρες της καταστροφής.

Σήμερα, οι πυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, βρισκόμενοι σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου βρίσκονταν αμέσως μετά το τέλος της πύρινης λαίλαπας, έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους και τους κόπους μιας ζωής, περιμένουν το φετινό χειμώνα πιο απειλητικό από ποτέ. Τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, απειλώντας με νέες καταστροφές στην πρώτη μεγάλη νεροποντή, οι ζωοτροφές που δίνονται ως βοήθεια έχουν εμπλακεί στο λαβύρινθο των «γνωστών» και των «επιτηδείων», ενώ τα ...προνοιακά επιδόματα που δόθηκαν μετά βίας καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες.

Η κυβέρνηση είναι σαφής, όταν μιλά για τις αποζημιώσεις στην πληγείσα αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κινηθεί πάνω από τα όρια που θέτει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ούτε βεβαίως να βγει έξω από τα στενά όρια που βάζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί για τα ΠΣΕΑ. Δηλαδή, ψίχουλα σε σχέση με τη ζημιά που έπαθαν, και αν... Τα μόνα που έχει να απαντήσει είναι ότι ...και οι Ευρωπαίοι εταίροι ανάλογα πράττουν και πως ο ΕΛΓΑ δίνει παραπάνω απ' όσα εισπράττει, αφού είναι καταχρεωμένος... προετοιμάζοντας έτσι το κλίμα για την ώρα που ο ΕΛΓΑ θα λειτουργεί πλήρως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, είχε προειδοποιήσει ότι τα «μέτρα άμεσης αποκατάστασης» και «ανασυγκρότησης» των πυρόπληκτων περιοχών, που υποσχόταν η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την παραμονή των μικρών και φτωχών αγροτών στον τόπο τους, αλλά, αντίθετα, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα, συγκεντρώνουν τη γη σε λίγα χέρια, αναπτύσσουν την επιχειρηματική μονοπωλιακή δράση για τουριστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Η ΝΔ, ενώ μιλάει για «ανασυγκρότηση» των περιοχών που κάηκαν, δεν κάνει καμιά αναφορά για το πώς θα συνεχιστούν οι παραδοσιακές και με ιδιαίτερη δυναμική καλλιέργειες των πυρόπληκτων περιοχών, πώς θα στηριχτούν οι υπόλοιποι παραγωγικοί τομείς που χτυπήθηκαν.

Με γνώμονα τα παραπάνω, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που προωθούνται το τελευταίο διάστημα στις περιοχές της Πελοποννήσου, για το συντονισμό των πυρόπληκτων αγροτών μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, θα πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο. Να συσπειρώσουν στις γραμμές τους τη φτωχομεσαία αγροτιά, όλους τους εργαζόμενους, για τη διεκδίκηση όλων όσα της ανήκουν, αλλά, κυρίως, να αντισταθούν στην επέλαση των νεοτσιφλικάδων, οι οποίοι, στηριζόμενοι στις γαλαζοπράσινες πλάτες, ετοιμάζονται για γερό φαγοπότι πάνω στα καμένα της Εύβοιας και του Μοριά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org