Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία «έκπτωση» στα αντιλαϊκά μέτρα

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα επιδρομή έμμεσων φόρων και να εξασφαλίσει μια ελάχιστη συναίνεση στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Καμία έκπτωση από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά αναζητά διαρκώς τρόπους για να αποφεύγει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και να πληρώσει το λιγότερο «πολιτικό κόστος».

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα επιδρομή έμμεσων φόρων (κυρίως αύξηση ΦΠΑ, ειδικού φόρου στα καύσιμα, κ.ά.) και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει μια ελάχιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου απασχολεί ιδιαίτερα η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, που θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» από το οικονομικό επιτελείο, για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2008. Αυτό που ενδιαφέρει, σχεδόν αποκλειστικά, είναι να προστατευτεί η εικόνα και η αξιοπιστία του ίδιου του Κ. Καραμανλή, που μόλις πριν από έναν περίπου μήνα διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια... Αυτός είναι ο λόγος που, μεταξύ άλλων, «διαρρέουν» από στενούς του συνεργάτες σκόπιμα συγκεχυμένες πληροφορίες: Είτε ότι «η θέση του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει», είτε ότι «ο ΦΠΑ θα αυξηθεί το 2009»...

Το «σχέδιο», όμως, έχει αναλάβει να το φέρει σε πέρας ο Γ. Αλογοσκούφης και από τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί η προχτεσινή δήλωση-μνημείο κυνισμού, με την οποία επιχείρησε να απαγκιστρωθεί από τις προεκλογικές «δεσμεύσεις»: «Αλλες είναι οι απαιτήσεις όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες και άλλες όταν είσαι κυβέρνηση», απάντησε προκλητικά όταν ρωτήθηκε για τις κυβερνητικές προθέσεις για τη νέα φοροεπιδρομή, αδιαφορώντας για το αν κατηγορηθεί για συνειδητή εξαπάτηση και εμπαιγμό των ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή, δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγει πεισματικά να δηλώσει αν ισχύει η προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού για την αύξηση του ΦΠΑ και παραπέμπει μονότονα στον Γ. Αλογοσκούφη, πράγμα που έκανε και χτες. Μάλιστα, ο Ε. Αντώναρος απέφυγε να διαψεύσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες ότι αυτή είναι πολύ πιθανό να «περάσει» στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν είναι τυχαία από την άποψη αυτή η χτεσινή δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη πως «για το 2007 πιστεύω, χωρίς να έχω υπόψη μου τα πλήρη στοιχεία του προϋπολογισμού, ότι δε θα χρειαστεί αύξηση του ΦΠΑ. Για το 2008 θα συζητήσουμε στον προϋπολογισμό του '07 στο τέλος του έτους».

«Συναίνεση» στο Ασφαλιστικό

Στο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού ο σχεδιασμός προβλέπει «σίγουρα και σταθερά βήματα» και διασφάλιση της συμμετοχής των συνδικάτων στο «διάλογο» στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και μετά τη χτεσινή εντυπωσιοθηρική αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από το «διάλογο» στη Βουλή να εκλιπαρεί τη συμμετοχή του: «Η κυβέρνηση αποζήτησε και εξακολουθεί να αποζητά το διάλογο με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με όλους τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος», είπε ο Ε. Αντώναρος.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, έσπευσε να προλάβει την αποχώρηση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ικανοποιώντας τον «όρο» που έχουν θέσει: «Βεβαίως και θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση του συστήματος», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ για τη χτεσινή αποχώρηση επιχειρώντας να ασκήσουν πιέσεις. «Η απουσία από το διάλογο αποδεικνύει ότι όσοι λένε "όχι", δεν έχουν ιδέες, δεν έχουν προτάσεις να καταθέσουν», αποφάνθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ μίλησε για «πολιτικό αναχωρητισμό» του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο απέδωσε, με νόημα, στο ότι «προφανώς θα έχουν σημαντικότερα πράγματα να συζητήσουν αυτή την περίοδο». Πάντως, ο ίδιος προειδοποίησε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε».

Κόντρες για τη ...νομή

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το παιχνίδι για τη νομή της εξουσίας με τη συμμετοχή «δυσαρεστημένων» και «διαφωνούντων», που επιχειρούν να βελτιώσουν το μερίδιό τους στη λεία της εξουσίας. Οι «διαφωνίες» αυτές δεν ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου, αντίθετα τις αξιοποιεί για να αποπροσανατολίζει, αλλά φροντίζει να έχει υπό έλεγχο την κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκαν χτες νέες ανούσιες διαφωνίες από πρώην μέλη της κυβέρνησης που τώρα έχουν μείνει εκτός. Ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το «διορθωμένο» νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για «την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων». Αγανακτισμένος εμφανίστηκε (στον «Αλφα 9,89») για ...την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας ο πρώην υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «υπάρχει μεν η πολιτική βούληση, αλλά η γραφειοκρατία καθυστερεί σημαντικά τις αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ