Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζει τη νέα ΚΑΠ, την εφαρμογή της οποίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήριζε καταστροφική για τη γεωργία μας, όταν η ίδια ήταν αντιπολίτευση, βάζοντας ζήτημα ικανότητας διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, πρέπει να καταδικαστεί από την αγροτιά. Τα αρνητικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητα, αφορούν όλους τους αγροτο-κτηνοτρόφους και επεκτείνονται σε όλα τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.
Η καταδίκη αυτή όμως δεν μπορεί να γίνει ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, αφού και αυτό έχει την ίδια αντιαγροτική πολιτική με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, το 2003 ψήφισε το βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ, που εφάρμοσε η ΝΔ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κανονισμών των μεσογειακών προϊόντων, που ψήφισε η ΝΔ. Ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ πίεσε για ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και χαιρέτισε ως ιδιαίτερα θετική την τελική πρόταση της Κομισιόν για το κρασί, επειδή ήταν ταυτόσημη με την πρόταση της εισηγήτριάς του, στην Ευρωβουλή. Πρέπει να καταδικαστεί και αυτή η πολιτική.
Η ταύτιση της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται μόνο στην ΚΑΠ, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Βασικά στοιχεία αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι:
- Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των τιμών παρέμβασης των αγροτικών προϊόντων που έκαναν με τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, στο πλαίσιο της ΕΕ, και η απελευθέρωση των εισαγωγών που έκαναν στο πλαίσιο του ΠΟΕ που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των πραγματικών τιμών όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
- Η απελευθέρωση των τιμών καταναλωτή και η κατάργηση της διατίμησης σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως το ψωμί, που έκαναν στα πλαίσια της θεοποίησης της αγοράς με πραγματικό στόχο τη ληστεία των καταναλωτών και την εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών στους εμποροβιομηχάνους.
- Η χρεοκοπία, το κλείσιμο και το ξεπούλημα στους ιδιώτες των συνεταιριστικών οργανώσεων που έπαιζαν κάποιο, έστω και ελάχιστο, περιοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Για παράδειγμα, στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας ξεπούλησαν στους ιδιώτες τρία από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά εργοστάσια (ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ), έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια και μεθοδεύουν το ξεπούλημα στους ιδιώτες των ΔΩΔΩΝΗΣ και ΡΟΔΟΠΗΣ, με αποτέλεσμα 4-5 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες να μονοπωλούν τον κλάδο του γάλακτος.
- Τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που θεσμοθέτησαν για τη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών συγκροτημάτων με τη δικαιολογία να αντέξουν στο σκληρό ανταγωνισμό που δημιουργούσε η λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Αλλά με πραγματικό στόχο τη δημιουργία μεγάλων μονοπωλίων που θα ενίσχυε την κερδοφορία τους και την κυριαρχία τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Αποτέλεσμα και αυτών των κινήτρων είναι το καρτέλ του γάλακτος, καθώς και τα άλλα καρτέλ που υπάρχουν στα καύσιμα, στις τράπεζες και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, για την ύπαρξη και τη δράση των οποίων η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσποιούνται ότι ανακαλύπτουν την πυρίτιδα...