Αυτά υπογράμμισε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της σε κεντρικά εμπορικά καταστήματα των Κάτω Πετραλώνων, όπου συνομίλησε με περαστικούς και καταστηματάρχες. Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε καφενείο στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης.
Χαρακτήρισε θετικό ότι ο δικομματικός καυγάς, όπως εξελίσσεται, έχει ανοίξει τα μάτια αρκετών ανθρώπων, σε συνδυασμό με την καθημερινότητα, όπου τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. «Υπάρχει κόσμος που άλλα πίστευε και άλλα είδε», σημείωσε, όπως αναδείχτηκε και από τις συζητήσεις κατά την περιοδεία.
«Επί ΠΑΣΟΚ έγινε το ΣΑΜΙΝΑ και επί ΝΔ έγινε η Ηλεία. Θα καθίσουμε να μετράμε αν στη μια διακυβέρνηση έγιναν περισσότερες ή λιγότερες τραγωδίες; Επί ΠΑΣΟΚ κάηκε η Πεντέλη και επί ΝΔ κάηκε η Πάρνηθα, ξανακάηκε η Πεντέλη. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις;». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «τινάχτηκε στον αέρα η πολιτική που λέει: Απελευθέρωση αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις, ανταγωνιστικότητα, ισχυρή οικονομία, να γίνουμε ισχυρή χώρα στην ΕΕ. Αυτή η πολιτική "κάηκε"».
«Δε θα σταθώ μόνο στα τραγικά γεγονότα της πυρκαγιάς που κατέκαψε ανθρώπους, οικογένειες, δάση, περιουσίες. Δε θα σταθώ σ' αυτά, γιατί τελικά γίνεται και τυμβωρυχία», τόνισε.
Θυμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα, παρά την τωρινή αποκορύφωση, είπε: «Γιατί πρέπει να ξεχάσουμε τη "ΡΙΚΟΜΕΞ" και τη "ΦΑΜΑΡ", πριν λίγα χρόνια με το σεισμό; Και όχι μόνο ότι κατέρρευσαν αυτά τα εργοστάσια, αλλά ότι τελικά "βγήκαν λάδι" οι ένοχοι! Θα ξεχάσουμε το "ΣΑΜΙΝΑ", όπου τελικά οι εφοπλιστές "βγήκαν λάδι"; Θα ξεχάσουμε τα εργατικά ατυχήματα; Τι γίνεται στη Ζώνη; Δε θα μπούμε στη λογική τούτο είναι λιγότερο ή περισσότερο τραγικό γεγονός. Αλλά να πάμε και παραπέρα. Δε θα ξεκινήσουμε από τους νεκρούς που υπάρχουν. Θα ξεκινήσουμε από το πώς είναι η ζωή των ζωντανών. Από τον ηλικιωμένο μέχρι το μικρό παιδί».
«Μακάρι αυτή η κάλπη να έβγαζε μια λαϊκή, μια εργατική κυβέρνηση. Δε γίνεται. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι τα δυο μεγάλα κόμματα να χάσουν πολλά και να αισθάνονται το βράδυ των εκλογών, ότι ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων τα έχει εγκαταλείψει. Κάποια κυβέρνηση θα 'χουμε. Θα ξέρουν όμως ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που θα τους "κάψει τη γούνα" θα είναι η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ. Αυτό τους ενδιαφέρει». «Διότι ξέρουν, πως αν έχουμε πεντακομματική Βουλή», σημείωσε, «το ΠΑΣΟΚ θα βάλει στο χέρι τον ΣΥΝ, θα βάλει στο χέρι και τον ΛΑ.Ο.Σ., αν και η ΝΔ εξίσου μπορεί να τον βάλει στο χέρι». Στη συνέχεια εξήγησε ότι κάνει ζημιά, ενώ παλεύεις τη δικομματική εναλλαγή, «να αφήνεις ένα παράθυρο, ότι ένα από τα δύο κόμματα ή η ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο».
«Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, άμεση αντίσταση, άμυνα, αντεπίθεση, εξουσία, όπως και να το δεις, σαν άμεσο όπλο, σαν προοπτική που εμείς προτείνουμε, στο ΚΚΕ βρίσκεται η απάντηση», υπογράμμισε. Χαρακτήρισε ακόμα «ατού» του Κόμματος τις αναλύσεις του και τις προτάσεις του.
«Εχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα και λέμε και από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Λέμε να πληρώσει το κεφάλαιο από τα κέρδη του. Δε γίνεται αλλιώς. Υπάρχουν μια σειρά έργα που έχουν συμφωνηθεί για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, για τα οποία δίνει χρήματα η ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα έργα να σταματήσουν. Να πριμοδοτούνται έργα που έχουν σχέση με τη λαϊκή στέγη, με το νερό, με την αντισεισμική προστασία, σχολεία, Κέντρα Υποστήριξης Ηλικιωμένων κ.λπ.».
Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά θέσεις του ΚΚΕ, είπε: «Εχουμε προτάσεις και διεκδικήσεις που αφορούν το σήμερα, που ανακουφίζουν τη θέση των εργαζομένων, αλλά και όραμα, προοπτική». Συμπλήρωσε ακόμα ότι με την ενίσχυση του ΚΚΕ «θα πνεύσει άλλος αέρας αισιοδοξίας, θα ανέβει η λαϊκή οργάνωση, η λαϊκή πρωτοβουλία», ότι μόνο ο απεγκλωβισμός των εξαπατημένων λαϊκών στρωμάτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα φέρει νέες πολιτικές δυνάμεις, θα προωθήσει την πολιτική συμμαχιών.
Σε ερώτηση, αν το ΚΚΕ είναι κόμμα εξουσίας ή διαμαρτυρίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Οσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση, θα είμαστε κι εμείς». Ακολούθησε συζήτηση για τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, αλλά και για θέματα όπως η Εθνική Σύνταξη, η φίμωση των μικρών κομμάτων από τα ΜΜΕ κ.ά.