Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Χρησμοί... Πυθίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Εξαγγελίες περί «λήξης προθεσμίας», τέλος χρόνου για την Αγκυρα και επιβολή κυρώσεων, αλλά και διαβεβαιώσεις πως εκτροχιασμός των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι επιθυμητό σενάριο, συνιστούν το περιεχόμενο δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των ισχυρών κρατών - μελών και να διασκεδάσουν τις αντιθέσεις τους.

Το θέμα της Τουρκίας πρέπει να έχει λήξει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, ξεκαθάρισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Μάρτι Βανχάνεν. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, υποστήριξε ότι αν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις συστάσεις της, στην τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου, πριν το ΣΓΥΕΣ, στις 6 Δεκέμβρη...

Σαν λήξη της προθεσμίας για την Αγκυρα αναφέρεται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, στις 11 Δεκέμβρη, ημερομηνία ορόσημο και για την Επιτροπή, που θα πρέπει να έχει δημοσιοποιήσει τις συστάσεις της για κυρώσεις στην Τουρκία και το Συμβούλιο να λάβει τις αποφάσεις, ώστε το θέμα να μην εκκρεμεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 14 και 15 Δεκέμβρη, καθώς ο Μ. Βανχάνεν ξεκαθάρισε ότι «η Προεδρία δεν προτίθεται να εγείρει το θέμα της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο του Δεκέμβρη. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν από αυτή. Η πραγματική προθεσμία είναι πριν την παρουσίαση των συστάσεων της Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη θα απασχολήσουν άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του μέλλοντος της διεύρυνσης της ΕΕ». Σημείωσε δε ότι πρέπει η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να έχει και ίση μεταχείριση.

Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εμπλέκεται με την Κύπρο, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, σημείωσε ότι η Προεδρία, «επιθυμεί να διαπραγματευτεί μία λύση, η οποία θα ωφελήσει όλα τα μέρη», αποφεύγοντας την κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Εκανε λόγο για μία πρόταση, η οποία προσανατολίζεται στην εξεύρεση λύσης που «θα επιτρέψει το απευθείας εμπόριο με το βόρειο τμήμα της Κύπρου και θα ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η Προεδρία δεν επιχειρεί να δώσει ολοκληρωμένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο «είναι ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών».

Το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν έχει απορρίψει τα σχέδια των φινλανδικών προτάσεων, ως αναπόδεκτα, θεωρείται ως θετικό από το Ελσίνκι, που ζητά «λήθη στο παρελθόν και πίστη στο μέλλον», που είναι η «επανένωση της Κύπρου και στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες περί «λήξης προθεσμίας» και τέλος χρόνου για την Αγκυρα και επιβολή κυρώσεων, η Προεδρία, σημειώνει επίσης ότι εκτροχιασμός των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι επιθυμητό σενάριο, καθώς θα σήμαινε «αβέβαιο μέλλον», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για αναδίπλωση των «25», ανάλογα με τις εξελίξεις και την αντίδραση της Αγκυρας...

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε την προσπάθεια της βρετανικής διπλωματίας, να συνδέσει το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τονίζοντας ότι «θα είναι τεράστιο σφάλμα να έρθουμε εμείς να ανατρέψουμε τη μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΕ, και δική μας, ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες, από το τι γίνεται στην Κύπρο, καθώς, αν γίνει αυτό, όλη η πολιτική θα αντιστραφεί». Τη θέση αυτή επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, σημειώνοντας ότι τέτοιες κινήσεις δε βοηθούν ούτε το Κυπριακό, ούτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ