Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προγραμματίζει καμπάνιες... αποενοχοποίησης

Αποφασίστηκε το κόμμα να ψηφίσει «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου «16»

Την υπερψήφιση της αναθεώρησης του «άρθρου 16» του Συντάγματος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που επιτρέπει τη δημιουργία και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποφάσισαν χτες σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου οι υπεύθυνοι των τομέων πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι θα στηρίξει τις αναδιαρθρώσεις που εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ξεκαθάρισε μέσα και από τη χτεσινή σύσκεψη των κορυφαίων του στελεχών ότι θα ταχτεί ανεπιφύλακτα στο πλευρό της κυβέρνησης, στηρίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική που ήδη προωθείται.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συγκεκριμένη σύνθεση και σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρει τη μορφή καθιερωμένης συνάντησης, στην οποία θα καθορίζεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θα συντονίζεται η δράση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πήραν μέρος οι συντονιστές του Πολιτικού Συμβουλίου Β. Παπανδρέου, Μ. Αποστολάκη, Μ. Δαμανάκη, Ευάγ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής και Θ. Πάγκαλος, καθώς και η υπεύθυνη της σύνταξης του προγράμματός του Αν. Διαμαντοπούλου, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δ. Ρέππας.

Στόχος της σύσκεψης είναι να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η σύνταξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό, την απασχόληση, την ανεργία. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει καμπάνιες για τα θέματα της υγείας και της απασχόλησης.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη εντάσσεται στην επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει τις δήθεν φιλολαϊκές προτάσεις του τόσο ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όσο και ενόψει του προγραμματικού του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

Προτάσεις και θέσεις όμως, που από τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου, είναι φανερό ότι κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και έρχονται να ενισχύσουν την ολομέτωπη επίθεση του δικομματισμού εναντίον των λαϊκών στρωμάτων με την προώθηση και εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στην καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση, θεωρείται δεδομένη η επαναφορά της πρότασης του Γ. Παπανδρέου για ανασφάλιστη εργασία των νέων και παράλληλη ενίσχυση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, όπως και η πρότασή του για επέκταση της «μερικής» και προσωρινής απασχόλησης των ανέργων. Οσο για την παιδεία και την υγεία, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται ακριβώς στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής τους. Παράλληλα, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, διατυπώθηκαν την προηγούμενη άνοιξη από τον Γ. Παπανδρέου και μ' αυτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ουσιαστικά προτείνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών και την κατάργηση πολλών κατηγοριών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Αύριο και μεθαύριο ο Γ. Παπανδρέου θα περιοδεύσει σε σχολεία του Νομού Αττικής, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος, ενόψει της πρωτοβουλίας που έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει για την παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ