Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
Επίκαιρο το μήνυμα της Αντίστασης, εμπνέει τους λαϊκούς αγώνες

Της απεσταλμένης μας Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Φωτογραφίες: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά, «στέλνει περήφανο χαιρετισμό...», κρατάει άσβεστες τις μνήμες, εμπνέει τους αγώνες τού «σήμερα». Ο λόγος για το κορυφαίο γεγονός, της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942, επέτειο την οποία -την περασμένη Κυριακή- τίμησαν χιλιάδες αγωνιστές του «τότε» και του «τώρα» από όλη την Ελλάδα. Ασπρομάλληδες, άντρες και γυναίκες με σκαμμένα πρόσωπα, δε φοβήθηκαν το ταξίδι, έδειξαν και φέτος συνέπεια στο ραντεβού τιμής και μνήμης στο Γοργοπόταμο. Το «παρών» όμως έδωσαν και νέοι άνθρωποι, που εμπνέονται από τη γενιά της Αντίστασης στους αγώνες τους σήμερα κι όλοι μαζί φώναξαν το «ζήτω» που της πρέπει στην Εθνική Αντίσταση, στο ΚΚΕ, που ενέπνευσε και καθοδήγησε αυτούς τους αγώνες του λαού, στον Αρη Βελουχιώτη και τα παλικάρια του, που σχεδίασαν και ηγήθηκαν του κορυφαίου σαμποτάζ.

Από την ώρα που άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα πούλμαν, παρέες - παρέες κυρίως νεότερων ανθρώπων, κατηφόριζαν από το χώρο της εκδήλωσης προς τη θρυλική γέφυρα και προς τα δυο μνημεία που έχουν στηθεί εκεί: Ενα προς τιμή των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς (ως αντίποινα για την ανατίναξη το 1942) κι ένα προς τιμήν των νεκρών του πρώτου εορτασμού, το 1964, τότε που μια αμερικανική νάρκη έσκασε, αφήνοντας 13 νεκρούς και 45 τραυματίες από τον κόσμο που είχε συρρεύσει για να τιμήσει την ηρωική πράξη αντίστασης του Γοργοπόταμου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στην εκδήλωση μίλησε ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς
Εκ μέρους του ΚΚΕ στην εκδήλωση μίλησε ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Λουτρακίου «άνοιξε» μελωδικά την εκδήλωση, στην οποία αγωνιστικό «παρών» έδωσαν: αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Κουτσούμπα και Στέφανο Λουκά, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, μαζικοί φορείς, ο Σπύρος Μπέκιος, αντιστασιακός που έλαβε μέρος στην επιχείρηση της ανατίναξης, οι επίτιμοι δήμαρχοι Καισαριανής, Π. Μακρής και Πετρούπολης Ν. Παξιμαδάς, καθώς και πάνω από 100 Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστικών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και σύλλογοι - μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Ο σύγχρονος φασισμός

«Πρόθεσή μας είναι με τέτοιες εκδηλώσεις να διατηρηθούν οι ιστορικές μνήμες και να περάσουν στη νέα γενιά τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μαζί μ' αυτές να συντηρηθούν στις συνειδήσεις, η αξία των λαϊκών αγώνων ενάντια στους κατακτητές, το νόημα των θυσιών, στα πλαίσια της διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής για το λαό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο... Με λαϊκή κυριαρχία και εξουσία... Με σοσιαλισμό», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε - συνέχισε - τη δυνατότητα και τη δύναμη που διαθέτει ο λαός, την ικανότητά του να αντιμετωπίζει με επιτυχία ισχυρότατους αντιπάλους, όταν έχει συνείδηση του δίκιου του και των αναγκών του. Αυτό προκύπτει σαν ασφαλές συμπέρασμα από την αξιολόγηση της ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος, αλλά και της Εθνικής Αντίστασης ειδικότερα».

Πρόσθεσε όμως, ότι αυτά τα συμπεράσματα δε βολεύουν την άρχουσα τάξη, γι' αυτό κι οι ιμπεριαλιστές αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς τους προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Κι αφού αναφέρθηκε σε τέτοια σύγχρονα παραδείγματα «ξαναγραψίματος» της Ιστορίας εξήγησε: «Δε θέλουν να συσχετιστεί ο αντιφασιστικός αγώνας με την αντιιμπεριαλιστική πάλη που φουντώνει στις μέρες μας.

Ο Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, μίλησε εκ μέρους της ΠΟΑΟ
Ο Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, μίλησε εκ μέρους της ΠΟΑΟ
Θέλουν να αποφύγουν την προβολή της ομοιότητας των στόχων και των επιδιώξεων του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, που συναντιούνται στην καθυπόταξη των λαών και την καταδυνάστευσή τους και δείχνουν την καταγωγή του φασισμού, τη σχέση του με τους κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια, με την εκμετάλλευση, με το σύστημα που ζούμε και εκκολάπτει το αυγό του φιδιού».

«Η φασιστική αντίληψη και νοοτροπία συνεχίζει να αναπτύσσεται και έξω από τα νεοφασιστικά κόμματα. Επικρατεί και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους μέσα στην πρακτική του ιμπεριαλισμού και των οργάνων του», τόνισε ο Τ. Χρονάς και ανέφερε τη συνθήκη Σέγκεν και τα περιοριστικά μέτρα που στραγγαλίζουν τους λαούς στο όνομα της δήθεν τρομοκρατίας. «Αναλογιστείτε πόσο οι ταξικές διακρίσεις κυριαρχούν στη ζωή μας, στη μόρφωση, στη δουλιά, σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας δραστηριότητας», πρόσθεσε ο ομιλητής και στη συνέχεια τόνισε: «Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως η εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με τη δίψα για μεγαλύτερα κέρδη, οδηγεί σε ακραίες αντιλήψεις και φυσικά σε φασιστικές νοοτροπίες. Σ' αυτή ακριβώς τη βάση απευθυνόμαστε στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία, καλώντας τους να κατανοήσουν πως ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται και πως στις σύγχρονες συνθήκες αποχτάει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά».

Ο Τ. Χρονάς έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους συγκεντρωμένους να προβληματιστούν από τα μηνύματα του Γοργοπόταμου, να δυναμώσουν την αντιφασιστική επαγρύπνηση, να εντάξουν την πάλη ενάντια στο φασισμό στην αντιιμπεριαλιστική δράση, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και την ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας.

Για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, μίλησαν ακόμα ο αντιδήμαρχος της πόλης Μ. Κρούσπας, ο Γρηγόρης Τουγλίδης εκ μέρους του «Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» και ο Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, εκ μέρους της ΠΟΑΟ. Ο τελευταίος μίλησε για τη σημασία του κορυφαίου σαμποτάζ, αλλά και συνολικότερα για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενώ ερχόμενος στο «σήμερα», επισήμανε τις ευθύνες όλων των μετακατοχικών κυβερνήσεων για τη μη ουσιαστική αναγνώριση των αγωνιστών της Αντίστασης και του ΔΣΕ, για τα ανεκπλήρωτα σύγχρονα αιτήματα των αντιστασιακών οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα Κυριακή η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο(2008-11-30 00:00:00.0)
Εθνικο-συναινετική Αντίσταση!(2004-12-03 00:00:00.0)
Στις 23 Νοέμβρη ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο(2003-11-11 00:00:00.0)
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου(2002-11-24 00:00:00.0)
Φλόγα ψυχής στο Γοργοπόταμο(2000-12-05 00:00:00.0)
Την άλλη Κυριακή ο γιορτασμός του Γοργοπόταμου(2000-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ